arch/ive/ief (2000 - 2005)

Textiel arbeid(st)ers trekken naar de sociale verkiezingen.
by han Soete Friday, May. 14, 2004 at 4:38 PM
han@indymedia.be

ACV textura bereidde de afgelopen maanden intensief de sociale verkiezingen voor. Indymedia mocht deelnemen aan de enkele voorbereidende vergaderingen : de militanten-vergaderingen van Van De Velde en Microfibres en een vorming voor nieuwe militanten in de textiel. De sociale verkiezingen zoals ze zijn,...


Eerst van iedereen een foto maken voor de folder die wordt uitgedeeld op het bedrijf. Ondertussen wordt er al druk heen en weer gepraat over de situatie op het bedrijf. Men werkt in verschillende ploegen en op verschillende plaatsen waardoor men elkaar niet regelmatig ziet, er valt dus wel wat te vertellen. Groepsfoto's zijn deze keer niet mogelijk: op de vergadering van Van de Velde zijn een aantal mensen afwezig omdat ze aan het werken zijn in de avondploeg, en bij Microfibres kon helaas niet iedereen zich vrijmaken op een zondagochtend.

Voor men aan de voorbereiding van de sociale verkiezingen begint, overloopt men eerst nog eens de problemen op het bedrijf. In de twee bedrijven blijken er er nog wel wat wrijvingen te zijn met enkele ploegbazen.
Het premiestelsel bij Van de Velde blijkt een bron van stress te zijn. Enerzijds moet men een minimumproductie behalen maar daarnaast moet men ook zijn flexibiliteit bewijzen door verschillende jobs te doen. Te weinig productie of onvoldoende verschillende jobs leiden tot loonverlies. Ook syndicaal engagement blijkt men cash te betalen, daar zo goed als niemand van de delegatie een premie krijgt. “De enige serieuze oplossing is de afschaffing van die premie” merkt een jonge militante op, maar dat blijkt een onhaalbare zaak te zijn. Er wordt afgesproken dat er op de volgende ondernemingsraad zal op aangedrongen worden iedereen de kans te geven om de premie te halen.




ACV nationaal levert materiaal over verschillende thema's waaruit de militanten-kernen kunnen kiezen. Over drie thema's is iedereen het onmiddellijk eens : pensioenen, lonen en vrouwen. Het zijn vooral de vrouwen die als bediende werken die het thema van gelijkwaardigheid tussen man en vrouw op de agenda willen zien, ze verdienen immers minder dan hun mannelijke collega's voor het uitoefenen van dezelfde job. De jongeren blijken ook bekommerd te zijn omwille van het probleem van de pensioen leeftijd, ook al ligt dat nog enkele decennia van hen af. Onder de arbeid(st)ers is er dan weer unanimiteit om het probleem van de lage verloning op de agenda te zetten.

Is er eigenlijk nog wel een vakbond nodig?
Gelach, men gelooft haast niet dat we die vraag durven stellen. “Als we ons niet organiseren dan doet de patroon gewoon met ons wat hij wil.” “Dat is nog niet zoveel veranderd hoor, onze baas is trouwens de zoon van de vroegere baron.”
Het gaat niet altijd om de grote wereldvraagstukken, op de werkvloer worden syndicalisten geconfronteerd met alledaagse problemen. Een ploegbaas die de mensen opjaagt en soms zelfs pest, het sanitair dat niet in orde is, de lonen die niet correct worden uitbetaald, ... “Als de vakbond er niet zou zijn, dan sta je er alleen voor en als ploeg sta je nu eenmaal sterker dan alleen.

We zitten hier bij het ACV, betekent dat ook dat jullie straks allemaal CD&V gaan stemmen?
De jongeren weten gewoon niet waarom ik dit vraag. Er is nog één militante die zich herinnert hoe haar vader en grootvader actief waren in de christelijke zuil: “Ik zal wel voor de CD&V stemmen, maar de tijd dat het normaal was om als ACV-militant voor de CD&V te stemmen is toch wel voorbij.” De vakbondswereld en de politieke wereld zijn twee totaal verschillende werelden en dat vinden ze maar goed ook. Over politiek en de verkiezingen wil men gewoon liever niet praten : “We kunnen daar allemaal toch niet veel aan doen, maar op de werkvloer kunnen we wel het verschil maken
Als je opwerpt dat bijvoorbeeld pensioenen en pensioen-leeftijd toch wel een politieke zaak zijn dan krijg je als antwoord dat men daar als vakbond wel voor op straat zal komen, als dat nodig is.

Hoe kom je er als jongere bij om je syndicaal te engageren?
Eigenlijk hoop ik om het bedrijf wat beter te leren kennen om beter te begrijpen hoe de vork in de steel zit,...” “De informatie van de patroon is soms heel slecht, door in de vakbond actief te zijn hoop ik om wat beter geïnformeerd te zijn, en de mensen op de werkvloer beter te kunnen informeren.
Ik wil graag in het comitee voor preventie en veiligheid verkozen worden omdat ik denk dat er toch nog heel wat zaken zijn die zouden verbeterd kunnen worden.

