arch/ive/ief (2000 - 2005)

Europa / EP bevestigt: commissie werkt aan nieuwe havenrichtlijn
by raf Sunday, May. 23, 2004 at 10:01 AM
raf@indymedia.be 0476-954290

Bij de Europese comissie wordt aan een nieuwe havenrichtlijn gewerkt. Dat bevestigt ons Paul Beeckmans, transportdeskundige van de groene fractie in het Europees parlement.

De havenrichtlijn van Europees commissaris Loyola de Palacio is op 20 november 2003 weggestemd door een meerderheid in het Europees Parlement. Dat gebeurde na langdurig en fel protest van de Europese dokwerkers, die het niet nemen dat interim-arbeiders en matrozen hun gevaarlijke werk zouden overnemen en tegelijk (willens nillens) hun beschermde statuut zouden ondermijnen.

Maar een half jaar later wordt bij de Europese commissie aan een nieuwe richtlijn over de havendiensten gewerkt. Dat bevestigt ons Paul Beeckmans, transportdeskundige bij de groene fractie in het Europees parlement.
Beeckmans: "Wij weten dat de commissie begon met de werkzaamheden. Werkzaamheden is een overdreven woord. Dat betekent dat zij wel al beginnen te formuleren. Maar u moet weten: dan wordt er vertaald, dan wordt tussen de verschillende diensten gediscussieerd, en pas dan zal de commissie met een voorstel op tafel kunnen komen...Ik zou er niet van uitgaan, naar mijn ervaring, dat het voor de zomer op tafel ligt".

Volgens Beeckmans heeft het Europees parlement aan de commissie gevraagd om een richtlijn te maken die transparantie zou scheppen over de subsidies die Europese havens al of niet van de overheden krijgen en die de concurrentie tussen de havens zouden scheeftrekken. De eerste richtlijn voldeed niet aan die opdrach; de nieuwe moet dat volgens Beeckmans wel doen. Hij kent evenwel niet de strekking van de teksten die nu bij het directoraat-generaal Transport geschreven worden.

Talrijke contacten leren ons dat men in vakbondsmiddens zeer alert blijft. Zegt Bob Baete (van de Belgische Transportarbeidersbond): "Op 5 juni betogen de vakbonden in Brussel tegen de richtlijn-Bolkestein. En ik kan u verzekeren dat er ook dokwerkers zullen zijn".