arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vlaams Blok doekt kliklijn alweer op
by christophe callewaert Thursday, May. 13, 2004 at 9:30 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- Het Vlaams Blok doekt de kliklijn waarop mensen zonder papieren kunnen worden aangegeven al na één dag op. De kliklijn lokte veel protest uit.

Nadat het Vlaams Blok enkele weken de campagne voor vrije meningsuiting vroegtijdig stopzette, moet nu ook de kliklijn er al na één dag aan geloven. Toen de petitie voor vrije meningsuiting slechts 6.000 handtekeningen verzamelde in een paar weken tijd besliste de extreemrechtse partij om zich terug op zijn core business te concentreren, namelijk het uitbuiten van het onveiligheidsgevoel en plat racisme. De lancering van de kliklijn was onderdeel van de campagne om die programmapunten van het Blok terug op de agenda te krijgen.

Om het kliknummer bekend te maken, heeft het Blok busfolders verspreid in het Kiel en het Statiekwartier in Antwerpen. Maar al na één dag wordt de kliklijn stopgezet. Wie het nummer 0496/146 546 draait, krijgt enkel nog het antwoordapparaat te horen (“Met meldpunt illegaliteit”). Het Blok beweert dat de lancering van het nummer een Uilenspiegelstreek is. De extreemrechtse partij wilde “het probleem” enkel terug op de agenda zetten. Het Blok beweert dat de Antwerpse politie niets doet om mensen zonder papieren op te sporen.

Nazis”
Het initiatief lokte veel protest uit. Ondermeer de juristenkrant noemde de kliklijn illegaal. Op indymedia doken al actievoorstellen op. Ook vanuit de politiek werd er fel gereageerd. Isabelle Durant van Ecolo noemde het Vlaams Bok “nazis” en zei dat het voorstel deed denken aan 1933, de tijd van de jodenvervolging. In de kamer stelden verschillende parlementsleden vandaag vragen over de kliklijn. Minister Dewael ging akkoord met de kritiek en noemde het initiatief eveneens illegaal. Het Vlaams Blok hield zich opvallend afzijdig tijdens het debat. Misschien waren ze bang om opnieuw in een juridische storm terecht te komen. Als het de bedoeling was om media-aandacht te wekken voor hun core business is het initiatief wel zeer geslaagd.

Toeval of niet: tijdens een grootscheepse politie-actie in Brussel en Elsene werden vandaag 108 mensen zonder papieren opgepakt, onder wie kinderen en baby's. De opgepakte mensen zullen zeer snel het land worden uitgezet.


Quote van de dag: “Toen het Vlaams Blok jaren geleden voorstelde om uitgeprocedeerde asielzoekers het land uit te zetten met vliegtuigen van de luchtmacht, werd het met de vinger gewezen. Intussen is het blijkbaar wel een democratische handelswijze.” (Francis Van den Eynde, Vlaams Blok tijdens het kamerdebat van donderdag 13 mei)