arch/ive/ief (2000 - 2005)

NBC en Universal fuseren tot nieuwe mediagigant, wapenproducent wordt hoofdaandeelhouder
by christophe callewaert Friday, May. 14, 2004 at 2:16 PM
christophe@indymedia.be

Bijna ongemerkt ontstond deze week een nieuwe mediareus. Het Amerikaanse NBC en het Frans-Amerikaanse Vivendi Universal Entertainment (de tv- en filmpoot van Vivendi Universal) slaan de handen in elkaar. Het nieuwe bedrijf NBC Universal prijkt nu op plaats vijf van de grootste mediamonopolies te wereld.

De deal die al langer in de lucht hing, werd woensdag gesloten. De nieuwe mediagigant rekent op 15 miljard dollar inkomsten in 2005. Wapenfrabrikant General Electric houdt 80 % van de aandelen in handen. Vivendi Universal heeft de overblijvende 20 %.

NBC was nu al de tweede meest bekeken tv-zender in de VS vlak achter CBS dat eigendom is van die andere mediareus Viacom. Binnen de nieuwe groep krijgt NBC nu de steun van USA Network en CNBC. NBC Universal staat ook sterk in de filmindustrie en beschikt over vijf themaparken. In Europa is de groep actief met Canal +. Het nieuwe bedrijf wil zich vooral toeleggen op de productie van 'content' en niet zo zeer op de technische aspecten van de distributie.

Irak
Time Warner blijft ondertussen wel de grootste met inkomsten die in 2003 opliepen tot bijna 40 miljard dollar. Vlak daarachter komen Viacom en Disney die aan elkaar gewaagd zijn met respectievelijk 26,6 en 27,1 miljard dollar inkomsten in 2003.

Volgens mediaberichten heeft General Electric enkele lucratieve contracten lopen in Irak. Onafhankelijke onderzoekers konden daar echter geen bewijzen van vinden. Van de activiteiten van GE in Afghanistan bestaan wel voldoende bewijzen. Het wapenbedrijf vaart ook wel bij de verhoging van het militaire budget onder Bush. Zo mag het meebouwen aan het nieuwe F-18 gevechtsvliegtuig waarvoor Bush 3,3 miljard dollar uittrok.

Bronnen:
http://www.commondreams.org/views02/0206-02.htm
http://www.sltrib.com/2004/May/05132004/business/165946.asp


een reden te meer
by Tonny Sunday, May. 16, 2004 at 11:30 AM
skratche_tc@hotmail.com

waarom Independent Media belangrijk s. Kverwacht met de jaren nog meer censuur

onafhanklijkheid van de pers??
by vinnie Monday, May. 17, 2004 at 2:00 PM
vinceus@yahoo.com

das nog nie het ergste
as er wapenproducenten zijn die de grootste mediamaatschappijen in handen nemen wat gaan we dan nog te zien krijgen? Men zou de publieke opinie ervan kunnen proberen te overtuigen dat grote militaire operaties nuttig zijn... Dat betekent uiteraard meer geld voor de wapenmaatschappijen. En wat als ze zelf de politieke agenda gaan proberen te beïnvloeden? Bv. Gij moet da doen of zoveel geld in wapens steken of anders gade nie meer zo populair zijn!
Dit is ronduit gevaarlijk en zou eigenlijk niet mogen. Hier zou dit gebotst zijn tegen de Europese commissie maar in de VS hebben de bedrijven het voor het zeggen. Wie het waagt hen een strobreed in de weg te leggen krijgt geen geld meer bij de volgende verkiezingen.
Het komt ook daardoor dat het begrotingstekort zo groot is. Probeer maar eens een belastingsverhoging te verkopen aan de bedrijven zo kort voor de verkiezingen!

TV is iets van de twintigste eeuw...
by fRED Tuesday, May. 18, 2004 at 10:05 PM

Ik heb de voorbije drie jaren om die redenen geen televisie meer gekeken: het is toch allemaal reclame, propaganda of brainwashing.

En bovendien: TV is een verouderd cocept van de twintigste eeuw. We hebben vandaag geen kijkkast meer nodig om te weten wat er zoal in de wereld gebeurd...