arch/ive/ief (2000 - 2005)

welkom in Oz
by frank colle Thursday, May. 20, 2004 at 9:30 AM
r-dp@pandora.be

Volgens nieuwe berekeningen, gebaseerd op een toekomstige voorziene economische groei zal er dit jaar helemaal geen begrotingstekort optreden. Meer nog, dit zelfs zonder de meerwinst uit inkomsten bij te rekenen verkregen via de eenmalige bevrijdende aangifte (fiscale amnestie). Aldus de premier.

Hocus Pocus

‘We’re up to see the wizard, the wonderful wizard of Oz’

Dit is de goed-nieuwsshow !

Weet de premier iets wat wij niet weten? En is hier dan geen sprake van handeling met voorkennis?

In elk geval moeten dergelijke boodschappen behandeld worden met de grootste omzichtigheid. Het hocus-pocus spel met cijfertjes die alles kunnen bewijzen. Een miljoen hier, een miljard daar. Ondertussen worden de kiezers -jaja, verkiezingen in aantocht- ook op de hoogte gehouden van structurele tekorten in allerhande sectoren. Een greep uit het aanbod deze week. Tekorten voor onderhoud en nieuwbouw van klaslokalen in het onderwijs; tekorten voor ondersteuning en hulpverlening bij drugsverslaafden; tot zelfs tekorten voor het aanwerven van nodige boswachters!

Toch zal ook nu weer geen belletje beginnen rinkelen bij diezelfde kiezer. ‘De problemen zullen worden aangepakt’. Ziedaar the magic phrase, het: Sesam, open u ! van onze eigenste Ali Baba en zijn rovers.

Dat de regering de verwachtte inkomsten uit de fiscale amnestie-regeling dit jaar niet nodig heeft is misschien een voorbode voor de verlenging van diezelfde regeling. Immers is reeds gebleken dat de verwachte inkomsten op de tot nu toe ingediende dossiers ondermaats is in vergelijking met de verwachtingen. Een -éénmalige!- verlenging van de fiscale amnestie kan het totaalbedrag alleen maar verhogen.

Bovendien is er nog niets gezegd over het feit dat regeringen (deze, zowel als voorgaande) steeds omspringen met financiële middelen welke ze nog niet in de hand hebben, geld dat ze verwachten. Dit op zich is de uitnodiging voor de wizards ter lande om met behulp van alle truuken uit het toverboek én deze er niet in vermeld, om toekomstgrafieken -inkomsten en -vooruitzichten, te ‘bewerken’ naar eigen noodzaak.
Elke ‘goede huisvader’ weet dat er slechts één tegenslag hoeft te komen om dat droomscenario aan diggelen te slaan, en verder in de toekomst slechts een put gevuld te krijgen door een er andere uit te graven.

Het komt dus goed, ook met de werkgelegenheid. 100 000 van de beloofde 200 000 jobs zijn bijna gerealiseerd. Over het aantal dat verloren gaat en de totaalbalans wordt stilletjes gezwegen. Daar is geen plaats voor in de goed-nieuwsshow. Ook niet over de vermeende wiskundige logica achter al deze verklaringen. Zo zou een plotse verwachte en tijdelijke (begrotingscontrole om x-aantal maanden) lichte economische groei de tegenvallende cijfers voor het volledige jaar weer goedmaken?

In Oz anything is possible.