arch/ive/ief (2000 - 2005)

Bush één dag na verspreiding folterfoto's: "Wij hebben Irak bevrijd van folterkamers'
by christophe callewaert Friday, Apr. 30, 2004 at 7:27 PM
christophe@indymedia.be

"We hebben Irak verlost van de folterkamers." De meest schrijnende reactie op de folterfoto's die door CBS werden verspreid, kwam vandaag uit de mond van de Amerikaanse president Bush. Hoewel hij op het moment dat hij de woorden uitsprak wellicht de impact ervan niet besefte.

Zaterdag zal het precies één jaar geleden zijn dat Bush aan boord van de U.S.S. Abraham Lincoln de oorlog in Irak voor beëindigd verklaarde. Tijdens een persconferentie vrijdag in de tuin van het Witte Huis verdedigde hij die speech. Dat moest wel want in de maand april zijn er meer Amerikaanse slachtoffers gevallen dan tijdens de zogenaamd werkelijke oorlog. Bush beweerde dat hij op die eerste mei van 2003 ook gezegd heeft dat er nog veel werk te doen was. “Maar toen ik die speech gaf, hadden we wel al één belangrijke missie volbracht, namelijk Saddam Hoessein van de macht verdrijven. Daardoor zijn er in Irak geen folter- of verkrachtingskamers meer.” Het Amerikaanse publiek had nochtans deze week op CBS de bewijzen gezien dat die folterkamers wel nog bestonden en dat Amerikaanse soldaten de folteringen uitvoerden.

Toen hij daarop attent werd gemaakt door een journalist, zei Bush: “Die behandeling weerspiegelt niet de aard van het Amerikaanse volk. Zo doen wij dat niet in Amerika. Ik hield er helemaal niet van.” Tijdens de persconferentie zei Bush verder nog dat de Amerikanen in Irak botsen op mensen die de Irakezen willen beletten om hun droom op een vrije samenleving waar te maken. “But we deal with them,” verzekerde de president.

De volledige personferentie
by cc Friday, Apr. 30, 2004 at 9:26 PM

Op onderstaande link vind je een transcriptie van de hele persconferentie.

http://www.whitehouse.gov/news/releases/2004/04/20040430-2.html