arch/ive/ief (2000 - 2005)

IGaza: Israelische terroristische acties en Palestijns verzet
by Astrid Essed Tuesday, May. 18, 2004 at 9:58 AM

In de Westerse media is er met name ivm de recente gebeurtenissen in Gaza, nog steeds sprake van tendentieuze berichtgeving, waarbij ieder Palestijns verzet, ook al is het gelegitimeerd, als terroristisch wordt afgeschilderd.






Gaza: Israelische terroristische acties en Palestijns verzet


Het is mij bij de recente berichtgeving omtrent de grootscheepse Israelische militaire acties in het Gaza-gebied opnieuw opgevallen, dat er bij de Westerse media in meerdere of mindere mate sprake is van een opvallend gebrek aan objectiviteit ten aanzien van de berichtgeving over het Midden-oostenconflict.

Niet alleen is er zelden sprake is van fundamentele kritiek op de in de bezette Palestijnse gebieden uitgevoerde Israelische militaire acties, daarenboven bestaat in vele gevallen bij de media de neiging, ieder Palestijns verzet impliciet als ''terroristisch'' te karakteriseren zonder het maken van een duidelijk onderscheid tussen de tegen Israelische burgers gerichte zelfmoordacties en de militaite aanvallen op het Israelische leger.
Ook is opvallend, dat de Israelische bezetting en de daaraan inherente onderdrukking, vernederingen en rechteloosheid als voornaamste oorzaak voor het Palestijnse verzet door de media veelal wordt onderbelicht waardoor een en ander een bijna irrationeel element krijgt.


A Recente nieuwsfeiten:

A1 Israelische militaire acties:

De afgelopen dagen [11 en 12 mei] is er sprake geweest van massale Israelische legeracties in zowel de in Gaza-stad liggende dichtbevolkte woonwijk Zeitoun waarbij niet alleen met tanks, pantservoertuigen en gevechtshelicopters werd binnengevallen, maar waar tevens vanuit Israelische schepen Gaza-stad bestookt met raketten en miltrailleurvuur.
Ook zijn in het vluchtelingenkamp Rafah niet alleen Israelische troepen binnengevallen met tanks en werd het kamp vanuit de lucht bestookt met raketten, bovendien zijn de afgelopen week door het Israelische leger meer dan 100 huizen vernietigd waardoore meer dan 1000 Palestijnen dakloos geworden zijn.
Verder vonden er nog een aantal liquidaties op Palestijnse leiders en activisten plaats, een op de auto van een Palestijn, die op slag dood was, een ander op een huis van een Hamas-leider, eveneens met dodelijke afloop en recentelijk nog twee in Gaza-stad, een op een flatgebouw en een ander op ene centrum voor hulp aan nabestaanden van zelfmoordplegers.
Het resultaat van deze recenteljk gepleegde Israelische militaire acties is een Palestijns dodental van meer dan 30 en meer dan 50 gewonden.


A2 Palestijnse militaire acties:

Bij Palestijnse acties is er twee keer sprake geweest van een bomaanslag tegen zowel in Rafah als in Zeitoun binnenkomende Israelische tanks waarvij in het geheel 11 militairen zijn omgekomen.
In tegenstelling van hetgeen in sommige media wordt gesuggereerd, is deze actie in tegenstelling uiteraard tot de zeer verwerpelijke zelfmoordacties tegen Israelische burgers, geen terroristische actie, aangezien ieder volk en/of haar organisaties volgens het Internationala Recht gelegitimeerd is zich te verzetten tegen het leger van een bezettingsmacht.

B Internationaal Recht:


B1 Israelische acties:

De in zowel Zeitoun als Rafah nog steeds plaatsvindende militaire acties zijn echter wel degelijk ernstige schendingen van het Internationaal Recht [4de Conventie van Geneve]
Volgens de officiele Israelische lezing vonden deze acties plaats om ''Palestijnse terroristen'' op te sporen en ''het verbreden van de buffer tussen Zuid-Gaza en Egypte'' [in het geval van de huisvernietigingen in Rafah]

2 ''De arrestatie van 'Palestijnse terroristen''

Niet alleen zijn de hiervoor gebruikte middelen om tot arrestatie over te gaan in dezen buitenproportionneel [tanks, gevechtshelicopters, pantservoertuigen en taketbeschietingen] van veel fundamenteler belang is het feit, dat volgens de principes van het Internationaal Recht [4de Conventie van Geneve] dergelijke aanvallen, gedaan op drukbevolkte woonwijken en vluchtelingenkampen, absoluut verboden zijn, aangezien in alle gevallen bij gevechtshandelingen een onderscheid gemaakt dient te worden tussen burgers [non-combatanten] en strijders [non-combatanten]
Het verrichten van een willekeurige militaire aanval op burgers is als zijnde een oorlogsmisdaad streng verboden volgens het Internationaal Recht, dat onder alle omstandigheden militaire aanvallen op burgers verbiedt.

