arch/ive/ief (2000 - 2005)

Dexia ontmijnd door vredesactivisten (persbericht)
by Netwerk Vlaanderen vzw Thursday, May. 13, 2004 at 3:02 PM

Tijdens de algemene vergadering van Dexia op 12 mei confronteerde een groep kritische aandeelhouders de Raad van Bestuur met de recent gepubliceerde informatie over de investeringen door Dexia in producenten van clusterbommen, landmijnen, kernwapens en wapens met verarmd uranium. Ondanks het feit dat Dexia zich de titel bank van de duurzame ontwikkeling aanmeet, toonde Netwerk aan dat de bank betrokken is bij investeringen in deze controversiële wapenproducenten.Na een spervuur van vragen, beloofde de voorzitter van het directiecomité, Dhr Pierre Richard, er persoonlijk over te waken dat de bank deze investeringen zou stopzetten.

De bank van de duurzame ontwikkeling moet haar naam nog verdienen.

Dexia gaat prat op haar pioniersrol op vlak van ethisch investeren en stelt dan ook niet te willen investeren in de wapenindustrie. Toch heeft de bank geen sluitend beleid ontwikkeld op dit vlak.

Zo onthulde een onderzoek van Netwerk Vlaanderen dat Artesia bank, een dochter van de Dexia groep, een bankgarantie heeft toegestaan aan Forges de Zeebrugge, een Belgisch bedrijf dat onder meer raketten en clusterbommen produceert. Verder leert het rapport dat Dexia tot voor kort een beleggingsfonds aanbood dat investeert in Singapore Technologies, een producent van landmijnen. Dexia investeert in 12 van de 13 onderzochte producenten van controversiële wapenproducenten.

Geconfronteerd met deze feiten is de bank blijkbaar onmiddellijk tot actie overgegaan. Tijdens de Algemene Vergadering kondigde Dhr. Richard aan dat het bedrijf Singapore Technologies uit het bewuste beleggingsfonds werd verwijderd. Ook BAE Systems en EADS, twee grote producenten van resp. wapens met verarmd uranium en kernwapens en clusterbommen, zouden uit de aandelenportefeuille zijn verdwenen.

Hij minimaliseerde de overige gegevens door te stellen dat Dexia zich voor 90 procent toelegt op de financiering van kleine bedrijven en de social profit. Hij verdedigde verder de wapenindustrie door te stellen dat wapens nodig zijn voor onze verdediging en veiligheid. De investeringen in grote bedrijven die zich met wapenproductie bezighouden zouden slechts een heel klein deel van de totale portefeuille beslaan. Het afstoten van de lopende investeringen in de wapenindustrie zou dan ook geen probleem mogen zijn, stelde hij.

Richard gaat nog een stuk verder door te stellen een actieve rol te willen spelen bij het ontwikkelen van een gedragscode voor de hele banksector en herhaalt dat Dexia een voortrekkersrol wil blijven spelen op het vlak van ethisch bankieren.

Op de vragen van de aandeelhouders naar concrete initiatieven en timing bleef het antwoord echter vaag; "dit is een proces, een evolutie die tijd vraagt en waarbij nog geregeld fouten zullen worden gemaakt". Toch blijkt de wil aanwezig om werk te maken van het uitsluiten van investeringen in de wapenindustrie. Een intentie die de kritische aandeelhouders alleen kunnen toejuichen. De initiatieven die Dexia neemt op het vlak van het uitsluiten van investeringen in de wapenindustrie, zullen op de voet worden gevolgd.

De actie van de kritische aandeelhouders kadert in de campagne Mijn geld. Goed geweten? een campagne van Netwerk Vlaanderen vzw, i.s.m. Vrede, Forum voor Vredesactie en Voor Moeder Aarde.

Meer informatie bij Netwerk Vlaanderen, Vooruitgangstraat 333/9, 1030 Brussel, tel 02/201.07.70, fax 02/201.06.02, www.mijngeldgoedgeweten.be , actie@netwerk-vlaanderen.be