arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vaste benoeming in onderwijs steeds moeilijker
by Staf Friday, Apr. 30, 2004 at 11:46 AM

Een job in het onderwijs was lange tijd synoniem met een job voor de rest van je leven. Maar de tijden veranderen...

Vastbenoemd worden als leerkracht was lang een gegeerd goed en een goede motivatie om in de onderwijssector aan de slag gaan. Vandaag bericht "De Morgen" dat het de verkeerde kant op gaat. Volgens cijfers die de krant kon inkijken zou blijken dat het aantal tijdelijke leerkrachten in het Vlaams onderwijs is in acht jaar tijd met meer dan vijftig procent is gestegen: van 22.683 in het schooljaar 1994-1995 naar 34.376 in 2002-2003. In dezelfde tijdspanne zou het aantal vastbenoemden van 94.778 naar 92.824 gedaald zijn. (1)

Eenzelfde tendens zou zich ook aftekenen bij het administratief en ondersteunend personeel. Op acht jaar tijd verdubbelde daar het aantal tijdelijke betrekkingen in acht jaar tijd tot 5.233. Het aantal vastbenoemde medewerkers daalde lichtjes van 11.858 in 1995 tot 11.400 in 2002.

De vakbonden zijn natuurlijk niet te spreken over een dergelijke evolutie. "Minder vastbenoemden is zeker geen goede zaak", aldus Roger Vandevenne van het ACOD. "Een vastbenoemde wordt niet van hot naar her gesleurd en heeft tijd om zijn lessen in orde te maken. Meer tijdelijken komt de kwaliteit van het onderwijs niet ten goede." (2)

Een eenduidige verklaring voor de relatief grote stijging van het aantal tijdelijke leerkrachten is er niet. De inrichtende machten zouden niet altijd zo'n positieve rol spelen. Vakbondsman Roger Vandevenne over het secundair onderwijs: "Een betrekking moet eerst vacant verklaard worden vooraleer er iemand nieuw benoemd kan worden. Wij merken in onderhandelingen dat inrichtende machten vaak aarzelen om plaatsen officieel vacant te verklaren en dat is de enige manier waarop zij een vaste benoeming kunnen tegenhouden. Waarom ze dat doen? Zij zeggen dat ze bang zijn dat het niet om stabiele betrekkingen gaat: dat het aantal leerlingen zal dalen of de richting stopgezet zal worden. Of dat de echte reden is en scholen niet gewoon liever met tijdelijken werken? Ik weet het niet. Dat wordt alleszins niet tegen ons gezegd." (2)

Op het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Marleen Vanderpoorten (VLD) maakt men zich nog niet echt ongerust. Er zouden veel nieuwe ambten zijn bijgekomen en de volgende jaren zouden de tijdelijken in deze jobs worden benoemd. De vakbonden hebben hun twijfels bij deze uitleg. Er staat in de onderwijssector voor de toekomstige Vlaamse regering ongetwijfeld een hete herfst te wachten...

(1) Vaste benoeming leraar wordt steeds moeilijker - Belga bericht van 30.04.2004 http://www.belga.be/NL/home.asp?lang=NL

(2) Vaste benoeming leraar wordt steeds moeilijker - De Morgen van 30.04.2004 http://www.demorgen.be/