“Nog nooit namen er zoveel mensen deel aan de sociale verkiezingen by han Soete Friday, May. 21, 2004 at 8:30 PM |
han@indymedia.be |
Brussel-- Vandaag werden de resultaten van de sociale verkiezingen bekend gemaakt op een persconferentie georganiseerd door Katleen Van Brempt. Het ACV gaat er lichtjes op vooruit, het ABVV verliest een beetje en het ACLVB blijft steken. Bij al het gekibbel over de cijfers zou je haast vergeten te vermelden dat nog nooit zoveel mensen zijn gaan stemmen als in 2004 : 78,8% van de stemgerechtigden bracht een stem uit, dat zijn er 3,8% meer dan in 2000, bij de arbeiders zit men zelfs op 87,2% (+4%).
Het was een nogal droge persconferentie waarop veel cijfers werden voorgelezen en iedereen zijn best deed om de andere niet voor de borst te stuiten. Katleen van Brempt had als staatssecretaris de eer om de slides met cijfer te mogen voorlezen, naast haar zaten de kopstukken van de verschillende vakbonden. De vakbonden zijn meer dan ooit organisaties waar je beter rekening mee houdHet opvallendste cijfer is dat er een serieuse stijging is in
het aantal werknemers dat heeft deelgenomen aan de sociale
verkiezingen +3,8%. Dat is bijzonder ook al omdat de sociale
verkiezingen geen plicht maar een recht zijn, en je dus vrijwillig
je stem “mag” gaan uitbrengen, ook al ben je geen lid
van een vakbond. Van Brempt dacht dat het verder moest onderzocht
worden maar zegt toch ook te denken dat er waarschijnlijk meer
mensen zijn gaan stemmen dan dat er mensen een lidkaart hebben van
een vakbond. Over de precieze uitslagen en hun betekenis zal nog wel even heen en weer gediscuteerd worden.Het bericht dat het ACLVB (de liberale vakbond) lekte aan de De Morgen dat zij voor het eerst de kaap van de 10% zouden overschrijden klopt alvast niet. Volgens zowel de cijfers van Van Brempt als de meer volledige cijfers van het ACV blijft het ACV steken op 9,2% (+0,3%) van de stemmen en 6% (+0%) van de zetels. De zegsman van het ACLVB klonk dan ook een beetje verbolgen en wentelde de nederlaag af op de stommiteiten van de VLD, die het volgens hem beter niet zouden hebben over zondagswerk “want ze weten niet waarover ze praten”. Het ABVV deelde een eigen persbericht uit waarin ze de
overwinning claimen : “Het ABVV heeft meer verkozenen in
2004 dan in 2000”. Het ACV gaf na de persconferentie van de staatssecretaris een eigen druk bijgewoonde persconferentie. De resultaten van het ACV schommelen tussen de 59,6% van de zetels voor de comités en de 52,7% van de stemmen voor de ondernemingsraden. In Vlaanderen haalt het ACV maar liefst 65,4% van de stemmen in de comités, maar ook in Wallonië en Brussel is en blijft de groene vakbond met ruime voorsprong de grootste vakbond. Er was nogal wat discussie over de non-profit, omdat voor de enen (ABVV) bijvoorbeeld 11.11.11, de lijn, ABVV limburg, gezinsbond, ... moeten ondergebracht worden bij de profit terwijl het ACV dat liever anders zou zien. Walter Cornelis (LBC) maakte alvast zijn eigen telling van de “witte woede sectoren” en zegt daar een monsterscore van 80% te halen voor het ACV. Vrouwen in opmars?De vakbonden zijn een mannen-bastion, en dat is nog steeds zo. Er worden nochtans serieuze inspanningen geleverd om meer vrouwen te betrekken bij het syndicaal werk. Het ACV trok met 33,3% vrouwelijk kandidaten naar de verkiezingen bij het ABVV vulden de vrouwen voor 29.9% de lijsten. Maar vrouwen scoren blijkbaar beter want ook al zijn slechts 31% van de kandidaten vrouwen ze leveren 34,1 van de verkozenen. Het ACV blijkt ook de meest vrouwvriendelijk vakbond te zijn, ze leveren 62% van vrouwelijke verkozen, dat is een vooruitgang van bijna 10% terwijl de andere vakbonden erop achteruitgaan. De helft mag niet gaan stemmenOok al is de participatie graad groter dan ooit tevoren, toch mogen slechts 50% van de Belgische werknemers deelnemen aan de sociale verkiezingen. In bedrijven van minder dan 50 werknemers mogen immers geen sociale verkiezingen georganiseerd worden, daar de patroons dat niet zien zitten. Europa zorgt deze keer voor goed nieuws, daar Europa België verplicht om vanaf 2005 wel sociale verkiezingen te organiseren in KMO's. De staatssecretaris en de vakbonden zijn het er alvast over eens dat dit niet kan gebeuren op dezelfde manier als in grotere bedrijven. De patroonsorganisaties liggen nog wat dwars, maar de vakbonden verwachten dat ze na verkiezingen wel tot beter inzichten zullen komen. En wie dacht dat hiermee de kous af is vergist zich schromelijk. De eerste vormingen voor de nieuwe verkozenen gingen reeds van start. De plannen voor 2008 worden reeds gesmeed: sociale verkiezingen win je immers in de eerste plaats door je werk op het terrein, daar zijn alle vakbonden het over eens.
