arch/ive/ief (2000 - 2005)

And the votes of the APP-jury are....
by Kurt Van Daele | actieplatformpalestina.be Monday, May. 17, 2004 at 5:11 PM
actieplatformpalestina.be

We weten niet of u een trouwe kijker van het Song Festival bent, maar enkele van onze vrijwilligers waren toch verbaasd toen ze de kaart van Israël te zien kregen tijdens de uitzending. Hieronder een reactie van een van hen aan de VRT.

Geachte,

Tijdens het Eurosongfestival, toen de punten vanuit Israël gegeven werden, verscheen een kaart van dat land even op het scherm. Maar het bleek de kaart van "Groot Israël" te zijn, m.a.w. de Bezette Palestijnse Gebieden maken volgens Eurosong deel uit van Israël. Dit is onjuist, niet in overeenstemming met de resoluties van de Verenigde Naties en onrechtvaardig ten opzichte van de wanhopige bevrijdingsstrijd van de Palestijnen..

Het is bovendien wel erg cynisch om dit soort onjuiste kaart uitgerekend op 15 mei te tonen. Op diezelfde dag herdachten de Palestijnen de "Nakbah" (Catastrofe): de oorlog van 1948 toen 750,000 Palestijnen op de vlucht gejaagd werden en 413 Palestijnse dorpen door Israëlische bulldozers van de kaart werden geveegd. Dit soort wandaden gebeurt ook vandaag in de Bezette Gebieden, die volgens Eurosong deel uitmaken van Groot-Israël !

Is deze desinformatie het gevolg van domme onwetendheid, van onverschilligheid of duidt ze erop dat de Eurosong-organisatie achter de zionistische eis van annexatie van de Palestijnse Gebieden staat?

Hoe komt het trouwens dat Israël, een geografisch volledig Aziatisch land, al jaren deelneemt aan Eurosong? Waarom zijn Palestina of Jordanië niet uitgenodigd? Gaat het hier om uitsluiting op basis van ras ?

Graag Uw antwoord.

Met beleefde groeten,

H.L.

Op de dag van de herdenking van Nakbah en bovendien in het licht van de nieuwe housedemolitions in Rafah, vinden wij dit beneden alle peil. Blijven actie voeren is de boodschap want er moet nog heel wat gebeuren.
Kurt Van Daele | actieplatformpalestina.be

Israel
by Eurosong Monday, May. 17, 2004 at 7:48 PM

Geloof dat Eurovisie sinds lang reeds Israel aanvaard heeft omdat het door de buurlanden geboycot werd en volledig uitgesloten. Misschien vonden zij dat zo'n uitsluiting niet kon. Jordanië en Palestina maken deel uit van de arabische liga.