arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Interview Future World Funk] "Stijlen mixen om zoveel mogelijk mensen te bereiken''
by Sam Van Driessche Thursday, May. 13, 2004 at 12:24 PM
samvandriessche@hotmail.com

BRUSSEL - Future World Funk is een muzikaal collectief rond dj's, muzikanten, producers en grafisten. Hun muziek is een mix van diverse stijlen om op deze manier zoveel mogelijk verschillende mensen te bereiken. De bedoeling van Future World Funk is dan ook meer dan enkel amusement brengen, ze trachten de luisteraars en feestvierders politiek en sociaal bewust te maken. De mix-cd Prose Combat is integraal op deze website te beluisteren en wil op de eerste plaats de tekst in elektronische muziek opwaarderen.

Drie van de acht Future World Funk-members (Protesta, Bun-ZerO en Mr. Jo) staan mij te woord in een Brussels café. Ze geven tekst en uitleg bij onder andere Prose Combat en hun betrokkenheid met Indymedia.


Hoe is het collectief ontstaan?

Protesta: Vier jaar geleden ontmoette ik enkele interessante mensen als Mr. Jo en Bun-ZerO. Met hen heb ik dan een persoonlijke band opgebouwd en we zijn vrijwel meteen beginnen samenwerken. Via de internetsite (www.futureworldfunk.be) en de daarop aangekondigde avonden vormden we een collectief. De eerste avond die we samen organiseerden was in de “studio Athanor” een kleine jazzclub hier in Brussel. Meestal organiseren we onze feestjes zelf, vaak in samenwerking met “Recyclart” (zaal in Brussel met een sociale roeping, organiseren culturele en socio-economische activiteiten zoals bijvoorbeeld de opleiding van langdurig laaggeschoolde werklozen, nvdr.).

Bun-ZerO: Ik wil er toch even op wijzen dat we met acht zijn in ons collectief. Op dit moment zijn we met 4 dj's (Bun-ZerO, Red-Ant, Protesta en Mellow), Mr. Jo speelt harmonica, Raggamuffin Whiteman is onze mc. Mezu neemt de organisatie op zich en Jacklamotta, een Italiaan die we zelf nog nooit gezien hebben, staat in voor het grafische ontwerp van onze site, flyers en affiches. Dit is de basis van Future World Funk.

Protesta: Het doel van Future World Funk was op de eerste plaats door diverse muzieksoorten verschillende soorten mensen samenbrengen. Vandaar ook de naam Future World Funk. Future verwijst naar elektronische muziek, World naar wereldmuziek als reggea of latino, dus niet uitsluitend westerse muziek en Funk kozen we voor de groove. Maar je kan het ook als de Funk van een toekomstige wereld beschouwen. Dit impliceert dus een sociaal en politiek engagement. Onze visie op de wereld gaat dus verder dan enkel muzikaal.



DJ Protesta op de KRNVL-party in zaal Recyclart (foto: Red Kitten)


Het is dus de bedoeling dat tijdens een party de feestvierders niet enkel plezier maken maar ook aandacht voor de boodschap in de muziek hebben?

Bun-ZerO: De intro van Prose Combat omschrijft perfect onze bedoeling. Ik denk eerlijk gezegd wel niet dat we op de avond zelf onze boodschap kunnen overbrengen, maar met de promotie via forums op internet en onze eigen site weet men wat voor mensen we zijn en waar we voor staan. De franstalige belgen zijn op vlak van taal bijvoorbeeld niet echt sterk waardoor de Engelse teksten niet altijd even goed begrepen worden.


Primeert voor jullie dan de muziek of de boodschap?

Protesta: Allereerst is muziek een uiterst geschikt medium om een bepaalde boodschap mee te verspreiden. Ten tweede is er de collectieve en positieve ambiance die wij specifiek kunnen creeëren op de parties, want door de mix van stijlen in onze muziek bereiken we enorm veel en verschillende mensen. Inzake leeftijd kunnen we spreken van zestien tot veertig, vooral veel vrouwen (lacht). Ook zowel mensen die houden van hip-hop als van drum'n'bass vinden iets in onze muziek en in vergelijking met andere “elektronische” optredens komen er ook meer mensen van buitenlandse origine.

