arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vonnis Murat D.
by Astrid Essed Tuesday, May. 04, 2004 at 7:32 PM

Het recent uitgesproken vonnis van de Haagse rechtbank tegen de 17 jarige Murat D, die op 13 januari zijn leraar H. van Wieren heeft doodgeschoten, is in strijd met de principes van het Nederlandse Strafrecht en de internationale verdragen tav de rechten van het kind.




Geachte Redactie,


Ik heb met verbijstering kennisgenomen van het feit, dat de jeugdstrafkamer van de Haagse rechtbank de 17 jarige scholier Murat D, die op 13 januari de onderdirecteur van het Terra College, H. van Wieren heeft doodgeschoten, volgens het volwassenenstrafrecht heeft berecht ondanks het advies van drie gedragsdeskundigen en de kinderbescherming om op hem het jeugdstrafrecht toe te passen.
Niet alleen is dit vonnis, dat heeft geresulteerd in een gevangenisstraf van vijf jaar en tbs met dwangverpleging een flagrante schending van de VN-Conventie betreffende de Rechten van het Kind en de in 1990 aangenomen VN-resolutie betreffende de bescherming van minderjarigen in detentie, die zich beiden baseren op de toepassing van het jeugdstrafrecht betreffende minderjarigen [jongeren onder de 18 jaar], eveneens is een en ander in strijd met het Nederlandse Strafrecht, dat bij de berechting van minderjarigen de toepassing van het jeugdstrafrecht verplicht heeft gesteld.
De motivatie van de rechtbank voor het nemen van een dergelijke beslissing, die is gebaseerd op de ernst van het gepleegde misdrijf gaat daarenboven voorbij aan het feit, dat ook binnen het geldende jeugdstrafrecht afdoende juridische mogelijkheden zijn een dergelijk ernstig misdrijf streng te straffen.

Het desondanks vellen van een dergelijk vonnis, waarvan in brede kringen de uitzonderlijkheid erkend wordt, is dan ook een ernstige uitholling van de principes van het Nederlandse rechtssysteem, met name vanwege de gevaarlijke precedentwerking hiervan.


Astrid Essed
Amsterdam







Ja se
by Kenneth RUMES Wednesday, May. 05, 2004 at 11:04 PM
kennethrumes@hotmail.com

Tja, wellicht weer verwijten in mijn richting dat ik een conservatieve zak ben, maar iemand van 17 weet maar al te goed wat hij uitsteekt.
En dan iemand doodschieten (geweer op zak is normaal misschien?) doe je niet zomaar 'toevallig' en zonder te weten wat de consequenties zijn. Dán gaan lullen over internationaal KINDERRECHT vind ik er over. Wat mij betreft, komt die kerel nog zeer goedkoop weg.

wat anders te verwachten van die....
by K.R. Thursday, May. 06, 2004 at 12:44 AM

Kenneth,
volledig akkoord met jou!

Precedent werking
by Jan Tuesday, May. 18, 2004 at 7:30 PM

Het zou toch fantastisch zijn als het vonnis tegen Murat D. als voorbeeld zou werken. Dan sta ik in ieder geval met een iets rustiger gevoel voor de klas.

Ik vind het alleen jammer dat ze hem niet 18 jaar hebben gegeven...