arch/ive/ief (2000 - 2005)

Unicef verontrust over misbruik van kinderen in Iraakse gevangenissen
by christophe callewaert Wednesday, May. 12, 2004 at 1:02 PM

Na het Rode Kruis en Amnesty International mengt nu ook Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties in de discussie over het folterschandaal in de Iraakse gevangenissen.

Unicef liet in een mededeling weten zeer verontrust te zijn over de aanhoudende berichten over de misbruiken in de Iraakse gevangenissen. Sommige rapporten hebben het ook over misbruik van kinderen. De Amerikaanse nieuwszender NBC beweerde vorige week dat er een nog niet vrijgegeven video bestaat met beelden van kinderen die door Iraakse bewakers van de Abu Ghraib-gevangenis worden verkracht. De beelden zouden gemaakt zijn door Amerikaanse soldaten die blijkbaar niets ondernamen om het misbruik te verhinderen. Britse kranten meldden dan weer dat ook kinderen zouden zijn mishandeld tijdens ondervragingen.

Unicef beweert nog geen 'onafhankelijke' bevestiging ontvangen te hebben over deze feiten, maar vindt de berichten toch alarmerend. Het Kinderfonds van de VN benadrukt dat elke vorm van mishandeling van kinderen in gevangenis een misdaad tegen het internationale recht is. Unicef voegt er aan toe dat alle landen verplicht zijn om alles in het werk te stellen om kinderen de nodige bescherming te bieden en er voor te zorgen dat hun vertegenwoordigers voldoende op de hoogte zijn van de internationale standaarden ter zake. Dat laatste is een vingerwijzing naar de soldaten die beweren niet op de hoogte geweest te zijn van de Conventie van Génève.

Eerder had ook al de secretaris-generaal van de VN Kofi Annan zich uitgesproken tegen de folterpraktijken. De oorlog in Irak eist een hoge tol onder de Iraakse kinderen. In april kwamen er volgens Unicef meer dan honderd kinderen om in door de Amerikaanse en Britse troepen belegerde steden Fallujah en Basra.