arch/ive/ief (2000 - 2005)

"Allochtone kereltjes schoppen keet op Manu Mundo"
by Mano military Monday, May. 10, 2004 at 6:00 PM

Gisteren waren er zogezegd rellen op het Manu Mondo-festival te Boom. Op de radio gisteren waren het eerst "onregelmatigheden", vanmorgen waren het "rellen". Getuigenverslag.

Gisteren aanwezig op het Manu Mondo-festival te Boom.

Veel volk, leuke ambiance. Op een bepaald moment komt iemand tegen mij zeggen omstreeks 17u00:

"Buiten de festivalplaats is de politie bezig met jongeren met een bruine huidskleur tegen te houden, te ondervragen, identiteitscontroles te doen. Ze gebruiken pepperspray en hebbben hun knuppels in de hand."

Op het festival was er o.a. een stuk waar je kon genieten van Arabische muziek, daar waren veel jongeren aanwezig die dansten, lachten, u weetwel, zich gewoon amuseerden. Waarom er daar twee agenten op een meter van stonden te kijken, geen flauw idee. Of is het die bruine ziekte die zich vooral verpsreid heeft in Antwerpen en daarrond die ertoe leidde dat die twee agenten enkel jongeren met een bruine huidskleur verdacht vinden en ze preventief in de gaten houdt? De agenten deden niets tegen de mensen die weed smoorden, teveel bier ophadden, nee, bruine jongeren, die zijn gevaarlijk.

Op een bepaald moment zien we zes jongeren, vier jongens en twee meisjes van rond de 16-17 jaar op een bus wachten aan een bushalte.

Zoals elke Vlaming steken ze hun hand op om zo aan de buschauffeur duidelijk te maken dat ze meewillen met zijn bus. De bus reed gewoon door. De jongeren gaan dan naar een verantwoordelijke van de Lijn, vragen hem waarom die bus niet stopte. De verantwoordelijke reageert niet. De jongeren vragen hem of de chauffeur een racist was, de man van de Lijn zwijgt.

Teruggaand naarhet festival passeren ons zo'n 100 jongeren.

Die worden in de gaten gehouden door agenten met zwarte handschoenen aan, sommige maken het gebaar alsof ze spuiten met pepperspray.

De jongeren nemen de eerste bus, helemaal vol. Wij namen een andere bus en zagen van daaruit hoe hier en daar brede politieagenten naar groepjes jongeren gingen om paspoort controles te doen. De jongeren maar met 40, de agenten met twee, men had de agenten zwaar kunnen aftuigen maar nee, de jongeren gaven braaf hun indentiteitskaart, niets aan de hand dus.

Van één bus is er een ruit gesneuveld en er werd een rookbommetje gegooid.

Toen we aankwamen met de bus aan het station van Antwerpen zagen we daar een tiental relagenten staan die jongeren controleerden. Iedereen die bruin was en op de bus zat, was automatisch verdacht.

""Wij betreuren het incident. Zeker omdat Mano Mundo een festival van vele culturen en verdraagzaamheid is. Het viel op dat het om zeer jonge kereltjes ging. Jammer, maar we moeten de situatie nu ook niet dramatiseren", aldus Steenssens."

Waarom Steenssens niets zegt over de racistische agenten die daar liepen, het ontgaat ons.

Waarom ze het incident met de Lijn niet vermeldde het ontgaat ons.

"Een aantal zeer jonge jongeren van allochtone afkomst zorgde rond 18 uur 30 voor ongeregeldheden op het wereldmuziekfestival Mano Mundo in Boom. De politie kwam ter plaatse en had de situatie snel onder controle."

Welke ongeregeldheden, vragen wij ons af.

De "titel" van dit artikel komt uit Gazet van Antwerpen, één van de grotere sponsors van het festival. Na kutmarokaantjes, nu, allochtone kereltjes.

http://www.gva.be/nieuws/Antwerpen/default.asp?art={69A632FB-C4DA-4BC5-B12E-CD359243CDB5}

mijn "ervaring"
by dEtFFiN Monday, May. 10, 2004 at 6:26 PM

Ik was er ook. Toen we er aankwamen (rond 16:15), zeiden de mensen -die bovenaan de ingang de GVA-boekjes uitdeelden- dat we best even konden wachten omdat ze beneden aan het vechten waren. Een minuut later gingen we naar beneden en we zagen een vijftiental marrokaanse jongeren richting uitgang wandelen, achter hen stonden politieagenten die met hun wijsvinger naar de uitgang wezen.

We liepen door de massa, en hoorden rechts van ons een spreker, ik weet niet exact meer wat hij zei, maar het kwam er op neer dat ze in de Schorre geen kabaal moesten maken. Hij zei ook iets over "verschillende geloven".

