arch/ive/ief (2000 - 2005)

Belgian Lesbian and Gay Pride op 22 mei door Brussel
by Sam Van Driessche Friday, May. 14, 2004 at 1:36 PM
samvandriessche@hotmail.com

BRUSSEL – Op zaterdag 22 mei mobiliseert de Belgische holebigemeenschap zijn krachten in de negende Belgian Lesbian and Gay Pride (blgp). Onder de slogan “Vrijheid, Gelijkheid en Diversiteit” willen de organisatoren naast plezier maken, benadrukken dat er ondanks de invoering van het homohuwelijk en de antidiscriminatiewet nog steeds veel moet en kan gedaan worden voor de holebi's. Het is pas voor de derde keer dat de stoet door de Brusselse hoofdstraten mag trekken.

Op de receptie in het Brusselse stadhuis werd het startschot gegeven van de regenboogweek, een week vol activiteiten als aanloop naar de grote stoet van zaterdag 22 mei. Opvallend veel poltici, waaronder Vlaams minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke kansen Adelheid Byttebier (Groen!), Sven Gatz (VLD), lijsttrekker voor de Brusselse afvaardiging in het Vlaams Parlement en Pascal Smet (SP.A), Staatssecretaris van Mobiliteit, Ambtenarenzaken, Brandbestrijding en Dringende medische hulp in de Brusselse Hoofdstedelijke regering, woonden de receptie bij. “Hopelijk is er volgend jaar, als het geen verkieizngen zijn, evenveel interesse”, grapte de franstalige perswoordvoerder van de blgp Chille Deman.



De receptie in het Brusselse Stadhuis was het startschot van de regenboogweek. (Foto: Sam Van Driessche)


Bruggen bouwen

Freddy Thielemans, Burgemeester van de Stad Brussel, benadrukte in zijn openingsspeech het belang van dit initiatief. ”Er bestaan vandaag nog teveel problemen voor de holebigemeenschap en deze stoet, een teken van vrijheid en erkenning, is dan ook essentieel.” Ook Vlaams minister van Gelijke kansen Byttebier (Groen!) vindt de blgp enorm belangrijk: “We krijgen steeds meer een internationale gemeenschap hier in Brussel. Dat is een troef die we in handen hebben maar die troef kan tegelijk ook een risico inhouden voor groepen die ons tegen elkaar willen opzetten. Daarom hebben we iedereen nodig die wil ijveren voor bruggen bouwen en verdraagzaamheid. De holebi's zijn daar een voortrekker van want ze fungeren als graadmeter van verdraagzaamheid, niet enkel ten aanzien van holebis.”



Vlaams minister van Gelijke Kansen Byttebier (Groen!): ”De holebi's fungeren als graadmeter voor verdraagzaamheid.” (Foto: Sam Van Driessche)


De holebibeweging heeft recent al enkele overwinningen geboekt, denken we bijvoorbeeld aan het huwelijk voor holebi's en de antidiscriminatiewet, een wettelijk verbod op de discriminatie van holebi's. Toch kan er nog veel verbeteren. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat holebi's het ondanks de antidiscriminatiewet allerminst gemakkelijk hebben op de werklvoer. “Holebi's hebben vandaag nog niet dezelfde rechten als hetero's”, zegt de Nederlandstalige persverantwoordelijke Isha Van Alsenoy, “wij vragen niet meer rechten, wel gelijke.” Vooral voor holebikoppels met kinderen moet er nog veel gebeuren. De mogelijkheid voor holebi's om bijvoorbeeld kinderen te adopteren is dan ook de voornaamste eis van de organisatoren.



Perswoordvoerdster Van Alsenoy: “Wij willen niet meer maar gelijke rechten voor holebi's.” (Foto: Sam Van Driessche)


Wordt adoptie voor holebikoppels binnenkort mogelijk? “Hopelijk wel”, zegt Vlaams minister Byttebier. “Wij hebben met de groenen het huwelijk voor holebi's op federaal vlak mogelijk gemaakt en adoptie is de volgende stap. Op Vlaams niveau hebben wij al een resolutie gestemd die zegt dat adoptie ook moet kunnen voor holebi's. De rechten van het kind blijven uiteraard centraal staan, maar de gezinsvorm kan heel divers zijn en dus evengoed een holebigezin zijn. Er is vandaag een Vlaamse meerderheid die hierachter staat, nu moeten we dat nog tot op federaal niveau doortrekken zodat het wettelijk mogelijk wordt.” Afwachten dus.


Voor meer informatie kan je terecht op de website www.blgb.be.



Pascal Smet (SP.A) en burgemeester Thielemans. (Foto: Sam Van Driessche)


(Foto: Sam Van Driessche)