arch/ive/ief (2000 - 2005)

Belgisch-baskisch paar terug naar af!
by Counter Action! Wednesday, May. 12, 2004 at 10:37 AM

Cassatie doorbreekt arrest van vorige rechtsuitspraken en steunt zo Spaanse martelingen.

Bron: De Morgen van 12 mei
verder: http://www.geenuitlevering.tk
http://www.baskinfo.org


Zowel door de kamer van inbeschuldigingstelling, het hof van beroep, als het hoger hof van beroep werd het Spaanse verzoek voor de uitlevering van Luis Morena en Rakel Garcia afgewezen!! Dit laatste hof velde het oordeel op 27 april, de dag erna werd er door het federaal parket al in cassatie gegaan. Dit op de internationale solidariteitsdag.
Het hof van Cassatie heeft gisteren dit oordeel doorbroken en stelde dat de Belgische rechtbanken niet bevoegd zouden zijn om een uitspraak te doen over het al dan niet lid zijn van een gewapende bende (ETA), het eerste verzoek tot uitlevering datteerde immers van 1993 toen het paar nog geen belgische nationalteit had....

Het federaal parket stelt dat er geen sprake is van politieke druk en dat het paar uitgeleverd moet worden. Dat Spanje op kop staat met hun aantal politieke gevangen (waaronder vooral Baskische), meedoet aan martelpraktijken, jaarlijks door Amnesty international aangeklaagd wordt,... doet er blijkbaar niet toe.
Specifiek voor de zaak Luis Morena en Rakel Garcia waren de verklaringen van een Baskische arrestant die verwezen naar het feit dat Morena zogezegd onderdak had gegeven, afgenomen onder foltering!!! Het is zowat 100% zeker dat ze geen eerlijk proces in Spanje zouden krijgen en vervolgd zullen worden.
Het Belgische federale parket geeft zo op zeer directe manier steun aan dergelijke praktijken door aanhoudelijk op schandalige en onmenselijke wijze het leven van Luis en Rakel ondraagbaar te maken.

het EU-arrestatiebevel zou overigens voor de eerste keer toegepast worden sinds het van kracht werd 1 januari 2004. Het democratiegehalte van dit bevel ligt ver onder nul, het werd in sneltempo goed gekeurd, kende geen voorafgaand debat en ook de inhoud ervan is allesbehalve duidelijk

BETUIG JE STEUN!!! INTERNATIONALE SOLIDARITEIT