arch/ive/ief (2000 - 2005)

Zinneke Parade brengt nu zaterdag opnieuw Brusselaars bij elkaar
by Sam Van Driessche Tuesday, May. 04, 2004 at 12:55 PM
samvandriessche@hotmail.com

BRUSSEL - Op zaterdag 8 mei trekt de Zinneke Parade voor de derde keer door de Brusselse straten. Met de Zinneke Parade werken mensen van verschillende klasse, religie en nationaliteit samen aan een grootse optocht. Aan de parade van zaterdag ging een intensieve voorbereiding vooraf. An Mertens, communicatieverantwoordelijke van de vzw Zinneke geeft tekst en uitleg.


De Zinneke Parade van 2000 (foto: Guy Gagnon)

“De Parade is een tweejaarlijkse optocht, ontstaan uit Brussel 2000, culturele hoofdstad van Europa. Het is een kleurrijke parade, maar helemaal geen ordinaire carnavalstoet”, aldus Mertens. De Zinneke Parade is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen verenigingen, scholen, kunstenaars en bewoners uit de Brusselse wijken, uit België en tot ver daarbuiten. Dit jaar zijn er 3600 deelnemers. Vzw Zinneke is verantwoordelijk voor de algemene coördinatie en de organisatie van het project. Verder wordt er gewerkt met verschillende Zinnopolen, ontwikkelingspolen die elk afzonderlijk instaan voor de lokale productie. Uit de vijf Zinnopolen (noord, noordwest, zuid, zuidwest en oost) vertrekken zaterdag verschillende parades die samen komen in het centrum.

Intensieve samenwerking

De parade is niet meer dan het zichtbare resultaat van de intensieve samenwerking die eraan vooraf gaat, een toonmoment. “De maandenlange voorbereiding in de wijken is voor ons ook belangrijker dan de parade op zich”, zegt Mertens. “Verenigingen, culturele centra, scholen en bewoners, al dan niet uit Brussel, die anders nooit met elkaar in contact zouden komen werken samen met professionele kunstenaars en met elkaar. Als een vereniging een project indient, vragen wij dat bijvoorbeeld die vereniging samenwerkt met een andere dan in hun dagdagelijkse werking”, aldus Mertens. “Vanuit de dagelijkse werking van bijvoorbeeld een cultureel centrum is het de bedoeling dat er met de Zinneke Parade openingen gecreerd worden naar mensen met een andere leeftijd, geslacht, klasse... toe. Het doel is dan ook dat iedereen een plaats inneemt in het project, om zich zelf uit te drukken op een creatieve manier. Hierdoor ontstaan er netwerken, anders dan commerciële, en vinden mensen elkaar in een creatie. Zinneke is dus een project dat streeft naar een open cosmopolitische stad waar iedereen op een rustige manier met elkaar kan samenleven.”

De grote kracht van de Zinneke Parade op zich is volgens Mertens de enorme energie die vrijkomt wanneer mensen op een creatieve manier samen aan iets werken. “De mensen verstoppen of verkleden zich ook niet, ze kostumeren zich enkel.”

Het geld voor de organisatie van de Zinneke Parade komt voornamelijk uit het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest (politiek van heropleving van de wijk en promotie Brussel). Er is ook steun van de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Gemeenschapscommissie, de Franstalige Gemeenschap komt slechts beperkt tussen. Dit jaar is er echter een tekort aan geld. Mertens: “ Enerzijds rekenden we op een structurele ondersteuning van de Franse Gemeenschap die we niet kregen, anderzijds kregen we van promotie Brussel minder dan in 2002.”

De Parade wil “liefde voor de stad” uitstralen, en op geen enkel moment bijdragen tot fenomenen die hinderlijk kunnen zijn voor een stad. Daarom twee vrijwillige beperkingen. Er is een verbod op elektrische geluidsversterking en op ontploffingsmotoren. Alles moet op eigen kracht versterkt of voortgeduwd worden. Het thema van dit jaar van de Zinneke parade is “Lichamen in de stad”. Elke Zinnopool interpreteert dit thema op zijn manier zodat een ongetwijfeld gevarieerde Zinneke Parade de Brusselse straten op 8 mei zal kleuren.

Big Brother
by Sylvain Tuesday, May. 04, 2004 at 9:02 PM

Bravo pour toutes les participantes, c'est du beau travail. Seul regrès c'est que les spectatrices/teurs sont beaucoup, beaucoup plus nombreuses/eux que les artistes (qui ont préparé leur spectacle pendant plusieurs mois) et sont totalement passifs/ives. Des deux côtés des barrières nadar, elles/ils se serrent les coudes pour observer le défilé.

Moi je souhaite que les artistes puissent s'exprimer librement dans les lieux publics, ce qui n'est pas le cas. Essayez et vous verrez que la police arrivera rapidement, et qu'elle vout intimera l'ordre d'arrêter sous peine d'être embarquéE sur le champs, ... que la sécurité des touTEs soit prise en charge ou non par les artistes.

La rue doit rester un lieu d'expression libre, et la vie privé doit être sauvegardée. je crains malheureusement que le monde s'éloigne de ces objectifs, particulièrement depuis l'élection frauduleuse de GW Bush.