arch/ive/ief (2000 - 2005)

Kardinaal Joos doet het weer
by Geert De Bel Sunday, May. 09, 2004 at 9:49 PM

Kardinaal Joos doet het weer. Nadat de stokoude kardinaal begin dit jaar opschudding veroorzaakte met zijn homofobe uitspraken, is hij op 13 mei te gast bij de extreemrechtse organisatie 'Belgique et Chrétienté'. Dat bracht de site résistances.be aan het licht.

Op 13 juni zal kardinaal Joos, die zijn titel dankt aan zijn innige vriendschap met paus Johannes-Paulus II, spreken op een conferentie over 'de plichten van christenen en de familiewaarden die ze moeten verdedigen'. De conferentie wordt georganiseerd door 'Belgique et Chrétienté'. Aan het hoofd van deze schimmige organisatie staat Alain Escada die eveneens in het bestuur van het Front nouveau de Belgique zit dat een afscheuring is van het extreemrechtse Front National. Alain Escada is ook actief in de integristische secte “Broederschap van de Heilige Pius X”. Dat laatste is een genootschap dat dweept met de Franse collaborateur Pétain en graag afgeeft op het grote joodse complot.

De Broederschap bakt het zo bruin dat de katholieke kerk de sekte al in 1988 uit haar rangen sloot. Onlangs huurde de Broederschap een zaal in de Brusselse bioscoop Kinepolis af om er de film “The Passion of Christ” te tonen aan een talrijk publiek van leden van de eigen sekte en van Opus Dei. 'Belgique et Chrétienté' is zo'n beetje de politieke vleugel van de Broederschap.