arch/ive/ief (2000 - 2005)

Software-patenten: EU heeft lak aan democratie
by neopygmee Thursday, May. 13, 2004 at 3:11 PM
neopygmee(a)pi.be

In directe tegenspraak met de recente stemming in het Europese Parlement om software-patenten aan banden te leggen, heeft het Ierse Presidentschap van de Europese Unie een nieuwe tekst voorgesteld die op maandag 17 mei door de Europese ministerraad ZONDER DEBAT aanvaard zou moeten worden! In deze tekst zijn alle amendementen van de originele tekst van de Europese Commissie, voorstander van ongebreidelde patentrechten op software, tenietgedaan. Het Europees Parlement is met andere woorden gewoon omzeild.

De nieuwe tekst zal, als hij aanvaard wordt, software-patenten uitbreiden tot elk detail van software, computerprogramma's, datastructuren en procesbeschrijvingen inbegrepen. Dit zal de meeste [kleinere] softwarebedrijven en alle Open Source projecten die de licenties niet kunnen betalen ernstige schade toebrengen, en komt neer op een toeëigening door de privé-sector van het gemeenschappelijk goed. Wie er direkt baat bij hebben zijn een nieuw soort bedrijven die uitsluitend handel drijven in patenten en verder geen bijdrage leveren in de bedrijfswereld of in de werkgelegenheid. Zij zullen deze richtlijn kunnen gebruiken om betalingen af te dwingen.
Niet zonder belang is het feit dat Microsoft, dat een grote portefeuille patenten aan het opbouwen is, één van de sponsors van het Iers Presidentschap van de EU. Eenmaal de tekst i.v.m. software-patenten aanvaard is, kan Microsoft haar verzameling patenten gebruiken om Linux en andere Open Source projecten aan te vallen.

Bron: MandrakeSoft Newsletter Flash van 13/05/2004

Meer info in het Engels op http://swpat.ffii.org/news/04/cons0507/index.en.html en http://kwiki.ffii.org/SwpatcninoEn

zie ook
by neopygmee Thursday, May. 13, 2004 at 3:13 PM

http://indymedia.nl/nl/2004/05/18894.shtml