arch/ive/ief (2000 - 2005)

Folterfoto's Daily Mirror fake, hoofdredacteur ontslagen
by raf Sunday, May. 16, 2004 at 11:52 AM
raf@indymedia.be

De foto's van folterpraktijken door Britse soldaten in Irak, die door de Britse krant Daily Mirror zijn gepubliceerd, zijn fake. Piers Morgen, hoofdredacteur van de krant, is door de (deels Amerikaanse) aandeelhouders van de krant ontslagen. De publicatie heeft de Britse regering wel schuld doen bekennen.


De Daily Mirror kreeg de foto's van twee militairen van het Queen's Lancashire Regiment. Nadien volgden vier andere maar gelijklopende getuigenissen. Die zijn door het Britse leger nooit tegengesproken. Nu staat wel vast dat de foto's reconstructies zijn van folterpraktijken waarvan de klokkenluiders getuige waren. Op de foto's komt een vrachtwagen voor die is teruggevonden in de Territorial Army's Kimberley-legerkazerne.

Onmiddellijk na de publicatie van de foto's argumenteerde de Britse regering dat een aantal details op de foto's niet klopte. Er zouden o.a. wapens op te zien zijn die de Britse militairen in Irak niet gebruiken. De Daily Mirror heeft altijd volgehouden dat de foto's authentiek zijn. Vraag is of de krant opzettelijk is voorgelogen. Onder hoofdredacteur Piers Morgan koos de Mirror voor een radikale anti-oorlogskoers. De krant ligt daarvoor onder vuur van het Britse establishment en talrijke andere media.

Met de publicatie van de foto's heeft de krant de Britse regering schuld doen bekennen. Roy Greenslade, een vroegere hoofdredacteur van de Daily Mirror, vindt dat dè grote verdienste van Piers Morgan. "In normale omstandigheden zou ik het eens zijn met de talrijke critici van Morgan", schrijft Greenslade in de krant The Guardian. "Maar deze oorlog, en de valse redenen die ervoor zijn aangehaald, zijn allesbehalve normaal, en ik geloof dat Morgen handelde voor het publiek belang toen hij deze omstreden en wansmakelijke affaire openbaar maakte...Zelfs als de foto's niet authentiek waren, dan heeft hun publicatie toch een ongemakkelijke waarheid onthuld".

De Britse regering werd verplicht toe te geven dat er beschuldigingen tegen Britse militairen werden onderzocht. Een lezersbrief in The Guardian zegt: " de foto's van zogezegde mobiele wapenlabo's (van Saddam Hussein rc.) zijn lang niet even grondig geanalyseerd. Als eerder was aangetoond dat ze vervalst waren, dan zouden duizenden onschuldige levens zijn gered".

Roy Greenslade geeft wel toe dat de foto's pasten in de anti-oorlogslijn van de Daily Mirror en dat "hoofdredacteuren die hun scepsis opgeven gemakkelijker fouten maken".

Piers Morgan is een nieuwe scalp aan de riem van de Britse oorlogspropagandisten, aldus The Guardian in het hoofdartikel van zaterdag 15 mei. De hoofdredacteur van de Daily Mirror is vrijdag ontslagen. Kort tevoren was hij bij Sly Bailey geroepen, de directeur van Trinity Mirror, de groep die de Daily Mirror uitgeeft. Bailey is onder druk gezet door een aantal Amerikaanse hoofdaandeelhouders van Trinity Mirror. Vijf van de tien grootste aandeelhouders (die nagenoeg een derde van de aandelen in handen hebben) zijn Amerikanen, aldus The Guardian. Volgens The Sunday Telegraph heeft Trinity Mirror aan het Britse ministerie van Defensie beloofd om de namen van de klokkenluiders van de Daily Mirror bekend te maken.

Een jaar geleden kwam bij de Britse omroep BBC de journalist Andrew Gilligan in opspraak die informatie over de Britse oorlogscampagne tegen Irak publiek had gemaakt. Gilligan's verslag haalde de Britse stelling onderuit dat "Irak over massa-vernietingswapens beschikte en ze binnen de 45 minuten kon ontplooien". De naam van zijn voornaamste bron, de wapenexpert David Kelly, werd van hogerhand onthuld op 10 juli 2003. Een week later werd Kelly dood gevonden. Gilligan nam in januari 2004 ontslag.