Voor de rest niks "abnormaals" meegemaakt (buiten de politie die daarbeneden stond).

toch wel
by anoniem (sorry) Tuesday, May. 11, 2004 at 2:44 AM

ben politieagent in boom en was ook aanwezig. op gegeven moment kregen we een oproep dat er problemen waren met jongeren (werd niet bijgezegd dat het marokkanen waren).
toen we aankwamen was het vrij duidelijk dat een aantal (jonge) gasten uit mechelen het aan de stok had met leeftijdsgenoten uit a'pen. er werd wat geduwd en getrokken, een paar stenen gegooid, maar we hadden de boel snel onder controle. er werden enkele aanhoudingen verricht van aanstokers. deze incidenten stonden los van het vernielen van busruiten ofzo.

Dus beste mensen : er waren wel degelijk problemen, maar zeker geen echte 'rellen'. maar toch vind ik het niet ok om dit zomaar weg te lachen ; jullie zien ook niet alles, ik ben akkoord dat er soms word overdreven, maar je moet ook niet doen alsof er nooit iets van waar is, alsof het altijd maar gaat over onrecht, racisme, ... Soms gaat het écht wel over vervelende ventjes die gewoon uit zijn op ruzie, gevechten, ... en dat mag ook gezegd worden, niet?

akkoord
by chris Wednesday, May. 12, 2004 at 9:55 AM
k.edelariviere@worldonline.be

akkoord. Racisme kan niet, relschoppen ook niet. Ik was zaterdag op Mano Mundo, het was mijn eerste bezoek en ik vond het er best gezellig, ook in het Marokkaans dorp. Er hing een toffe sfeer. Ik had ook niet de indruk dat de politie op een of andere manier allochtonen het leven trachtte zuur te maken. Dat is mijn indruk. dat het zondag daar tot opstootjes kwam is jammer maar zulke dingen gebeuren nu eenmaal waar veel volk is, zowel op boerenkermissen als op festivals. Dat heeft niets te maken met racistische provocaties, losgeslagen allochtonen of iets in die aard. Doorgaans gaat het om een zootje onnozelaars die te veel gedronken hebben of de stoere pipo willen uithangen. Of die nu wit, bruin of blauw zijn interesseert me niet, het zijn gewoon pretbedervers. Achteraf rel gaan schoppen op bussen en in de straten met het argument dat het een gerechtvaardigde uiting is van toorn om racistisch onrecht is flauwekul waar niemand iets aan heeft, integendeel.

veel volk
by Tom Wednesday, May. 12, 2004 at 12:18 PM

'kwam is jammer maar zulke dingen gebeuren nu eenmaal waar veel volk is' ???
Sorry maar op TW zit meer dan 100.000 man, en daar lukt het al jaren zonder 'opstootjes'.
Sorry , zwak argument.

wat bedoel je nu precies ?
by chris Wednesday, May. 12, 2004 at 2:46 PM

Wat bedoel je precies met een zwak argument ? Ik probeer helemaal niks goed te praten. Overigens wat betreft het feit dat er op TW nooit opstootjes zijn: dat festival lijkt meer op een veredeld concentratiekamp waar je veel geld neertelt om door een haag van security-mensen te stappen om dan als haringen in een ton op elkaar gepakt naar wat opgefokte derderangsrock te luisteren. Dat was althans mijn indruk tijdens mijn eerste en tevens laatste bezoek aan T/W. Dat er nooit opstootjes zijn is trouwens een fabeltje.

zo zie je maar
by Tom Thursday, May. 13, 2004 at 4:12 PM

Ik was zelf niet op Manu Mondo maar heb via via van het incident gehoord. Ik wou er het fijne van weten en ben zo op deze site beland. Ik heb al jullie reacties gelezen, en voor mij toont dit maar weer eens hoe subjectief alles is : wie er van uitgaat dat allochtonen relschoppers zijn, zal dat ook zo blijven zien en meteen de schuld bij hen leggen; wie agenten racistisch vindt, zal hierin ook weer een voorbeeld vinden ...

beetje nuance kan geen kwaad
by jdkl Monday, May. 17, 2004 at 10:26 AM

Sluit me aan bij vorige reactie. Stoor me al lang aan de enorme eenzijdigheid op deze site. Wat dat betreft is het een waardige tegenhanger van de GVA. Allochtonen zijn relschoppers of de politie zijn racisten. Een menig daartussen wordt beschouwd als collaboratie met de een of andere kant.
Ik was wel op MM en ik kan je vertellen dat ik het niet zo leuk vond om met een dochter van 4 op een plaats aan te belanden waar stenen en messen door de lucht vlogen. Mijn reactie zou hetzelfde zijn op gelijk welke foor waar ook in Vlaanderen of elders. Die kudde onnozelaars komen om boel te zoeken en horen er dus niet. Kan mij geen fluit schelen of het Marokkanen of Hollanders waren. Voor 75% van de krantlezers maakt dit jammergenoeg wel een verschil uit. Resultaat: nog eens negatieve beeldvorming door een groep broekventjes die hun adrenaline niet konden bedwingen.
Dat 24 op 30 opgepakte relschoppers uit Borgerhout kwamen is niet moeilijk als je ze van een bus plukt dit naar het centrum van Antwerpen rijdt.