arch/ive/ief (2000 - 2005)

Internetjournalisten hebben handboek...
by Kenneth RUMES Sunday, May. 02, 2004 at 12:46 AM
kennethrumes@hotmail.com

Sinds 1 mei 2004 bestaat er een Nederlandstalig handboek voor de media-activist en de geëngageerde internetjournalist. Het werd voorgesteld op het 1-meifeest van de PVDA.

3 jaar lang schreven Han Soete, Bruno De Bondt en Raf Custers aan het boek 'Media-activisme'. Een handboek voor elke zichzelf respecterende journalist. De auteurs zullen de Indymedialezer niet onbekend zijn en de 3 auteurs waren vanmiddag op het 1-meifeest van de PVDA/PTB. Tijdens een boeiende vragenronde kwamen de headlines van het boek naar voren.
Om te beginnen handelt het boek over 'Open source', de basis van een alternatieve media. Het is belangrijk volgens de auteurs om de verhalen, die vaak in de klassieke of mainstreammedia niet aan bod komen, hun ruimte te geven.
Alternatieve media handelt ook over een 'anders omgaan' met media in het algemeen. De mensen van Indymedia werken als besturingssysteem van de PC niet met Microsoft, maar met Linux, wat gratis is in tegenstelling tot het peperdure Microsoft van multikapitalist Gates.
In het boek wordt ook nog eens duidelijk gemaakt wat de mainstreammedia zo slecht maakt. Vaak ligt het niet aan de journalisten maar wel aan het systeem waarin ze werken. Daarbij, volgens de auteurs van dit boek, hangt veel af van wie er eigenaar is van de betrokken media. Vaak zijn televisiestations, dag- en weekbladen in handen van het grootkapitaal.
Een onafhankelijk statuut van de redacties is vaak een sprookje. Han Soete illustreerde dit met het verhaal over het ABC-news van 30 april. Dat wou een uur lang alle gesneuvelde Amerikaanse soldaten in Irak bij naam noemen en hun foto tonen, maar de eigenaar van ABC liet in plaats daarvan een uur lang het testbeeld verspreiden. Ook de situatie van Paul Goossens bij De Morgen werd aangehaald in dit verband.
Volgens de auteurs hebben de media te kampen met 5 filters.
* de filter van de eigenaars
* de filter van de adverteerders
* de filter van de lobby's die bepaalde mensen gaan zwart maken en karaktermoorden uitvoeren. Gezien de houding tegenover mensen als Roberto D'Orazio, Paul Marchal of Diab Abou Jajah hoeft dit geen verdere toelichting voor u, vermoed ik.
* de filter van de gebruikte bronnen
* de ideologische filter. In dit verband geeft Raf Custers het voorbeeld van Noord-Korea. Het treinongeluk heerste dagenlang in alle mainstreammedia, maar over een zware brand in Bangkok - die ruim 3000 huizen vernielde - werd nauwelijks geroerd. Het is diezelfde filter van de ideologie, van het anti-communisme ook, die bijvoorbeeld heel de andersglobale beweging keer op keer marginaliseert tot 'Politieke Hooligans'.
Het boek 'Media-activisme' vertelt ook elke geïnteresseerde in detail hoe hij aan de slag moet gaan. Eerste stap voor alternatieve media is een kant durven kiezen. Vanaan de zijlijn kan je geen media maken in dienst van de gewone man. Het is vaak die 'valse objectiviteit van klassieke journalisten' die hen zo het verhaal laat vertellen van de burgerij en niet van de onderdrukte klasse der werkers.
Een tweede aspect aan media-activisme is het durven vertellen van een verhaal. Het geven van het verhaal van de gewone man en niet zomaar een 'ivoren-torenverhaal' van een goed gedocumenteerd journalist, maar zonder voeling met de massa.
Een derde aspect dat aan bod komt, is de taalstrijd. Al te vaak nemen wij woorden over van de burgerij. Denk maar aan de onterechte generalisering van 'de mensen' (dankjewel Steve Stevaert) ipv. 'de arbeiders' of 'het volk'. Dit 'de mensen' gaat regelrecht in tegen elke vorm van klassenonderscheid en ontkent in feite de klassenstrijd van Marx en dus het fundament van het socialisme. De syndicale, strijdtaal moet dringend geherwaardeerd worden, ook in onze publicaties. Zoals Marx in Das Kapital al aangaf: 'Werkgevers' zijn in feite zij die het werk aan de arbeiders ontnemen. Zij zijn eigenlijk 'werknemers'. We kunnen dus beter over 'patroons' praten. Etc. voorbeelden te over in het boek.
De essentie en doelstelling van Indymedia komt ook aan bod en is in feite het maken van een alternatieve massa-media. Met ruim 5.000 bezoekers per dag is daar al flink werk van gemaakt.
Men kan besluiten dat het goed gaat, niet enkel met Indymedia, maar ook met het media-activisme in het algemeen. 'Media-activisme' van Han Soete, Raf Custers en Bruno De Bondt is uitgegeven bij EPO.
Verplichte lectuur voor elke journalist die zichzelf respecteert.

en de rechten?
by neopygmee Sunday, May. 02, 2004 at 1:54 PM
neopygmee@pi.be

En aan welke vorm van auteursrecht is deze verplichte lectuur onderworpen?
Het echte communisten/anarchisten/activisten waardige "vrij voor de gemeenschap"; het acceptabele "vrij voor gebruik en kopie mits vermelding van de originele auteurs" of "vrij voor niet-commercieel gebruik"; of het goeie ouwe kapitalistische "niets uit deze uitgave mag..."?

copyright recht
by Jan Sunday, May. 02, 2004 at 5:46 PM

Met de steun van het Fonds Pascal Decroos

Bij dit boek hoort ook een website: http://www.media-activism.be


Colofon:
2004 - ISBN: 90_6445_336_5 - pb (17,5 x 24 cm) - 256p. - geïllustreerd
Met de steun van het Fonds Pascal Decroos
Winkelprijs: 17.00 euro.


inhoud

Hoe maak je een reportage? Hoe laat je het volk aan het woord? Hoe teken je verhalen uit je omgeving op? Hoe geraak je aan informatie? En welke technologie heb je nodig om je eigen video-, foto-, audio- of geschreven reportage te maken?

In het zog van het antiglobalisme schieten overal media-initiatieven uit de grond. Jongeren die zich betrokken voelen bij de grote en kleine sociale gebeurtenissen, willen daarover aan berichtgeving doen.

De auteurs van dit boek deden drie jaar lang vivisectie op hun eigen ervaring als media-activist en op het werk van verwante geesten. Om een aanzet te geven. Ze analyseren ook wat er mis gaat met de traditionele media, aan de hand van Chomsky en Herman.. Het resultaat is een inspirerende goudmijn uit de eerste hand, een handboek voor elke media-activist.

Bij dit boek hoort ook een website, met meer info en discussiemogelijkheid: http://www.media-activism.be





auteur

Han Soete is media-activist en medestichter van indymedia.be.
Raf Custers is journalist en media-activist bij Indymedia.
Bruno De Bondt is journalist en media-activist bij Indymedia.



http://www.epo.be/php/N_boekfiche.php?isbn=90_6445_336_5

er is hoop
by neopygmee Monday, May. 03, 2004 at 11:03 AM
neopygmee@pi.be

Op http://www.media-activism.be/ zien we:
"media-activism manual: online soon" (de inhoud van het boek?), en een beetje daaronder: "© copyleft : free documentation license"...