arch/ive/ief (2000 - 2005)

Heibel tussen Moore en Disney nog niet voorbij
by christophe callewaert Thursday, May. 06, 2004 at 1:00 PM

Disney doet de heisa rond Fahrenheit 911 de nieuwe film van Michael Moore af als een publiciteitsstunt. Volgens Disney-topman Eisner wist Moore al sinds vorig jaar dat het bedrijf van Mickey Mouse er niet aan dacht om de controversiële film door dochterbedrijf Miramax te laten verspreiden.

Moore geeft toe dat hij weet had van Disney's reserves tegenover de film, maar volgens hem werd pas deze week duidelijk dat een compromis niet meer mogelijk was. Het ziet er naar uit dat Miramax, dat flink investeerde in de film, nu op zoek moet naar een andere verdeler.

Gisteren vielen er harde woorden tussen Disney en Moore. Volgens de filmmaker is Disney vooral bang dat de film wel eens de gunstige belastingsvoorwaarden waar Disneypark in Florida van geniet in gevaar zou kunnen brengen. Florida is de staat waar gouverneur Jeb Bush de scepter zwaait. Disney ontkende dat en beweerde dat het als 'onpartijdig bedrijf' niets wou te maken hebben met een film die een zo duidelijke politieke keuze maakt.

'Onpartijdig'
Moore ontkent op zijn beurt dat de film partijdig is. De film zou ook kritisch zijn voor de Democraten die voor de oorlog in Irak stemden. De documentaire zou vooral gaan over de vraag of het Witte Huis al dan niet misbruik heeft gemaakt van 11 september om ten strijde te trekken tegen Irak. Dat Moore neutraal staat tegenover Bush wil hij evenwel ook niet gezegd hebben. “Iedereen weet waar ik sta. Ik ga niet doen als ik onpartijdig ben tegenover Bush.” Moore schreef eerder al twee bestellers die het beleid van Bush stevig op de korrel namen.

Wild Bunch, het bedrijf dat in staat voor de internationale verdeling van de film is ondertussen bijna volledig rond met de deals. In de meeste landen zou Fahrenheit 911 tussen juli en oktober in de zalen komen. Volgens een woordvoerder van Wild Bunch maakt het weinig uit of de film al dan niet uitkomt in de VS. “Normaal vragen verdelers dat wel als garantie, maar nu maalt niemand daarom omwille van het feit dat dit een film is van Michael Moore, de regisseur van Bowling For Columbine en ook omwille van het onderwerp.”