arch/ive/ief (2000 - 2005)

TEXTURA, oudste vakcentrale op een nieuw elan?
by han Soete Friday, May. 21, 2004 at 9:07 PM
han@indymedia.be

TEXTURA (ACV) Dendermonde scoorde wel bijzonder goed in de sociale verkiezingen. Op de meeste bedrijven had men in 2000 al meer dan 60% in 2004 komen er daar in de ondernemingsraden 11% en in de comité's 6% bij. We wilden van Carl De Clercq, secretaris van TEXTURA Dendermonde, wel eens weten hoe ze dat klaarspeelden.

Hoe verklaar je dat jullie zo'n goede score hebben.

Omdat we goed en gedreven bezig zijn zeker. Eigenlijk proberen we goed werk te doen en zijn we niet echt bezig met het beconcurreren van de andere vakbonden. We willen in de eerste plaats goede delegees hebben, en dan doe het natuur lijk deugd als dat ook positief beoordeeld wordt. We zoeken goede mensen om op de lijsten staan, mensen die zich engageren en die op hun bedrijf hun nek durven uitsteken, en dat zal ervoor gezorgd hebben dat we vooruit gaan.

Jullie zijn toch één van de oudste centrales, zijn jullie dan met een soort vernieuwing bezig?

Eigenlijk zijn we daar altijd mee bezig. We hebben twee jaar geleden een congres gehad waar nieuwe structuren werden uitgetekend, en dat heeft ons waarschijnlijk wel een nieuw elan gegeven. Maar wij zijn inderdaad de oudste vakcentrale : de textiel bewerkers, en zijn ontstaan in 1886. Maar er zijn in onze regio deze keer 70 militanten van de centrale die voor het eerst verkozen werden, de helft daarvan is jonger dan 30 jaar. Eén van jongeren die pas verkozen is er bijvoorbeeld gisteren al ingevlogen. De patroon had hen op economische werkloosheid gezet terwijl het eigenlijk technische werkloosheid moest zijn, en dan moeten ze de eerste 8 dagen loon krijgen. Die jongere had dat opgezocht in zijn gids van de sociale wetgeving en belde me met vraag of hij dat juist had begrepen. Het is natuurlijk zeer tof als je met dergelijke mensen kan werken.

Maar men zegt toch dat het vandaag moeilijker is voor de vakbonden om kandidaten te vinden.

Ja, dat heeft op de voorpagina van De Morgen gestaan hé, maar bij ons is dat toch anders. Ik heb meer kandidaten dan ooit gehad. De journalist van De Morgen moet dat toch wel verkeerd hebben ingeschat hoor. Natuurlijk zijn er niet overal volle lijsten. Stel je voor, een bedrijf met 100 mensen waar de drie vakbonden opkomen, dat zou willen zeggen dat er dan 60 mensen kandidaat zouden moeten zijn om volle lijsten te hebben voor de drie vakbonden. Wij streven daar ook niet naar, het heeft geen zin om te gaan zoeken naar 20 militanten in een bedrijf van 100 mensen, als we daar 10 goede militanten hebben dan zijn we goed bezig. Maar voor de statistieken hebben we dan geen volle lijsten,... Volle lijsten staan trouwens niet garant voor goed vakbondswerk.

Jullie hebben wel de absolute meerderheid in de sector, dat plaats jullie ook wel voor een immense verantwoordelijkheid hé.

Ik heb gisteren een brief geschreven naar al onze verkozenen precies om hen erop te wijzen dat deze goede uitslag ons voor een grote verantwoordelijkheid plaatst. We voelen dat natuurlijk ook, elke onderhandeling of actie die steunt in grote mate op ons werk. Maar die verantwoordelijkheid hadden we al, we gaan vooruit maar hadden al in nagenoeg alle bedrijven de meerderheid. Wat niet wil zeggen dat de andere vakbonden niets doen, eigenlijk houden die anderen ons scherp.

Hoe schat jij je eigen rol in als vakbondsecretarisch.

Ik had in mijn ploeg 115 nieuwe kandidaten, mensen die voor het eerst deelnamen. Ik ga die mensen eens opzoeken, daar thuis mee praten, ... ik wil ze ook echt kennen. In de textiel werkt men in ploegen. We vergaderen dus op zaterdag en zondag, mijn weekends zitten dan ook meestal goed vol.
Ik zie mijzelf als een soort coach die de mensen begeleid. Het is belangrijk dat je veel tussen de militanten bent, dat ze weten dat je hen steunt. Mee gaan pamfletten uitdelen aan de poort, dat doe ik ook.
Al die nieuwe mensen die worden nu getest op het werk, en ze worden overladen met vragen. Dan is het aan mij om hen het juiste materiaal te geven opdat ze zouden kunnen antwoorden.

Lees ook : # Textiel arbeid(st)ers trekken naar de sociale verkiezingen.