arch/ive/ief (2000 - 2005)

Honderdduizend kijklustigen voor Zinneke Parade
by sam van driessche Saturday, May. 08, 2004 at 8:44 PM
samvandriessche@hotmail.com

BRUSSEL – Minstens 100.000 bezoekers woonden de derde Zinneke Parade in Brussel bij. Dit overblijfsel van Brussel 2000, culturele hoofdstad van Europa, lokte twee jaar geleden wel meer dan 300.000 toeschouwers. Gelukkig bleef op enkele druppels na de parade van regen gespaard.

Ongetwijfeld stond acht mei bij ruim 3.500 mensen, voornamelijk Brusselaars, omcirkeld in de agenda. Na maandenlang repeteren was deze zaterdag voor hen de dag van de waarheid, de dag van de Zinneke Parade. De parade is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen verenigingen, scholen, culturele centra, bewoners uit Brussel, België en zelfs Brazilië. Het is de bedoeling om met dit initiatief mensen van verschillende leeftijd, geslacht of huidskleur met elkaar in contact te brengen. Op de Zinneke Parade kunnen zij zich uitdrukken op hun eigen creatieve manier. De parade is er natuurlijk niet enkel voor de deelnemers en dat werd zaterdag overtuigend bevestigd. Ruim 100.000 mensen woonden de parade bij van achter de dranghekkens, velen mee klappend, zingend en dansend met de stoet.


Zumbi Fusion

Voor de organisatie van dit hele gebeuren wordt er gewerkt met vijf Zinnopolen, een soort regionale ontwikkelingscentra die zich op de eigenlijke parade verenigen. Elke Zinnopool bestaat dan nog eens uit verschillende Zinnodes of werkgroepen. Zumbi Fusion, een van de negen Zinnodes van Zinnepool oost, verzamelde op Z-Day om tien uur in het Anspachcentrum. Een stoffige ruimte op de eerste verdieping fungeerde als kleedkamer voor de ruim zeventig enthousiaste en uitgelaten leden van deze groep. “Hier hebben we bijna een jaar voor gewerkt”, zegt percussionist Fouad meteen. “Het is voor mij de eerste keer dat ik meeloop dus ik ben toch wel een beetje zenuwachtig.” De percussionisten van Zumbi Fusion speelden al samen voor er nog maar sprake was om mee te doen aan deze stoet. “Het is dan ook zeker de bedoeling”, aldus Fouad, “om na vandaag samen muziek en plezier te blijven maken.”


Multicultureel

Steltenloper Rami is niet aan zijn proefstuk toe: “Ik loop voor de tweede keer mee in de Zinneke Parade en die sfeer is uniek.” De multiculturele Zinnode Zumbi Fusion bestaat voornamelijk uit Brusselaars, bijgestaan door een groep Brazilianen op Europese tournee. Normaal gezien kwamen ook de “Majorettes de Congo” speciaal over voor de Zinneke Parade, maar zij kregen van de dienst Vreemdelingenzaken niet de nodige visa om ons land binnen te komen. “Enorm jammer natuurlijk”, zegt Rami, “maar langs de andere kant weten we ook niet wat we missen omdat we nooit samen repeteerden. Ze leverden trouwens een belangrijke bijdrage want al onze kostuums zijn door de Congolese meisjes gemaakt.”


Tegen rond twaalf uur, als iedereen gekostumeerd en gemaquilleerd is, trekt het gezelschap naar het Muntplein voor een kleine opwarming. De sfeer zit er meteen goed in, en ook omstanders kunnen, al dan niet van de kou, niet blijven stilstaan. Een uurtje later trekt de groep, schijnbaar zeer ontspannen, naar het vertrekpunt aan de Brouckère. Zumbi Fusion geniet van de aandacht en voor iemand het goed en wel beseft is het eindstation al in zicht. “Het was leuk en volgende week beginnen we voor de volgende Zinneke Parade te repeteren”, zegt Fouad na de aankomst, “tot over twee jaar!”