arch/ive/ief (2000 - 2005)

Zumbi Fusion in de Zinneke Parade
by Sam Van Driessche Monday, May. 10, 2004 at 3:50 PM
samvandriessche@hotmail.com

BRUSSEL - Voor de organisatie van de Zinneke Parade wordt er gewerkt met vijf Zinnopolen, een soort regionale ontwikkelingscentra die zich op de eigenlijk parade verenigen. Elke Zinnopool bestaat dan nog eens uit verschillende Zinnodes of werkgroepen. Zumbi Fusion is een van de negen Zinnodes van Zinnopool oost.

Zumbi Fusion verzamelde op Z-Day om tien uur in het Anspachcentrum. Een stoffige ruimte op de eerste verdieping fungeerde als kleedkamer voor de ruim zeventig enthousiaste leden van deze groep.






Tegen rond twaalf uur, als iedereen gekostumeerd en gemaquilleerd is, trekt het gezelschap naar het Muntplein voor een kleine opwarming. De sfeer zit er meteen goed in en ook de omstanders kunnen, al dan niet van de kou, niet blijven stilstaan.








“Hier hebben we bijna een jaar voor gewerkt”, zegt percussionist Fouad meteen, “het is voor mij de eerste keer dat ik meeloop dus ik ben toch wel een beetje zenuwachtig.” De percussionisten van Zumbi Fusion speelden al samen voor er nog maar sprake was om mee te doen aan deze stoet. “Het is dan ook zeker de bedoeling”, aldus Fouad, “om na vandaag samen muziek en plezier te blijven maken.”






Een van de belangrijkste betrachtingen van de Zinneke Parade is mensen van verschillende leeftijd, geslacht en huidskleur met elkaar in contact te brengen.






Pascale, die ook percussie speelt, vond dat ze deze keer moest meedoen aan de Zinneke Parade: “de vorige twee keer ben ik altijd gaan kijken, dus ik vond dat het nu tijd werd om zelf eens mee te lopen. Ik kan niet anders dan positief staan tegenover dit project want het is dé culturele uitdrukking van de Brusselaars.”




Steltenloper Rami is niet aan zijn proefstuk toe: ”Ik loop voor de tweede keer mee in de Zinneke Parade en de sfeer is echt uniek.” De multiculturele Zinnode Zumbi Fusion bestaat voornamelijk uit Brusselaars, bijgestaan door een groep Brazilianen op Europese tournee. Normaal gezien kwamen ook de “Majorettes de Congo” speciaal voor de Zinneke Parade, maar zij kregen van de Dienst Vreemdelingenzaken niet de nodige visa om ons land binnen te komen. “Enorm spijtig natuurlijk”, zegt Rami, “maar langs de andere kant weten we ook niet wat we missen omdat we nooit samen repeteerden. Ze leverden trouwens een belangrijke bijdrage want al onze kostuums zijn door de Congolese meisjes gemaakt.




Een uurtje later trekt de groep, schijnbaar zeer ontspannen, naar het vertrekpunt van de eigenlijke

parade aan de Brouckère. Zumbi Fusion geniet van de aandacht en voor iemand het goed en wel beseft is het eindstation al in zicht. “Het was leuk en volgende week beginnen we voor de volgende Zinneke Parade te repeteren”, zegt Foaud na de aankomst, “tot over twee jaar!”