arch/ive/ief (2000 - 2005)

Betoging tegen Republikeinse conventie in New York verboden wegens ... te veel betogers
by christophe callewaert Thursday, Apr. 29, 2004 at 6:29 PM
christophe@indymedia.be

De Republikeinen waren wellicht wat te arrogant en zegezeker toen ze tijdens de roes na de snelle en voorbarige overwinning in Irak besloten om hun conventie precies één week voor 11 september in New York te organiseren. New York is niet meteen een republikeins bolwerk en het politieke misbruik van de aanslagen op de WTC-torens wordt niet geapprecieerd. Een aangekondigde anti-oorlogsbetoging werd nu al verboden omdat... er teveel volk zou zijn aldus de autoriteiten van New York.


Eén van de affiches waarmee de New Yorkers worden aangespoord te betogen tegen de Republikeinse conventie (bron: http://www.counterconvention.org)

United for Peace and Justice was er vroeg bij om een toelating aan te vragen voor een betoging tegen de komst van de Republikeinse conventie naar New York. Ze deden hun aanvraag al in juni vorig jaar. Deze week kregen ze te horen dat de betoging wordt verboden. De organisatoren wouden de betoging laten eindigen in Central Park, maar de autoriteiten van het beroemde park in Manhattan vrezen dat het park het grote aantal betogers niet zal aankunnen. Het centrale grasveld (Central Lawn) van het park heeft een maximumcapaciteit van 80.000 mensen. De organisatoren verwachten 250.000 betogers.

United for Peace and Justice laat het hier niet bij zitten. Organisatrice Leslie Cagan relativeert het verbod. “Dit betekent voor ons enkel nog wat meer organisatie. Nu moeten we ook druk uitoefenen op het stadsbestuur. Maar wij zijn het gewoon met onderwerpen als oorlog en kernwapens om te gaan. Vergeleken daarbij is een toelating om een park te gebruiken niks.” De organisatoren maken zich sterk dat het park ooit grotere volkstoelopen te slikken heeft gekregen. In 1981 lokten Paul Simon en Art Garfunkel liefts 400.000 toeschouwers naar hun openluchtconcert in Central Park. Een jaar later woonden 750.000 mensen een anti-kernwapenbetoging bij. Dat was meteen de grootste betoging ooit in New York.

De conventies spelen een belangrijke rol in de vierjaarlijkse presidentsverkiezingen. Op zo'n conventie nomineren de kiesmannen die verkozen werden op de primaries officieel hun favoriete presidentskandidaat. Het is een ultiem moment om alle media-aandacht exclusief naar één kandidaat toe te zuigen. Op de republikeinse conventie worden 15.000 journalisten verwacht. De republikeinen kozen nooit eerder voor New York als ontvangstplaats voor hun conventie. Een conventie vond ook nooit eerder zo laat op het jaar plaats.

Ground Zero
De republikeinen houden vol dat de keuze voor plaats en tijdstip niks te maken heeft met de derde verjaardag van de 11 september-aanslagen. Zij beweren voor New York gekozen te hebben omdat de republikeinse burgemeester
Giuliani er zo populair was. Dat de conventie eindigt één week voor 11 september heeft dan weer te maken met het feit dat de republikeinen niet in het vaarwater van de democratische conventie van eind juli wilden terechtkomen.

Eerder kreeg Bush al bakken kritiek over zich heen toen hij filmmateriaal van Ground Zero gebruikte in zijn eerste campagnespot. Familieleden van slachtoffers noemden de spot beledigend. Misbruik of niet, de Republikeinse conventie zal veel protest uitlokken. Naast United for Peace dienden ook de vakbonden van politie-agenten en brandweerlui een aanvraag in. De activist Aron Kay wil met 20.000 mensen kamperen in het kleinere Tompkins Square Park. De anti-oorlogsbeweging Answer wil de komst van Bush en zijn sympathisanten aangrijpen om de voorlopige resultaten van het World Tribunal on Iraq voor te stellen. Onder meer de organisatoren van het Brussels Tribunal worden dan in new York verwacht om er de bevindingen van de onderzoekscommissie over de PNAC te delen met de andere lokale afdelingen van het Wereldtribunaal.