arch/ive/ief (2000 - 2005)

Media / Besparingen doen Amerikaanse nieuwsredacties pijn
by raf Monday, May. 24, 2004 at 5:29 PM
raf@indymedia.be

Amerikaanse journalisten hebben aanzienlijk meer last van besparingen op hun redacties dan tien jaar geleden. Dat blijkt uit een onderzoek van het Pew Research Center. Ongeveer de helft van de ondervraagde journalisten vindt ook dat het met hun vak de verkeerde richting uitgaat.

Pew ondervroeg 547 nationale en lokale reporters, producers, hoofdredacteurs en media-bazen. Een grote groep is absoluut niet tevreden over de gang van zaken in de media. Voor 51% van de ‘nationale’ en 46% van de lokale journalisten evolueert de journalistiek in de slechte richting.
Een serieuze meerderheid zegt dat besparingen de redacties pijn doen. Dat geldt voor 66% van de nationale journalisten (tegen maar 41% in 1995!) en voor 57% van de lokale journalisten (33% in 1995).
Hun bazen hebben een heel andere mening: 57% van de directeurs bij de nationale media vindt niet dat besparingen de kwaliteit van het werk van de nieuwsorganisaties ernstig ondermijnen, “ze veranderen hoogstens de manier van werken”.
Vooral nieuwsredacties waar er jobs zijn geschrapt, zijn bezorgd over de kwaliteit van hun werk. Ruim vier op vijf van de betrokken journalisten geeft in dit verband toe dat in hun nieuws “complexe onderwerpen” niet aan bod komen. Ruim de helft (52%) erkent dat de media slordig werk afleveren en – dat zegt 56% - dat ze te braaf (“too timid”) zijn. Anders gezegd: de vraag ‘waarom (of waarom niet)” wordt veel te weinig gesteld.
Een meerderheid (55%) van de nationale pers- en omroepjournalisten zegt dat de media niet kritisch genoeg zijn voor president Bush. Lokale journalisten en media-bazen zijn veel milder op dit vlak. Veel nationale journalisten zijn een stuk sceptischer geworden over de Amerikaanse kiezers. Amper 31% gelooft dat de Amerikanen de juiste politieke keuze zullen maken (tegen nog 52% in 1999).
De Pew-studie brengt een “verlinksing” onder de journalisten aan het licht: van de nationale journalisten in de VS zegt nu 34% dat ze ‘liberals’ zijn tegen 22% in 1995. Een kleine groep van journalisten (7% nationaal, 12% lokaal) noemt zichzelf conservatief (in vergelijking met 33% van de publieke opinie).


Nog een US rapport
by raf Monday, May. 24, 2004 at 5:44 PM
raf@indymedia.be

Mèt een hoofdstuk over alternatieve en dissidente media!

Alternatieve en on-line media winnen
by raf Monday, May. 24, 2004 at 5:50 PM
raf@indymedia.be

De Eerste van Acht Amerikaanse media-trends willen we u niet onthouden:

Eight Major Trends
For now, the year 2004, the transformation is shaped by eight overarching trends:

A growing number of news outlets are chasing relatively static or even shrinking audiences for news. One result of this is that most sectors of the news media are losing audience. That audience decline, in turn, is putting pressures on revenues and profits, which leads to a cascade of other implications.
*** The only sectors seeing general audience growth today are online, ethnic and alternative media***

(...)