arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nooit geziene Bush-bashing in Cannes
by christophe callewaert Sunday, May. 23, 2004 at 8:11 PM
christophe@indymedia.be

De prijsuitreiking op het 57ste filmfestival van Cannes werd een avondje Bush-bashing zonder weerga. Het was lang niet alleen Bush-hater Michael Moore die de Amerikaanse politiek op de korrel nam.

De jonge Belg Jonas Geirnaert beet zaterdagavond de spits af met een oproep aan alle Amerikanen om in november niet op Bush te stemmen. Als 21-jarige student kaapte hij de prijs van de jury voor kortfilm weg en had toch al meteen een kritische noot over het festival klaar. Aan de organisatoren vroeg hij om op het festival de kunst te laten voorgaan op de 'business'.

Enkele ogenblikken daarna mocht de Britse acteur Tim Roth (Pumpkin in Pulp Fiction) het podium op om als voorzitter van de jury de winnaar van de prijs voor de beste debuutfilm, de Caméra d'Or bekend te maken. Roth bedankte Jonas Geirnaert voor zijn moedige uitspraak en verklaarde zich volledig akkoord. De Caméra d'Or ging naar Or van de Israelische regisseur Karen Yedara die de regering Sharon er flink van langs gaf voor de recente gewelddadige acties in de Gazastrook. Ze had het over het slavenregime waar de drie miljoen Palestijnen aan onderworpen worden. Karen Yedara: “Ik hou van mijn land, maar ik wil de Palestijnen helpen te krijgen waar ze recht op hebben.”

Afschuwelijk vals”
En toen moest Moore nog komen. Aanvankelijk kwam hij niet verder dan wat gestamel. “Wat heb je nu gedaan?” vroeg hij verbijsterd aan jury-voorzitter Quentin Tarantino. Daarna herpakte de documentairemaker zich enigszins en kon hij beginnen aan zijn kritiek op het beleid van 'I am a war- president' Bush. Moore droeg de film op aan zijn dochter en aan alle kinderen in Irak, in de VS
en in de wereld die lijden onder de gevolgen van 'onze acties'. Moore verwees ook nog even naar de moeilijkheden met producent Disney die Fahrenheit 911 niet wil verspreiden. Michael Moore: “Ik ben blij u te kunnen melden dat we nu ook een verdeler hebben gevonden in Albanië. Wat betekent dat nu echt alle landen behalve één de film zullen kunnen zien.”

Een woordvoerder van het Witte Huis liet weten dat er geen officiële reactie komt. Hij voegde er aan toe dat de vrije meningsuiting geldt voor iedereen. Vorige week zei de communicatie-directeur van het Witte Huis Dan Bartlett al: “De film is zo afschuwelijk vals dat hij geen commentaar waard is.” Op 5 juni komt Bush zelf naar Frankrijk voor een herdenkingsplechtigheid van de landing in Normandië.