Syndicaal actief zijn, is een keuze die men aan zijn partner voorlegt. “Mijn vriendin steunt me volledig in die keuze, misschien zal ik dan een paar avonden minder thuis zijn, maar ze vindt het goed dat ik me wil inzetten voor mijn werkmakkers” “Mijn vriend studeerde voor sociaal assistent en heeft me eigenlijk overtuigd om op de lijst te staan.

Er wordt met militanten die voor het eerst op de lijst staan nog afgesproken wanneer ze zullen deelnemen aan de vormingsdag voor nieuwe kandidaten. Twee jongeren staan in dezelfde ploeg en vinden het daarom niet kunnen om samen deel te nemen aan de vergadering. “Als we met twee samen op vorming gaan dan laten we onze ploeg in de steek, dat willen we niet doen, we zullen wel elk op een andere dag naar de vorming komen



Wat is een goede delegee??


  • Het opnemen voor de werknemers. Niet de kant kiezen van de patroon.

  • Goed op de hoogte zijn van alle problemen. Weten wat er gebeurt op het bedrijf

  • Tegen de patroon durven ingaan.

  • Zijn werk goed doen, als delegee moet je ook een goede werknemer zijn. Niet de hele dag rondlopen, ....

  • De sociale wetgeving kennen.

  • De wensen van de werknemers vertalen naar de werkgever toe.

  • Geen onmogelijke dingen vragen, dingen die te verwezenlijken zijn.

  • Sociaal zijn: luisteren naar de mensen. Uw werknemers collega's kennen.

  • Het kunnen & durven uitleggen.

  • Goed luisteren maar geen loze beloftes maken.

  • Een engagement opnemen.

  • Oplossend werken, niet alleen problemen aankaarten , maar ook oplossingen aanreiken.

  • Collega's en de baas kennen.

  • Communiceren naar de andere werknemers, info doorgeven naar de werkvloer. Ook naar de ploegen waar je zelf niet meteen komt : nachtploeg / late

  • Tijd vrijmaken en bereikbaar zijn

  • Kunnen zwijgen, discreet zijn :het vertrouwen van de mensen niet schaden.

  • Samen werken met andere vakbonden. Vertegenwoordiger zijn van alle werknemers.

Vormingsdag ACV textura, 16.02.2004 Dendermonde


Om aan bovenstaand lijstje te voldoen moet je haast een syndicale superman zijn. Het is nochtans het resultaat van discussie met enkele tientallen syndicalisten die zich voor het eerst kandidaat stellen voor de sociale verkiezingen.
Met deze discussie begon de vormingsdag die ACV textura in Dendermonde organiseerde voor kandidaten van textiel bedrijven die zich voor het eerst kandidaat stellen.

In de gesprekjes tijdens de pauzes blijkt dat kandidaat zijn is niet steeds zo vanzelfsprekend is.

Op één bedrijf werden de mensen die zich kandidaat stelden en de vorming volgden voor de rest van de week op werkloosheid gezet. Een ander bedrijf plaatste de verkozenen systematisch op technische (tijdelijke) werkloosheid. Die mensen waren meer werkloos dan dat ze werkten, dat was onhoudbaar, omdat je dan ook maar 60% van je loon verdient. De meeste deelnemers waren dan ook over één ding haast unaniem: “Zonder vakbond zouden het gelijk terug 19° eeuwse toestanden zijn.




In de namiddag was het dan de beurt aan de vakbond zelf om zichzelf voor te stellen, aan de nieuwe kandidaten. Eerst een rondleiding door het Sociaal Centrum waar men vooral stilstond bij de dienstverlening en een korte introductie kreeg over de werking van de textiel centrale Textura.
De oogjes van de deelnemers gingen echter fonkelen toen de studiedienst even demonstreerde hoe hij de militanten kon helpen. De namen van enkele bedrijven waarvan deelnemers aanwezig waren, werden in de computer gestoken en ... daar kwamen winstcijfers, bedrijfsstructuren, aandeelhouders, beheerraden, .... op het scherm gerold. Er werd gedemonstreerd hoe men kon achterhalen dat een bedrijf dat zogezegd geen winst boekte dat wel deed door die over te hevelen naar dochter, zuster en / of moederbedrijf. Dat was het soort van informatie en ondersteuning waarop men duidelijk “wel” zat te wachten.

En wat met de roden??

Dat thema was opvallend afwezig in de meeste discussies. Als de andere vakbond al aan bod kwam dan ging het er meestal over dat men zo goed als mogelijk wil samenwerken. De geest waarin men bij Textura naar de sociale verkiezing trekt is er niet zozeer een van strijd of opbod met de andere vakbonden. Centraal staat de syndicaal afgevaardigde en de manier waarop die opkomt voor zijn collega's.