arch/ive/ief (2000 - 2005)

Mickey Mouse censureert Michael Moore
by christophe callewaert Wednesday, May. 05, 2004 at 4:05 PM
christophe@indymedia.be

De Walt Disney Compagnie verbiedt dochterbedrijf Miramax om de nieuwe film van documentaire-maker Michael Moore te verspreiden. De film, Fahrenheit 911, werpt een kritische blik op de houding van de Bush-administratie voor en na de aanslagen van 11 september. De topman van Disney zou toegegeven hebben dat de film een hypotheek legt op de gunstige belastingsregeling waar het pretpark Disneyworld van geniet in de staat Florida. In deze Zuid-oostelijke staat zwaait gouverneur Jeb Bush, de broer van de president de scepter.


Een bewaker belet Michael Moore de toegang tot de Saudische ambassade in de VS (foto: scène uit Fahrenheit 911)

De film, Fahrenheit 911, vertelt het ontluisterende verhaal over de banden tussen de Bush-administratie en enkele steenrijke inwoners van Saudi-Arabië waaronder de familie Bin Laden. Moore zond ook een cameraploeg naar Irak die terugkwam met getuigenissen van Amerikaanse soldaten die hun angsten, frustraties en ontgoocheling uitspreken over de oorlog. De documentairemaker trekt daarmee de lijn van zijn vorige film Bowling for Columbine door. Toen hij voor deze film een Oscar kreeg haalde hij in zijn dankwoord uit naar de onechte president die zijn land met onechte argumenten de oorlog in stuurde. Met Fahrenheit 911 wil hij net als met de boeken Stupid White Men en Dude, where is my country een poging ondernemen om Bush een tweede ambtstermijn te ontfutselen.

Disney beweert dat het Moore en Miramax al in mei 2003 had laten weten dat er geen sprake van kon zijn dat Miramax de film zou verspreiden. Vorig jaar kwam Disney al zwaar onder vuur te liggen vanuit conservatieve hoek toen bekend werd dat het bedrijf akkoord ging om de film te financieren nadat Icon Productions, het bedrijf van Mel Gibson zich had terug getrokken. Miramax produceerde eerder al de documentaire The Big One van Michael Moore. Het bedrijf investeerde 6 miljoen dollar in Fahrenheit 911.

Volgens de manager van Moore, Ari Emanuel, heeft Disney-topman Michael D. Eisner gezegd dat de film wel eens Jeb Bush zou kunnen irriteren. Jeb Bush is de broer van Bush die gouverneur is van de staat Florida waar Disney een themapark en enkele hotels uitbaat. Momenteel geniet Disney er van een gunstig belastingsregime. Disney ontkent dat dit het motief is voor de beslissing.

Toen Disney Miramax meer dan tien jaar geleden overnam, kwamen beide bedrijven overeen dat Disney het recht kreeg om films te blokkeren als het die te duur vond of als de films een NC-17 rating kregen (een + 18-rating voor films die teveel geweld of sex bevatten). Volgens Miramax gaan die redenen hier niet op. Een woordvoerder van Miramax beweert dat het bedrijf nog onderhandelt met Disney en dat een 'vriendschappelijke' oplossing in de maak is. Hooggeplaatste figuren binnen Disney lieten echter weten aan the New York Times dat ze niet van plan zijn om snel door de knieën te gaan. Miramax is voor de verspreiding van de film afhankelijk van die andere Disney-dochter Buena Vista.

Dogma
Miramax had al eens gelijkaardige problemen met de religieuze satire Dogma. Dat werd toen opgelost door de film te laten verspreiden door een indy, Lions Gate terwijl Miramax enkel instond voor de marketing. Zo'n oplossing zit er nu niet echt in. Het botert al een tijd niet tussen Miramax' Harvey Weinstein en Disney-topman Michael Eisner. Harvey Weinstein is een belangrijker geldschieter van de Democraten. Onlangs werd het contract van Weinstein verlengd na een zeer moeizame onderhandeling. Disney kan volgens insiders nochtans moeilijk zonder Miramax dat een neus schijnt te hebben voor kleinere maar hitgevoelige films. Recent scoorde het bedrijf nog met de Tarantino-film Kill Bill.

