arch/ive/ief (2000 - 2005)

CBS toont nu ook eerste videobeelden uit foltergevangenissen
by christophe callewaert Wednesday, May. 12, 2004 at 3:48 PM

“Het wordt nog een stuk erger, vrees ik.” Dat zei Rumsfeld vorige week tijdens zijn getuigenis voor het Amerikaanse Congres. Zijn nachtmerrie komt deze week uit. Vanavond, woensdag, toont de Amerikaanse zender CBS voor het eerste videobeelden uit de gevangenis. VS-senatoren krijgen, eveneens vandaag, een reeks foto's en beelden voorgschoteld van misbruiken die een stuk verder gaan dan wat het publiek tot nu toe te zien kreeg.

Het CBS-programma 60 Minutes dat twee weken geleden de eerste folterfoto's de wereld op het publiek losliet, toont woensdagavond voor het eerst videobeelden uit de gevangenissen in Irak. De zender kreeg een homevideo in handen waarop beelden te zien uit de gevangenissen Abu Ghraib in Bagdad en Camp Bucca in Zuid-Irak. De video laat ondermeer zien hoe een Amerikaanse soldate haar minachting uitdrukt voor de gevangenen: “Er zijn al twee gevangenen gestorven, maar who cares? Dat zijn er dan voor mij twee minder om naar om te kijken,” vertelt ze voor de camera. De vrouw, wiens identiteit niet wordt onthuld, legt ook uit hoe de twee gevangenen om het leven kwamen. “In het kamp zitten zandadders. Eén beet en zes uur later ben je dood. Zo stierven er al twee gevangenen.”

De soldate vertelt verder nog dat ze samen met haar collega's op twee gevangenen geschoten heeft. “We hebben vandaag twee gevangenen doodgeschoten. Eén ervan kreeg een schot in de borst omdat hij een stok gooide naar onze mensen in het voedselteam. Een andere werd in de arm geschoten. We weten niet of diegene die we in de borst schoten al dood is.”

60 Minutes II laat vanavond ook twee soldaten aan het woord die omwille van de wanpraktijken ontslagen werden. Beiden wijzen hun oversten met de vinger. Familieleden van de twee ontslagen soldaten hebben verschillende keren geprobeerd om contact op te nemen met minister van Defensie Rusmfeld en zijn medewerkers, maar ze kregen nooit antwoord. Ook hun brieven aan het Witte Huis en twee senatoren bleven onbeantwoord.

De leden van de Amerikaanse senaat krijgen vandaag ook de kans om foto's en beelden te bekijken die een stuk wreder zijn dan alles wat tot nu toe al te zien was. Drie uur lang zullen de beelden te bezichtigen zijn in een streng beveiligd kantoor in het Capitool. Daarna keert het beeldmateriaal terug naar het Pentagon. Ondertussen gaan in de Amerikaanse politiek en de media steeds meer stemmen op om alle beelden in één keer vrij te geven.

Verder lezen:

CBS 60 Minutes
Reeks met alle tot nu toe vrijgegeven foto's