arch/ive/ief (2000 - 2005)

ABC-uitzending over Amerikaanse doden in Irak van scherm geweerd
by christophe callewaert Friday, Apr. 30, 2004 at 11:05 PM

Onder de titel “The Fallen” wijdt het ABC-programma Nightline een ganse uitzending aan de Amerikaanse soldaten die sneuvelden in Irak. De anchorman van Nightline Ted Koppel zal in een extralange uitzending alle namen van de 738 slachtoffers voorlezen. Sinclair Broadcast Group dat acht afdelingen van ABC bezit in dichtbevolkte gebieden, weigert het programma uit te zenden.



Sinclair noemt het een programma een politieke statement dat verkleed wordt als nieuwsbericht. Toch heeft Sinclair zelf ook een uitgesproken politieke reden op om het programma te bannen. “Vooraleer je ons beoordeelt, zou je beter eens aan Ted Koppel vragen waarom hij liever de namen van de dode soldaten in Irak voorleest dan de lijst van duizenden slachtoffers die stierven tijdens terroristische aanvallen. In zijn antwoord zal je de echte motivatie voor zijn actie kunnen aflezen,” zo reageerde het mediabedrijf bits. In een persbericht beschuldigt het bedrijf Koppel er van slechts één aspect uit de oorlog te belichten om de kijkers te beïnvloeden.

ABC reageert dat de zender op de eerste verjaardag van 11 september de namen van de slachtoffers heeft voorgelezen. Ted Koppel antwoordt dat de uitzending niet onvoorwaardelijk anti-oorlog is. De producer beweert dat de programmamakers willen tonen dat achter de cijfers namen en gezichten zitten. Tijdens de uitzending zullen ook foto's van alle slachtoffers getoond worden. De kijkers van de acht ABC-afdelingen die in handen zijn van Sinclair Broadcast Group zullen in de plaats van Nightline een 'gebalanceerde uitzending te zien krijgen die alle aspecten van de controverse belicht', aldus de mediagigant.

'Goed nieuws'
Sinclair Broadcast Group is een uitgesproken conservatief bedrijf. In 2004 ging 98 % van de politieke giften van het bedrijf naar de Republikeinen van Bush. In februari zond Sinclair een reportageploeg naar Irak om er op zoek te gaan naar het goede nieuws dat de andere media verborgen hielden. Kort na de aanslagen van 11 september vroegen directeurs van het bedrijf aan al hun stations om in editorialen steun te betuigen aan Bush. ABC is nochtans ook niet meteen de meest progressieve zender. Het station is eigendom van Disney.


Bron: Fair

Links:

Sinclair Broadcast Group
ABC Nightline

en de irakezen ?
by johan Wednesday, May. 05, 2004 at 12:19 AM

ABC kan misschien ook de Iraakse burgerslachtoffers tonen, dan kunnen ze er meteen een serie van maken.