3 Huisvernietigingen ''in verband met de creatie van een bufferzone''

De recentelik door het Israelische leger uitgevoerde huisvernietigingen zij streng verboden volgens het Internationaal Recht [artikel 53 van de 4de Conventie van Geneve] ''behoudens in de gevallen waarin militaire operaties een zodanige vernieling volstrekt noodzakelijk maken''
Echter in een dergelijk geval moeten de bewoners in kwestie tijdelijk geevacueerd worden en tijdelijke nieuwe onderkomens worden verstrekt [artikel 49 4de Conventie van Geneve]
Als echter de militaire operaties beeindigd zijn, moeten de bewoners weer teruggebracht worden naar hun oorspronkelijke woonplaatsen met uiteraard volledig herstel van hun vorige woonsituatie.
Ook moeten de bewonerswners bij evacuatie in de gelegenheid gesteld worden belangrijke en/of waardevolle persoonlijke bezittingen mee te nemen.
In de eerste plaats is in dit geval geen sprake van een militaire noodzaak tit de creatie van ene bufferzone met Egypte, aangezien van vijandelijkheden tussen Israel en Egypte geen sprake is.
Bovendien zou in dat geval de bevolking tijdelijk geevacueerd moeten worden en tijdelijk nieuwe onderkomens ter beschikking gesteld worden.
In dit geval echter worden de huizen van de betreffende personen vernietigd zonder enige compensatie of verdere bescherming, hetgeen een oorlogsmisdaad is volgens het Internationaal recht.

Het is dan ook uitermate betreurenswaardig, dat het Israelische Hooggerechtshof, dat aanvankelijk deze huisvernietigingen had verboden als zijnde illegaal, nu toch het leger toestemming heeft gegeven deze praktijken te continueren vanwege ''veiligheidsredenen''
Het Israelische leger voert namelijk als argumentatie aan, beschoten te worden vanuit deze huizen door ''Palestijnse militanten''
Ten eerste vervalt hiermee het reeds eerder door het leger aangevoerde argument van de ''bufferzone'', ten tweede snijdt de aangevoerde ''militaire noodzaak'' hierbij evenmin hout, aangezien de op artikel 53 toepasbare ''militaire noodzaak'' betrekking heeft op grootschalige militaire operaties in een oorlogssituatie, niet op beschietingen door licht-gewapende Palestijnse strijders op een modern en technoloigisch zeer geavanceerd leger als het Israelische, dat behoort tot een van de zes sterkste legers ter wereld.
Daarenboven is de grootchalige vernietiging van alle huizen in het betreffende gebied vanwege de eventuele aanwezigheid van een aantal Palestijnse strijders in een aantal huizen, als collectieve straf [artikel 33 van de 4de Conventie van Geneve] een flagrants schending van het Internationaal Recht.



4 Liquidaties:

Zoals reeds opgemerkt, zijn de recenbtelijk door het Israelische leger uitgevoerde liquidaties als buitengerechtelijke executies ernstige schendingen van het International Recht, dat stelt, dat iedereen recht heeft op een proces.
Nog afgezien daarvan zijn ook deze liquidaties weer uitgevoerd op burgerdoelen als straten, flargebouwen en huizen met een onacceptabel risico voor de burgerbevolking., waarbij er sprake is van oorlogsmisdaden bij burgerslachtoffers, omdat de aanwezigheid van burgers in burgerdoelen te voorzien was.


C Conclusie

C1 Recente Israelische en Palestijnse acties:

Wanneer wij in verband met de bovenstaande recente gebeurtenissen de Israelische en Palestijnse acties de revu laten passeren is het in dezen opvallend, dat er bij de Israelische acties sprake is van zeer ersntige schendingen van het Internationaal Recht.
In dezen is dan ook de term Staatsterrorisme zeker van toepassing [deze door de regering geinitieerde acties beantwoorden immers aan de definitie voor terrorisme: het plegen van militaire aanvallen op burgers]

De recent-gepleegde Palestijnse acties waren in dezen echter geheel gelegitimeerd volgens het Internationaal Recht, aangezien ze tegen het Israelische leger als zodanig gericht waren.


Het zou dan ook in dezen aanbeveling verdienen, wanneer de media niet alleen de illegale Palestijnse zelfmoordacties tegen Israelische burgers tegen de maatlat van het Internationaal Recht houden, maar tevens de legitimiteit van de recentelijk gepleegde Palestijnse acties als zijnde gericht tegen het leger van de Israelische bezettingsmacht, benadrukken.

Van groot belang is daarbij tevens dat de media meer nadruk leggen op de realiteit van de Israelische bezetting en het vaak illegale karakter van Israelische legeracties.

Een en ander zal leiden tot een eerljkere en objectievere berichtgeving, hetgeen tenslotte de voorwaarde is voor een betrouwbare en integere journalistiek.


Astrid Essed
Amsterdam