arch/ive/ief (2000 - 2005)

Internationale reacties op folterschandaal in Irak: Dit is het einde voor Amerika
by christophe callewaert Friday, Apr. 30, 2004 at 6:47 PM
christophe@indymedia.be

In de hele wereld wordt verontwaardigd gereageerd op de folterfoto's uit Irak. Een Arabische krant voorspelt het einde van de Amerikanen in Irak. Amnesty International noemt deze folteringen geen geïsoleerd incident.

De voormalige Britse minister van Buitenlandse Zaken Lord Owen noemde de foto's zeer schadelijk voor zowel de Amerikanen als de Britten. De Britse premier Tony Blair zei dat de foto's verbijsterend waren. Abdel Bari Atwan, hoofdredacteur van de befaamde in Londen uitgegeven Arabische krant Al Quds reageerde geschokt: “Ik denk dat dit het einde is van het verhaal voor de Amerikanen. Dit is de druppel die de emmer doet overlopen.” Hij voegde er aan toe dat in de Arabische wereld sexueel misbruik als één van de ergste misdaden wordt beschouwd. “Amerika heeft deze strijd verloren. Er komen nog meer aanvallen. We vervingen een brutale dictator door een brutale supermacht.”

Een majoor van het Amerikaans leger die werkt als analyst voor Jane's Consultancy Group gebruikte bijna dezelfde woorden. “In Irak zullen ze nu zeggen dat het ene brutale regime door het andere vervangen werd.” Deze analyst verwachtte niet meteen een nieuwe uitbarsting van geweld, maar zei wel dat de gebeurtenissen de oppositie nieuwe wapens geven. “Zij kunnen nu zeggen: zie je wel, wij wisten dat dit zou gebeuren.”

'Bevrijding?'
Zowat alle Britse kranten brengen het nieuws op de voorpagina. De populaire tabloid Daily Mail titelt: “Is het verwonderlijk dat het westen het hart en de geest van het Iraakse volk aan het verliezen is?”. De Express vraagt zich af: “Hebben wij daarom Irak bevrijd?” De kwaliteitskrant The Guardian gaat dieper in op de rol van de huurlingen en privé-bedrijven.

Amnesty International zegt dat de aan het licht gekomen folteringen in Abu Ghraib geen geïsoleerd incident zijn. De organisatie kreeg verschillende rapporten met getuigenissen over folteringen. Daarbij keren steeds dezelfde methodes terug. Gevangenen worden belet te slapen, ze krijgen slagen, worden aan fel licht en luide muziek onderworpen en moeten uren in een ongemakkelijke houding blijven staan. Volgens AI werd geen enkel van die gevallen serieus onderzocht. “Het volstaat niet dat de VS enkel reageert als de beelden op tv te zien zijn.” De mensenrechtenorganisatie eist een onafhankelijk onderzoek. Als de feiten bewezen worden, hebben de slachtoffers recht op een schadevergoeding, aldus nog AI.

De " waarheid ".
by Lou Dilen. Thursday, May. 13, 2004 at 11:41 AM

Ik vind dat dit afschuwelijk is. Mensonwaardig. Dat dit gedaan wordt door zij die " God Bless " hoog in hun vaandel dragen getuigt nogmaals van een zekere vorm van " wij staan boven alles, mogen alles...". Wordt het niet stilaan tijd dat wij hen eens en voor altijd terugfluiten? Het Europa van nu kan zeker, in mijn ogen althans, voort zonder hen.

De beslissing om geen militairen te sturen was de juiste. Kijk wat er gebeurt. Hoeveel foto's, ander materiaal gaat er nog opduiken? Men kan zich niet eeuwig blijven verschuilen achter het mom van " het zijn er maar enkele van de zovelen die zoiets doen ". Hoe hebben zij jaren geleden gereageerd op de praktijken in de concentratiekampen? Doen zij nu geen gelijkaardige feiten? Of zijn zij te verontschuldigen omdat zij " the greatest " zijn? Zij steken overal ter wereld hun neus in zaken die hen niet aanbelangen. Zij zeggen daarop: als wij het niet doen, wie dan wel?

Ik hoop dat er een einde komt aan deze mensonterende praktijken en dat er, althans, een deel van de Amerikaanse bevolking is wakker geschud.

Lou.