Bun-ZerO: De link tussen muziek en een bepaald idee is niet altijd evident, maar met onze avonden brengen we alleszins een muzikaal alternatief. De mensen hier in Brussel zijn te vaak gericht op een enkele stijl. Wie van drum'n'bass houdt, gaat enkel naar drum'n'bass feestjes. Een alternatief voorstellen zoals wij dat met Future World Funk doen heeft op zich al een sociale waarde.

Protesta: Voor ons is het dan ook een plezier om die verschillende mensen samen te zien feesten.


Het is de bedoeling dat op termijn Future World Funk de culturele tegenhanger van Indymedia wordt.”


Bun-ZerO: Je moet ook niet denken dat wij eisen dat iedereen naar onze boodschap luistert of die volgt. We blijven dj's en op een feestje is het belangrijkste dat de mensen zich amuseren. We zijn tenslotte geen dictators.

Protesta: De boodschap is dan een tweede maar geen ondergeschikt doel. Dat is een belangrijke nuance. Zoals ik al heb gezegd heeft een feestje van ons ook een sociaal aspect. We brengen mensen samen en dat is al veel. We manifesteren ons ook niet als speciaal of beter dan de rest. Wij hebben de waarheid niet in pacht en dat weten we. We stellen gewoon iets anders voor.

Bun-ZerO: Een feestje mag ook nooit een politieke bijeenkomst worden. Dat is en kan de bedoeling niet zijn. Anders waren we politieker geworden.


DJ Protesta, jij schrijft ook artikels voor Indymedia. Is Future World Funk voor u dan een middel om wat je doet bij Indymedia aan een groter publiek over te brengen?

Protesta: Indymedia is een alternatief mediaproject, exclusief gelinkt aan journalistiek en dat is hun enige doel. Wij zijn op de eerst plaats muzikanten die feestjes in Brussel organiseren, en daarbij trachten we ook informatie over te brengen. Ik kan mij niet voorstellen dat Indymedia ooit avonden organiseert zoals wij dat doen.

Bun-ZerO: Wij staan wel volledig achter Indymedia en met onze eerste mix-cd Prose Combat, kan Future World Funk hopelijk de culturele en muzikale tegenhanger van Indymedia worden. Alles op Prose Combat omvat politieke engagement, al willen we niet exclusief in verband gebracht worden met Indymedia. Het gros van onze thema's, bijvoorbeeld onze mening over Clear Channel, sluit perfect aan bij die van Indymedia.



Mr.Jo op mondharmonica (foto: Red Kitten)


Op de site keren jullie zich resoluut tegen Clear Channel. Stel nu: je favoriete dj speelt op Werchter, een product van Clear Channel. Blijven jullie principieel thuis?

Bun-ZerO: Ik persoonlijk ga al tien jaar niet meer naar festivals en zou dus niet gaan. Oorspronkelijk moet ik toegeven dat niet om Clear Channel was, maar wel om gelijke redenen. Voor Clear Channel werkte Schueremans op dezelfde manier, maar dan enkel op nationaal niveau. Clear Channel heeft dat fenomeen gewoon gemondialiseerd. Door deze monopolies kunnen wij bijvoorbeeld onmogelijk een grote naam boeken, omdat dat simpleweg onbetaalbaar is. Clear Channel in de muziekwereld is te vergelijken met Microsoft in de informaticasector. Ik moet wel toegeven dat ook het concept festivals mijn niet echt bevalt. Als er een superoptreden in de AB is, al dan niet via Claer Channel, zeg ik niet meteen neen.

Protesta: Het probleem is dat het bij dergelijke mega-evenementen totaal niet om cultuur, maar enkel en alleen om centen gaat.


Ik ga nog een stapje verder ga. Jullie krijgen de kans om op te treden op Werchter?

