arch/ive/ief (2000 - 2005)

Holebi’s geen kansengroep voor evenredige participatie op arbeidsmarkt?
by Holebifederatie Wednesday, May. 05, 2004 at 5:16 PM

Mag de Vlaamse regering holebi’s als kansengroep expliciet uitsluiten van de uitvoeringsbesluiten van het decreet op evenredige participatie op de arbeidsmarkt? De Holebifederatie vindt van niet. “Niet enkel vanuit het gelijkekansenperspectief, maar ook omdat de Vlaamse overheid als werkgever een voorbeeldfunctie heeft, hopen wij dat het decreet even ruim zal worden opgevat als het bedoeld is”, zegt woordvoerster Isha Van Alsenoy.

In het decreet van 8 mei 2002 staat te lezen dat “alle betrokkenen bij het arbeidsmarktbeleid, de Vlaamse overheid op de eerste plaats, zich dienen te engageren om alle nuttige en nodige middelen in te zetten om kansengroepen een correcte plaats op de arbeidsmarkt te geven,…” [1]. Bij discriminatiegronden werd onder meer seksuele geaardheid opgenomen. Diezelfde Vlaamse overheid lijkt zich nu te willen begraven onder budgettaire en praktische argumenten om holebi’s als kansengroep niet op te nemen in de uitvoeringsbesluiten van het decreet.

Uit onderzoek blijkt echter dat holebi’s het nog altijd niet gemakkelijk hebben op de werkvloer. Ze zijn er relatief onzichtbaar, omdat velen van hen niet voor hun geaardheid durven uitkomen; slechts 40% is volledig uit de kast op het werk. Dat heeft grote gevolgen voor hun welzijn en gezondheid: wie zijn coming out niet of onvolledig deed, heeft te kampen met sociale stress, een laag zelfbeeld, isolement.

Maar ook wie openlijk uitkomt voor haar/zijn holebiseksualiteit, heeft het nog altijd niet gemakkelijk: Eén op vier holebi’s bijvoorbeeld wordt op het werk geconfronteerd met vijandige houdingen tegenover homoseksualiteit. Het onderwijs heeft daarin een weinig benijdenswaardige voorsprong.

Het is belangrijk dat de Vlaamse overheid, als een van de grootste werkgevers van Vlaanderen, een positief signaal geeft aan al haar werknemers. Bovendien kan discriminatie van holebi's maar efficiënt bestreden worden in de praktijk wanneer er duidelijke uitvoeringsbesluiten voorhanden zijn die deze thematiek nu reeds vermelden. Als het gelijkekansenbeleid niet wordt doorgetrokken naar alle domeinen en alle sectoren, is dit een hol beleid. Daarom moet in de uitvoeringsbesluiten aandacht zijn voor alle kansengroepen.

“Een holebivriendelijk werkklimaat creëren, kán door holebi’s expliciet op te nemen als kansengroep. Een werkgever kan de ‘stilte’ doorbreken door zichzelf te profileren als holebivriendelijk en meteen ook aangeven dat hij homofobie verwerpt. Wij zouden het zeer aanmoedigen mocht de Vlaamse overheid hierin het voortouw nemen”; meent Van Alsenoy.

Voor meer informatie over dit persbericht kan u terecht bij
Isha Van Alsenoy 09/223 69 29 of 0475/43 16 41
Woordvoerster van de Holebifederatie
isha.vanalsenoy@holebifederatie.be - http://www.holebifederatie.be