arch/ive/ief (2000 - 2005)

Zinneke Parade zonder “Majorettes de Congo”
by Sam Van Driessche Thursday, May. 06, 2004 at 3:12 PM
samvandriessche@hotmail.com

BRUSSEL – De Brusselse Zinneke Parade van zaterdag 8 mei zal het zonder de “Majorettes de Congo” van Bernadette Moukendy moeten stellen. De Dienst Vreemdelingenzaken laat de meisjes niet toe in België omdat er valse papieren in het spel zouden zijn.

Bernadette Moukendy, een Congolese die in Kortrijk opgroeide, richtte in 1985 de NGO Mulitcarte op. Multicarte helpt Congolese meisjes die op straat leven op eigen benen te staan door bijvoorbeeld projecten als “Majorettes de Congo”. Moukendy is ook kinderrechtenambassadeur voor de Europese Stichting voor de Rechten van het Kind. Normaal behoorden de”Majorettes de Congo”, samen met de Braziliaanse groep “Procriança” en een groep Brusselse jongeren, tot de Zinnode “Zumbi Fusion” van de Zinnopool oost. De Dienst Vreemdelingenzaken weigert nu de vijftien meisjes visa toe te kennen omdat er een vermoeden van mensenhandel is. Multicarte ontkent elke beschuldiging en hoopt alsnog zaterdag “Zumbi Fusion” op de Zinneke Parade te vervoegen.

De “Majorettes de Congo” haalden in augustus 2001 al het nieuws toen ze in Kinsasha Premier Verhofstadt verwelkomden met het K3-nummer “Alle kleuren”. Dit maakte indruk en enkele Belgische festivals, waaronder Pukkelpop en Boterhammen in het Park (Brussel), boekten de Majorettes. Kort voor hun vertrek naar België werd Moukendy op verdenking van valse papieren en mensenhandel gearresteerd en belandde voor twee weken in de cel.