arch/ive/ief (2000 - 2005)

ordnungsabteilung Vlaanderen
by Marc Vercoutere Saturday, May. 15, 2004 at 9:00 PM
mvercoutere@hotmail.com

Na de eenmaking van de politiediensten pleit het Vlaams Blok voor een nieuw korps.

Na de eenmaking van de politiediensten, die op z'n zachtst gezegd tot op heden verre van afgerond is, pleit het Vlaams blok voor de oprichting van een veiligheidskorps. Hierbij wordt het voorbeeld aangehaald van de ordnungsabteilung in Duitsland.
Dit betekent dat zowel de controleur op de bus als de straathoekwerker (in hun plan) hetzelde uniform krijgen aangemeten.
"Ordnung muss sein." En dat zullen we geweten hebben. De differentiatie doet er niet meer toe. De eigenheid van mensen, die op hun terrein het best weten hoe ze problemen moeten aanpakken, wordt gedegradeerd tot een ordedienst die binnen de kortste keren gewoon een nieuw politie-apparaat wordt. Onbetamelijk is vooral dat weer eens de straathoekwerkers aangepakt worden. Preventief optreden staat duidelijk al lang niet meer in het Vlaams Blok woordenboek. Repressie en dan nog liefst met harde hand staat voorop in het beleid van deze partij.
Wanneer zal het Blok aan het maatschappelijke been, eindelijk eens inzien dat problemen moeten aangepakt worden van onderuit. Dat veel van de maatschappelijke problemen diepe achterliggende oorzaken hebben, zoals armoede en sociale uitsluiting.
Dit betekent geenszins dat criminele daden niet moeten aangepakt worden. Het heeft echter geen zin om enkel repressie toe te passen zonder de oorzaken te bestrijden. Tenzij het Vlaams Blok graag dweilt met de kraan open. Misschien ligt juist daarin hun electorale sterkte en taktiek.

Puntjes op de i
by Dieter Vanhoecke Monday, May. 17, 2004 at 11:01 AM

Geachteheer Vercoutere,

ik werk reeds vier jaren in Berlijn en hetgene u komt te vertellen klopt niet helemaal. De straathoekwerker en de controleurs op bus en tram zijn niet uniform gekleed daar ze helemaal geen uniform dragen. Iedere controleur op de tram (S-Bahn, U-Bahn en Strassebahn) of bus loopt in burgerkledij rond. Controleurs en straathoekwerkers zijn dus inderdaad zoals u het beschouwt "uniform" gekleed. Het zij wel dat ze iedere dag uit hun eigen kast mogen kiezen welk "uniform" ze die dag zullen aantrekken.

mvg

Dieter.

essentie
by Marc Vercoutere Monday, May. 17, 2004 at 6:11 PM
mvercoutere@hotmail.com

Het veiligheidskorps, voorgesteld door het Vlaams Blok, is een samen brengen, onder een statuut, van diverse diensten zoals plein- en buurttoezichters, stadswachten, metro- en busbegeleiders. Dit is de essentie van het artikel. Zij zelf leggen de link met het ordnungsamt in Duitsland en spreken van één uniform. Het gaat er niet over hoe het in Duitsland allemaal loopt. Het gaat in essentie over de bedoelingen van het Vlaams blok, die duidelijk een minachtende positie innemen tegenover een deel van deze diensten. Cfr de terminologie die ze hanteren wanneer ze spreken over bijvoorbeeld het straathoekwerk.
De essentie wan het artikel was dus geen ontleding van de werking van de duitse ordediensten, als wel een aanklacht tegen de hardline politiek van het Vlaams Blok. Preventie en maatschappij-opbouw, samen met gelijke kansen voor iedereen is een noodzakelijke voorwaarde voor een stabielere maatschappij en is dus zeker even belangrijk (zij het niet meer) dan de repressiedrang van het Vlaams Blok.