Miramax lijkt er ook niet aan te denken om de zekere opbrengst van de film te delen met een ander bedrijf. De laatste film van Moore, Bowling for Columbine deed het erg goed aan de kassa en bracht liefst 22 miljoen dollar op voor producent United Artists dat onderdeel is van de hollywoodgigant MGM. De DVD-verkoop was zelfs goed voor bijna 100 miljoen dollar en dat voor een film die nog geen drie miljoen dollar kostte.

Het is niet de eerste keer dat Moore last krijgt met overgevoelige uitgevers en producenten. In 2001 wou HarperCollins de al gedrukte exemplaren van Stupid White Men terug tot pulp vermalen omdat de uitgever de harde kritiek op Bush ongepast vond op het moment dat de VS het trauma van 11 september aan het verwerken waren. In een commentaar schrijft de filmmaker dat dit nog maar eens een bewijs is dat het in de VS moeilijk is om een artistiek project te realiseren dat tegen de kar rijdt van de machthebbers. Moore heeft geen moeite om toe te geven dat zijn film partijdig is. “Als de film al ergens partij voor kiest, is het voor de armen en de arbeiders van dit land die kanonnenvlees zijn in deze oorlog.” Moore is er wel zeker van dat de film tijdens de zomer in de bioscopen te zien zal zijn want “after all it is a free country”.

De film zal zijn wereldpremière beleven op het filmfestival van Cannes waar hij meedingt naar de Gouden Palm. De distributie in de rest van de wereld komt voorlopig niet in gevaar.


FREEDOM OF SPEECH
by Tonny Thursday, May. 06, 2004 at 2:38 AM
Boom, België

Kwil hem ZIEN !

Publicité
by Zap tata Thursday, May. 06, 2004 at 10:47 AM

Censurer "Farenheit 911" est une manière subtile et gratuite de faire la publicité de ce film. Qui n'a pas envie d'aller voir un film censuré ?

Moore is een bedrieger
by Guido Friday, May. 07, 2004 at 6:25 PM

Blijkbaar was het gewoon een promotie-stunt, zijn zogezegde ruzie met Disney:

"Less than 24 hours after accusing the Walt Disney Company of pulling the plug on his latest documentary in a blatant attempt at political censorship, the rabble-rousing film-maker Michael Moore has admitted he knew a year ago that Disney had no intention of distributing it."
http://www.nzherald.co.nz/storydisplay.cfm?storyID=3565069&thesection=news&thesubsection=world

Dat is de versie van Disney,..
by han Friday, May. 07, 2004 at 6:53 PM

Guido, dat is de versie van Disney.

Het volledige verhaal is dat Moor wist dat Dinsey moeilijk zou doen maar dat Miramax hem verzekerde dat zij de film wel zouden verdelen.

Moor daarom een bedrieger nomen lijkt mij een beetje overdreven, temeer daar hij dergelijk stunts niet nodig heeft. Zijn boeken, films, ... verkopen als gek.

De startegie van Dinsey is nu natuurlijk om Moor amls een bedriege af te schilderen, op die manier gaat de de discusie niet meer over het schandalige feit dat zij wijgeren die film te verdelen.

Je zou kunnen zeggen, dan had Moor maar met Miramax in zee moeten gaan. Maar het is juiost knap dat Moorde de strijd viert om zijn verhaal wel door Miramax te laten verdelen. Het is knap dat hij het recht op eist om niet in de marge te moeten werken en zijn verhaal in de grote zalen wil krijgen.

Je kan het niet eens met die tactiek, maar daarom is hij nog geen bedrieger.

Disney laat hier har ware gelaat tonen en dat is niet dat Mickey maar wel dat van de boze wolf die nooit genoeg heeft.

Moore'swoorden, niet die van Disney!!!
by Guido Friday, May. 07, 2004 at 10:13 PM

"But in the CNN interview he said: "Almost a year ago, after we'd started making the film, the chairman of Disney, Michael Eisner, told my agent he was upset Miramax had made the film and he will not distribute it."


interview met Moore
by (posted by Guido) Friday, May. 07, 2004 at 10:21 PM

"Gorani: What was your communication with Disney?

Moore: Almost a year ago after we'd started making the film, the chairman of Disney, Michael Eisner, told my agent that he was upset that Miramax had made the film -- Disney owns Miramax -- and he will not distribute this film.

Miramax said don't worry about that, keep making the film, we'll keep funding it. The Disney money kept flowing to us for the last year. We finished the film last week, and we take it to the Cannes film festival next week.

