arch/ive/ief (2000 - 2005)

April was ook voor Irakezen dodelijkste maand sinds einde invasie: de cijfers
by christophe callewaert Monday, May. 03, 2004 at 6:55 PM
christophe@indymedia.be

De cijfers over het aantal Amerikaanse slachtoffers worden keurig bijgehouden. Naar cijfers over de slachtoffers aan Iraakse zijde is het ver zoeken. Het persagentschap AP deed de oefening voor de maand april. Volgens haar telling zou april ook voor de Irakezen de dodelijkste maand zijn sinds de start van de bezetting.

Officiële cijfers bestaan er niet. Wie wil weten hoeveel Irakezen er sterven, is aangewezen op her en der verspreide berichten uit verschillende bronnen. Associated Press deed de oefening en kwam uit op een cijfer van 1.361. Dat is precies tien keer meer dan de 136 Amerikaanse slachtoffers. AP haalde de cijfers uit hun eigen dagelijkse verslaggeving en uit verslagen van het Amerikaans leger, de Iraakse politie en de plaatselijke ziekenhuizen. De cijfers zijn niet volledig aangezien AP beschikt over schattingen van ooggetuigen die niet bevestigd konden worden door de ziekenhuizen, het Amerikaans leger of de politie.

Het Amerikaanse leger beweert geen cijfers bij te houden van Iraakse slachtoffers. Opmerkelijk was nochtans wel de uitspraak van Generaal Ricardo Sanchez die op 20 april pochte met het cijfer van 1000 opstandelingen die door zijn troepen zouden gedood zijn in de eerste drie weken van april. AP nam dit cijfer niet op haar schatting omdat Sanchez niet specificeerde waar en wanneer deze slachtoffers vielen.

Niet alle doden vielen onder Amerikaans vuur. Ook de aanslagen maakten heel wat Iraakse slachtoffers. Toch zwengelt volgens AP elk Iraaks slachtoffers de anti-Amerikaanse gevoelens aan. De Iraki's zien de aanslagen, de veldslagen tussen het verzet en de bezetteren het algemeen toenemend geweld als een gevolg van de bezetting door het Amerikaanse leger.

Fallujah
In Fallujah alleen al vielen 731 doden en 2.800 gewonden. Deze cijfers zijn gebaseerd op de telling van het hoofd van één van de ziekenhuizen van Fallujah Rafie al-Issawi. De Iraakse minister van Gezondheid Khudayer Abbas, die met handen en voeten aan de Amerikaanse bezettingsmacht gebonden is, geeft een veel lager cijfer. Hij houdt het op 271 dodelijke slachtoffers in Fallujah. De slachtoffers in Fallujah stierven onder de bommenregen tijdens de Amerikaanse omsingeling van de stad. AC-130 en F-18 dropten 250 kilogram wegende bommen op het 300.000 inwoners tellende stadje. De lijken werden begraven op twee voetbalterreinen die nu dienst doen als kerkhof. Grafdelvers vertelden op 11 april aan AP dat er op dat moment al 300 slachtoffers begraven lagen. Onder de slachtoffers waren vrouwen en kinderen. Een dokter uit Fallujah beweert dat het onmogelijk is om het echte aantal 'martelaren' te kennen. “Wij hebben twee familieleden van ons in onze tuin begraven,” zei hij aan AP.

April was daarmee wellicht de dodelijkste maand sinds de start van de bezetting. Vergelijken is moeilijk aangezien er over maart geen gelijkaardige cijfers bestaan. Volgens het Brookingsinstituut werden er in maart 301 Iraakse burgers gedood. Zij laten de slachtoffers onder de Iraakse opstandelingen en de Iraakse politie buiten beschouwing. Tijdens de invasie in maart en april vorig jaar zouden er volgens een telling van AP minstens 3240 burgerslachtoffers gevallen zijn. De telling is gebaseerd op de cijfers van 60 van de 124 Iraakse ziekenhuizen.