arch/ive/ief (2000 - 2005)

Netwerk Vlaanderen bezoekt aandeelhoudersvergadering van KBC (+foto's)
by christophe callewaert Thursday, Apr. 29, 2004 at 4:23 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- Deze maand bezoeken actievoerders van Netwerk Vlaanderen, Vrede, Voor Moeder Aarde en het Forum voor Vredesactie de aandeelhoudersvergaderingen van de vijf grote banken die in België actief zijn. Ze willen er als kleine aandeelhouder vragen stellen over de investeringen van de banken in gevaarlijk tuig als anti-persoonsmijnen en kernwapens. Donderdagmorgen namen de actievoerders KBC in het vizier.

Netwerk Vlaanderen b...
netwerk2.jpg, image/jpeg, 338x450


Actie bij aanvang aandeelhoudersvergadering van KBC (foto christophe)

Donderdagmorgen aan het potsierlijke KBC-gebouw met Versailles-allures langs het kanaal in Brussel. Actievoerders ontrollen hun spandoeken en delen pamfletten uit aan de binnensijpelende aandeelhouders van de bank. KBC investeert in de productie van wapens. Dat was al duidelijk na het eerste rapport van Netwerk Vlaanderen dat in oktober vorig jaar werd gepubliceerd. In een nieuw rapport legt de 'beweging rond anders omgaan met geld' bloot dat een KBC-fonds belegt in het Singaporese STE dat anti-persoonsmijnen produceert. KBC hanteert nochtans de richtlijn niet te investeren in landmijnproducenten.

“Op de aandeelhoudersvergadering willen we het bestuur van KBC confronteren met die tegenstrijdigheid,” zegt woordvoerder van netwerk Vlaanderen Karl Maeckelberghe. Hij heeft een uitnodiging voor de aandeelhoudersvergadering te pakken gekregen. “Als je de juiste stappen onderneemt, heb je als aandeelhouder toegang tot de algemene vergadering. Je hebt bovendien ook het recht om vragen te stellen en het bestuur is verplicht om te antwoorden.” De actievoerders voelen zich gesterkt door een gerechtelijke uitspraak die een algemene vergadering van Barco ongeldig verklaarde omdat het bedrijf geweigerd had te antwoorden op vragen van mensen van het Forum voor Vredesactie die als aandeelhouder aanwezig waren.

Apartheid
Deze actievorm is relatief nieuw in België, maar wordt in het buitenland frequent toegepast. “Tijdens de strijd tegen de apartheid in Zuid-Afrika werd er al aan financieel activisme gedaan. Actiegroepen gingen toen de financieringsstromen van Zuid-Afrikaanse bedrijven na. Het is ook een succesrijke actievorm. Na ons bezoek aan de aandeelhoudersvergadering van ING van dinsdag heeft de voorzitter van de bank zich openlijk gedistantieerd van landmijnen. De Nederlandse bank ABN-Amro heeft beslist zich terug te trekken uit de productie van clusterbommen na een actie van de SP (Nederland).”

Ieder actievoerder krijgt een lijstje vragen mee. Netwerk Vlaanderen krijgt op de vergadering de steun van VLD-senator Patrick Van Krunkelsven en Spirit-Europees parlementslid Nelly Maes die ook enkele vragen zullen proberen te stellen. Volgens Karl Maeckelberghe is het belangrijk dat KBC heel duidelijk afstand neemt van de productie van anti-persoonsmijnen. “Het Pentagon heeft beslist dat de VS het Ottawa-verdrag over anti-persoonsmijnen toch niet zullen ondertekenen. Dat betekent dat de Amerikaanse wapenbedrijven binnenkort de productie van dat soort wapens terug zullen opstarten. Als de bank niets onderneemt, dreigt het binnenkort in een hele resem producenten van landmijnen te investeren.”

foto's
by christophe callewaert Thursday, Apr. 29, 2004 at 4:23 PM
christophe@indymedia.be

foto's...
netwerk3img_0017.jpgs4m8mi.jpg, image/jpeg, 600x450

foto's
by christophe callewaert Thursday, Apr. 29, 2004 at 4:23 PM
christophe@indymedia.be

foto's...
netwerk1img_0016.jpgkwg9q9.jpg, image/jpeg, 600x450

foto's
by christophe callewaert Thursday, Apr. 29, 2004 at 4:23 PM
christophe@indymedia.be

foto's...
netwerk4img_0026.jpgkxt5j0.jpg, image/jpeg, 600x450

foto's
by christophe callewaert Thursday, Apr. 29, 2004 at 4:23 PM
christophe@indymedia.be

foto's...
netwerk5.jpggqrwfs.jpg, image/jpeg, 600x486