Protesta: Ik persoonlijk accepteer het onmiddellijk. Mensen die naar Werchter gaan zijn net zoals ik mensen die van muziek houden en ik zou een anti-Clear Channel-optreden neerzetten. Ter plaatse zou ik de bezoekers duidelijk maken waar Clear Channel eigenlijk voor staat. Ik ben er zeker van dat zeker 80 procent van de mensen in de muziekwereld niet weten waar Clear Channel eigenlijk mee bezig is. Je kan zo meedraaien in het systeem zonder eigenlijk zelf te weten welke rol zij spelen.



DJ BunZero: “Op feestjes moeten de mensen zich vooral amuseren, we zijn tenslotte geen dictators.” (foto: Red Kitten)


Bun-ZerO: Kijk nu bijvoorbeeld naar Massive Attack. Ze hebben zich in het verleden al meermaals fanatiek tegen de oorlog uitgesproken. Als ik vandaag naar een optreden van hen ga, wijzen sommigen mij met de vinger omdat het via Clear Channel is dat zij ergens spelen. Wil dat zeggen dat Massive Attack nu ineens pro Bush is? Totaal niet want alleen kan je niet vechten tegen een multinational als Clear Channel.

Mr.Jo: Ik vind het echt een moeilijke vraag omdat die situatie bij ons totaal nog niet aan de orde is.


Op Werchter spelen zou ik zien als een unieke kans om de bezoekers duidelijk te maken waar Clear Channel voor staat.”


Maar als je dan consequent bent, is het toch het ene of het andere?

Bun-ZerO: Dat vind ik niet. Dat is net als zeggen dat er zwart en wit is, maar dat grijs niet bestaat. Op dit ogenblik zijn we daar trouwens totaal nog niet aan toe. Ik haal er het voorbeeld van Massive Attack nogmaals bij. Zij zijn al tien jaar een gevestigde en gerespecteerde waarde in de scene en tijdens de eerste oorlog in Irak toonden ze zich ook al contra. Nu zitten ze natuurlijk in een erg vervelende situatie. Ze stellen zich anti-Amerikaans op, maar als ze willen optreden en touren hebben ze simpelweg geen keuze. Ik kan niet meteen antwoorden op de vraag wat ik in hun plaats zou doen.

Mr.Jo: Clear Channel is trouwens meer dan enkel bands boeken. Promotie, ticketverkoop, alles wat ook maar iets met de muziekwereld te maken heeft hebben zij in handen.


Even over de muziek zelf nu. Jullie eerste mix-cd voor Indymedia Prose Combat. Wat is het concept?

Protesta: Prose Combat is een avond die wij met ons collectief op 11 april organiseerden en waar we het belang van het gesproken woord wilden onderstrepen. Daarom hadden we ook de Double Negative Crew, een groep Engelse hip-hop-mc's, uitgenodigd. Dat waren ook mensen tegen de oorlog in Irak, tegen de Israelische bezetting in Palestina...

Bun-ZerO: Toen draaide het wel niet enkel om muziek, want Double Negative Crew zijn allemaal mc's, mensen die vooral spreken dus. Het was dus meer dan enkel amuseren en in de handen klappen op de beat. Het basisidee was en is om de teksten te herwaarderen in de elektronische muziek. De mix-cd is eigenlijk het verlengde van die avond.

Protesta: De cd is ook een perfecte introductie van waar Future World Funk voor staat. De meeste nummers zijn stukken uit bestaande nummers die wij bewerkten, maar twee nummers zijn wel van onszelf.


Wat is tot slot jullie ambitie voor de toekomst?

Protesta: Vooral verdergaan zoals we nu bezig zijn. In België is er een gebrek aan een muzikaal platform met een politieke kant, en daar proberen wij aan tegemoet te komen. Vandaag treden we ook vooral in Brussel op, maar het is toch de bedoeling de Brusselse grenzen te overschrijden.

Bun-ZerO: Wij hebben bijvoorbeeld een site die vrij frequent wordt bezocht. Als wij nu nog maar enkel die informatie kunnen verspreiden en een aanleiding geven tot debat, ben ik al zeer content. En als we daarbovenop dan nog vijfhonderd cd's kunnen verkopen (lacht)...


Dowload de mix : [+88 MB]