arch/ive/ief (2000 - 2005)

Commissie Globalisering keurt aanbeveling Tobin-taks goed
by francis Tuesday, May. 11, 2004 at 11:54 AM
francis@attac.be

Iedereen is voor behalve... VLD, MR en Vlaams Blok

Commissie Globaliser...
tobinlogo__echt_.jpg, image/jpeg, 250x250

De Speciale Commissie "Globalisering" van de Kamer van Volksvertegenwoordigers heeft maandag 10 mei 2004 met een wisselmeerderheid een aanbevelingsmotie voor de Tobin-taks goedgekeurd.

Die wisselmeerderheid was mogelijk omdat het CD&V samen met de socialisten (PS en sp.a-spirit) voor stemden terwijl het VLD, Vlaams Blok en MR tegen de motie gestemd hebben. In de Commissie zetelen ook Ecolo en het CDH die eveneens gewonnen waren voor de aanbevelingsmotie maar zij zijn er enkel als waarnemer en niet-stemgerechtigd.

Wat de Tobin-taks is moeten we je hopelijk niet uitleggen maar het is een taks die kapitaaltransacties en speculaties zou moeten belasten. Als je je geheugen wil opfrissen vind je hier en hier meer uitleg.
Alleszins is de Tobin-taks de speerpunt van de Attac-beweging en al jaren lang wordt er stevig over gediscussiëerd, ook in België. Reeds onder de vorige regering (paars-groen) stonden socialisten en liberalen recht tegenover elkaar.

Tijdens de huidige legislatuur heeft ATTAC binnen het FAN (Financieel Aktienetwerk) samengewerkt met ontwikkelingsorganisaties zoals 11.11.11 en Broederlijk Delen, maar ook de vakbonden ACV (en tot voor kort ABVV) zijn hierin vertegenwoordigd net als de KWB, Netwerk Vlaanderen, enz… En dat FAN heef goed samengewerkt met de Parlementaire Tobintakswerkgroep. Hierin zitten de parlementsleden die over de partijgrenzen heen hebben gezocht naar een pragmatische manier om de Tobin-taks op Belgisch niveau in een wet te gieten.

De tekst van het wetsvoorstel, ingediend op 15 juni 2003 is op zich al interessant. Vooral de voorafbeschouwing of motivatie is boeiende lectuur.

Enkele weken geleden dan, werden tijdens de discussie over het voorstel in de Speciale Commissie "Globalisering", wat men noemt "experts" uitgenodigd.
Daarbij waren o.a. Susan George, vice-voorzitter van Attac France en Professor Lieven Denys van de VUB (die het wetsvoortsel juridisch uitwerkte). Hun "uiteenzetting" kan je lezen samen met die van Bogdan Vanden Berghe van 11.11.11 en de tegenstanders Bernard Jurion Professor aan de Universiteit van Luik en Jacques Zeegers, Secretaris-Generaal van de Belgische Vereniging van banken. Na die "uiteenzettingen" vind je in het document ook een verslag van het debat dat daarop volgde.

De aanbevelingsmotie die gisteren 10 mei 2004 door de Speciale Commissie "Globalisering" werd goedgekeurd vraagt aan de Commissie van Financiën het wetsvoortsel over de Tobin-taks goed te keuren en vraagt een voortzetting van de discussie over de internationale financiële structuren.

We zijn er dus nog niet maar een eerste slag is gewonnen.
De bal ligt nu terug in het kamp van de Commissie Financiën.


[ http://vl.attac.be/article214.htm ]

correcte link
by B Tuesday, May. 11, 2004 at 3:04 PM

is:

http://vl.attac.be/article214.html