arch/ive/ief (2000 - 2005)

Manifestatie op 5 juni tegen richtlijn Bolkestein
by jan buelinckx Sunday, May. 16, 2004 at 6:25 PM
janbuelinckx@yahoo.com

Op zaterdag 5 juni zullen de vakbonden ABVV en ACV te Brussel manifesteren tegen de dienstenrichtlijn van Eurocommissaris Bolkestein.

Frits Bolkestein, de ultraliberale Nederlandse eurocommissaris heeft op 13 juni 2004 een voorstel van richtlijn over de diensten in de Europese markt voorgelegd. Doelstelling van Bolkestein is - kort samengevat - een doorgedreven liberalisering en deregulering van alle dienstenactiviteiten in Europa. Zijn voorstel van richtlijn is een regelrechte aanval op de verworvenheden van de werkende klasse.

Het voorstel van Bolkestein is van toepassing op alle diensten aan bedrijven en consumenten, gaande van reclame, publiciteit, interimkantoren, tot de handel, de bouw, schoonmaakdiensten, etc... Uitzondering vormen bepaalde transportsectoren, telecommunicatie, financiële diensten én de diensten die rechtstreeks en gratis door de overheid verleend worden.

Het probleem is dat geen enkele openbare dienst echt gratis is. We betalen allemaal inschrijvingsgeld voor de unief, we betalen zelf onze postzegels, we betalen ons treinticket, etc... De richtlijn zal dus ook gelden voor de openbare diensten!

Als het van Bolkestein afhangt zullen vrijwel alle diensten beschouwd worden als zuivere koopwaar, volledig afhankelijk van de wetten van de 'vrije markt' en zonder dat er rekening gehouden wordt met hun sociale doelstelling of specifieke karakter. Het voorstel van Bolkestein betekent dus een vergaande sociale afbraak!

Met de richtlijn willen Bolkestein en zijn ultraliberale vrienden alle zogenaamde hinderpalen die de ontwikkeling van de dienstenactiviteiten en de uitbreiding van de markt in de weg staan, wegwerken.

Die hinderpalen zijn vaak regels die dankzij strijd van onderuit door de overheden werden uitgevaardigd om iedereen een betere dienstverlening te waarborgen, de werkers te beschermen, iedereen toegang te garanderen, de kwaliteit van de diensten te waarborgen.

Bolkestein wil geen regels die de doorsneebevolking ten goede komen. Hij wil dat de markt alles bepaalt en dat het recht van de sterkste geldt. Voor Bolkestein is er maar 1 regel: die van de winst!

Wat zijn nu de gevolgen als deze richtlijn er door komt?
- het onder druk komen staan van de sociale verworvenheden: lagere lonen, doorgedreven felxibiliteit, langere werkdagen,...
- liberalisering, commercialisering en privatisering van overheidsdiensten, zaken waar men nu al mee bezig is via een salami-tactiek (in stukjes privatiseren)
- verdere sociale, fiscale en ecologische dumpingpraktijken

Omwille van deze mogelijke gevolgen roepen de vakbonden ABVV en ACV op om op zaterdag 5 juni te manifesteren in Brussel tegen de richtlijn Bolkestein en voor een sociaal Europa. Het is belangrijk dat ook de andersglobalisten aansluiten bij deze manifestatie tegen het neoliberale Europa. Onze wereld is immers niet te koop!

De vakbonden lanceren volgende ordewoorden:

>>
+ Voor de verwerping van de richtlijn Bolkestein
+ Voor de harmonisatie – naar boven toe – van de arbeidsvoorwaarden in het Europa van de 25
+ Voor ons Europees sociaal model

De Belgische regering en het Europees Parlement moeten dit ultraliberale voorstel verwerpen!

Daarom betogen wij in gemeenschappelijk front op zaterdag 5 juni in Brussel om 14 u. Verzameling en animatie aan het Noordstation vanaf 13 uur 30.
<<

Meer info op onderstaande links:

http://www.abvv.be/code/nl/fram018.htm

http://www.acv-online.be/Actueel/Campagnes/Richtlijn_bolkestein/Manif/bolk_manif.asp?ComponentId=43562&SourcePageId=43640#

Achtergrondartikel: "Bolkestein is de architect van de sociale dumping."

http://vl.attac.be/article204.html