On Monday of this week we got final word from Disney that they will not distribute the film. They told my agent they did not want to upset the Bush family, particularly Gov. Bush of Florida because Disney was up for a number of tax incentives, abatements ... whatever. The risk of losing this -- we're talking about tens of millions of dollars -- they didn't want to risk it over a little documentary."

http://www.cnn.com/2004/SHOWBIZ/Movies/05/06/moore.disney/index.html

zoals ik al opmerkte
by han Friday, May. 07, 2004 at 10:52 PM

zoals ik al opmerkte Guido
Miramax said don't worry about that, keep making the film, we'll keep funding it. The Disney money kept flowing to us for the last year. Maar ik heb niet veel zin in van die eewige welles / nietes discussies. Dat is waar Disney opaan stuurt;-)

zoals ik al opmerkte
by Guido Saturday, May. 08, 2004 at 11:16 AM

1.
"Guido, dat is de versie van Disney."

2.
"zoals ik al opmerkte Guido Miramax said don't worry about that, keep making the film, we'll keep funding it. The Disney money kept flowing to us for the last year. Maar ik heb niet veel zin in van die eewige welles / nietes discussies. Dat is waar Disney opaan stuurt;-)"

3.
"Less than 24 hours after accusing the Walt Disney Company of pulling the plug on his latest documentary in a blatant attempt at political censorship, the rabble-rousing film-maker Michael Moore has admitted he knew a year ago that Disney had no intention of distributing it."

4.
Michael Moore beschuldigt gratuit Mumia Abu-Jamal
http://archive.indymedia.be/news/2003/10/75846.php

5.
An Open Letter to Michael Moore
You Are Way Off Base About Wesley Clark
http://www.counterpunch.org/lodge09172003.html

6.
Monday, June 09, 2003
Why Is Disney Bankrolling Michael Moore’s Next Film?
http://www.chronwatch.com/content/contentDisplay.asp?aid=3026
http://indymedia.be/news/2003/06/69025_comment.php#69199

7.
"Persoonlijk ben ik niet voor Michale Moore,"
http://archive.indymedia.be/news/2003/10/74812.php

8.

:)


</b>

Michael Moore replies to his critics
by (posted by Guido) Saturday, May. 08, 2004 at 1:10 PM

"Miramax did their best to convince Disney to go ahead as planned with our film. Disney contractually can only stop Miramax from releasing a film if it has received an NC-17 rating (ours will be rated PG-13 or R)."
http://archive.indymedia.be/news/2004/05/84269.php

;)

Ik denk
by han Saturday, May. 08, 2004 at 1:32 PM

Zoals ik schreef heb ik geen zin om in welles nietes discussie zonder einde terecht te komen,... ;-)

Anderzijds weet ik natuurlijk ook niet alles wat Moore doet even OK is, ...

Maar dat doet hier niet terzake. Disney die er geen probleem mee heeft het bloederige zet je verstand op NUL: "kill bill" te verdelen, zegt over de film van Moore dat hij niet geschikt zou zijn voor "de fammillie",...

en ahwel, om eerlijk te zijn ik hoop samen met velen dat Bush niet herverkozen wordt. Al weet ik inderdaad ook niet of Kerry het verschil zal maken, maar als de mensen bewust tegen Bush stemmen (door thuis te blijven, een stem aan kerry te geven, te stemmen voor groenen, ...), dan zal het gemakkelijker zijn om nadien ook te moblizeren tegen Kerry.

Moore maakt hier geen propaganda film voor Kerry, hij maakt een film tegen het beleid van Bush.
ALs Kerry dat beleid zal verderzetten dan zal hij het moeilijk kunnen verkopen, omdat de mensen tegen een bepaald beleid hebben gestemd en niet zozeer voor hem. Dat is wat de film van Moore probeert te vertellen (althans zo begreep ik dat)


yep
by Tonny Sunday, May. 09, 2004 at 1:03 AM

idd.

& als magere troost bestaat er nog steeds http://www.fuckbush.com


Laat ons hopen dat de Amerikanen durven oordelen over hun leider.

Han, hihi
by Guido Saturday, May. 15, 2004 at 3:51 PM

"Zoals ik schreef heb ik geen zin om in welles nietes discussie zonder einde terecht te komen,... ;-) "

Waarom doe je dan voort met de discussie? :)

Heb enkel links gegeven of is dat ook al een vorm van discussiëren? ;)