arch/ive/ief (2000 - 2005)

ABVV Antwerpen: Blinde vlekken en de drang om naar nieuwe mensen op zoek te gaan
by han Soete Friday, May. 21, 2004 at 11:49 PM
han@indymedia.be

In Antwerpen zou ABVV met 2% vooruitgaan. Voor Dirk Schoeters is dat vooral te danken aan het werk van de militanten, maar ook aan de inspanningen van zowel de beroepscentrales als de inter-professionele centrales om te werken op de “blinde vlekken”. Dirk Schoeters geeft uitleg...

De uitslag in ons gewest is zeer goed, al heb ik nog niet veel details. Die overwinning hebben we natuurlijk in de eerste plaats te danken aan de militanten in het gewest. We hebben dan ook in heel wat bedrijven die een goed uitslag behaald hebben. In de tweede plaats hebben de inspanningen van zowel de beroepscentrales als de inter-professionele centrales om te werken op de “blinde vlekken” blijkbaar hun vruchten afgeworpen.


Wat wil je precies zeggen met “blinde vlekken”?

Voor ons is dat voornamelijk de non-profit, de Sint bedrijven zoals we die wel eens noemen, daar proberen we wat meer aandacht aan te besteden. Daarnaast zijn een ook een aantal kleine bedrijven waar we op zoek zijn gegaan naar kandidaten en militanten. De acties die we deden in de garagesector en op de Scheldelaan, die werden blijkbaar gesmaakt door de werknemers.


Is het zo dat jullie me veel nieuwe militanten naar de verkiezingen zijn getrokken.

De beroepscentrales die bevestigen dat ze heel wat nieuwe mensen hebben kunnen aantrekken, ook jonge mensen, en nieuwe bedrijven, dat is blijkbaar wel gelukt.

Dit is nu mijn zesde of zevende kampanje voor de sociale verkiezingen en de drang om naar nieuwe mensen op zoek te gaan was echt wel groter dan de vorige keren. Ik kan dat niet meteen duiden, hoor. Men gaat in de bedrijven ook zoeken naar vernieuwing en blijft niet teren op de gevestigde waarden, men gaat gemakkelijker op zoek naar vrouwen, jongeren, migranten,...

De participatiegraad is zeker serieus verbeterd tegenover andere jaren.


Sociale verkiezingen die spelen zich op de werkvloer af zegt men wel eens, en wat ABVV of ACV nationaal doen dat zou eigenlijk niet zoveel verschil maken..

Of de delegatie nu al dan niet goed gewerkt heeft dat is wat in de eerste plaats wordt beloond door de kiezer. Maar de algemene sfeer die moet er zeker ook zijn. Het ABVV teert nog op de wijze waarop Mia De Vits de vakbond heeft geleid, en dat word geapprecieerd door de kiezer. Mia stond ook voor sterke beroepscentrales die onderteund worden door een sterk regionale interprofesionele centrales, en dat werkt.


Is dat iets dat jullie bij het ACV zijn gaan lenen.

Ja, het ACV werkt op een aantal vlakken veel centraler, en dat werkt. Als je je krachten rond een aantal thema's kan bundelen dan kan je meer doen. Als elke beroepscentrale een aantal economisten in dienst moet hebben om zijn militanten te ondersteunen, of je kan die laten samenwerken, dat maakt een verschil, je krijgt meer expertise.


Volgende keer de zullen KMO's ook meedoen, gaat dat geen ingrijpende gevolgen hebben voor jullie werk.

Wij hebben reeds dat “blinde vlekken” project lopen, we investeren in bedrijven die rond de grens van 50 werknemers liggen en werken nu ook naar kleine bedrijven die in onderaaneming van grote bedrijven werken. We deden een hele actie rond veiligheid, want in veel van die bedrijven is geen comitee voor veiligheid en preventie, we proberen nu de verantwoordelijk mee te laten dragen door de grote bedrijven. We werken ook specifiek rond industrie-zones, en proberen daar de mensen attent te maken op hun rechten.


Sociale verkiezingen zijn ook een competitie tussen de verschillende vakbonden. Is dat belangrijk die competitie?

Het grootste effect van een vooruitgang is dat militanten zich gesterkt voelen in wat zij doen. Het belangrijkste is dat zij kunnen zeggen dat ze beloond werden voor hun harde werk. Het is nog te vroeg om algemene beschouwingen te maken, maar de wijze waarop je als organisatie werkt werpt toch ook vruchten af.


Jullie moet nu meteen beginnen vorming te organiseren voor al die nieuwe verkozenen.

Maar daar zijn we al mee bezig. De eerste cyclus is reeds begonnen: EHBO, Eerste Hulp Bij Overleg. Dat is vooral gericht op al die nieuwe militanten die binnen de 30 dagen hun eerste comitee vergadering hebben. We vormen in de komen maanden 2 a 300 tal militanten.