|
Non-Profit uitslagen sociale verkiezingen by ace@steun.be Monday, May. 24, 2004 at 3:12 PM |
ace@steun.be |
Het is elke vier jaar hetzelfde, de Non-Profit (Welzijns- en Gezondheidssectoren) wordt onder de mat geveegd van de Non-Econ, zijnde de Non-Profit én de scholen samengenomen. Doordat nog geen 40% van de scholen hun gegevens hebben binnengeleverd zakt het gemiddelde van deze twee sectoren voor het ACV met 2,9%. Dit is tebegrijpen doordat in deze overwegend katholieke scholen het ACV 90% van de zetels haalt. In september wordt dat dan altijd rechtgezet maar dan is de 'stemming' al gemaakt: de Non-Profit ACV, dus LBC-NVK verliest 3%, laat ons niet lachen.
Als in de cijfers van het Ministerie van Werk de Non-Profit ondernemingen in Welzijns- en Gezondheidszorg apart genomen worden dan is de uitslag van de sociale verkiezingen de volgende (bron MTA):
Zetels Non-Profit (zonder scholen)CPBW in
2000: ABVV 26,1% ACV 70,3% ACLVB 3,6%
2004: ABVV 25,1% ACV 70,7% ACLVB 4,2%
Verschil: ABVV -1,0% ACV +0;4% ACLVB +0,6%
Zetels Non Profit Ondernemingsraad (zonder scholen
2000: ABVV: 25,0% ACV 70,2% ACLVB 4,4% Andere 0,4%
2004: ABVV: 23,4% ACV 71,4% ACLVB 4,5% Andere 0,8%
Verschil: ABVV: -1,6% ACV +1,2% ACLVB +0,2% Andere 0,4%
Doordat de scholen voor amper 40% hun uitslagen binnengeleverd hebben (hier zijn het de reeds verkozen LOC's die hun zetels administratief moeten doorgeven en dat gebeurt traaaag) wordt de globale uitslag voor de Non Econ verdund en gaat het ACV zogezegd met 2,9% achteruit voor de CPBW. Als alle uitslagen binnen zijn zal het een status quo zijn voor de Non-Econ. Voor de Non-Profit (welzijn en gezondheid) is er met 75% van de stemmen geteld, nu reeds winst voor ACV, niet onbelangrijk als je ziet welke standpunten LBC-NVK mbt eisenprogramma en tegen de commercialiseirng van de zorg bv. inneemt!.
Maar dan komt de mist op. Verboven van het ABVV zegt dat het ABVV in de non-profit met 2,3% vooruitgegaan is en het ACV met 3% verloren heeft. Hij spreekt dan wel nog over de scholen maar de toon is gezet. De Standaard als kwaliteitskrant is minder secuur. Zij vervangen de titel van het hoofdstuk Non-Econ maar meteen door "Non-Profit" en zwijgen over de scholen die hier ook onder vallen en de impact van hun lage antwoordpercentage.
Per deelsector valt het op dat voor België het ACV in de sector van de ziekenhuizen nog met 3% vooruitgaat en op 80% van de mandaten in de CPBW uitkomt. In Vlaanderen is dit zelfs 87%.
Dit is niet bedoeld als welles nietes discussie maar elementaire info over een technisch niet altijd simpele materie.
Leve de vakbond.