arch/ive/ief (2000 - 2005)

Greenpeace pleit voor stopzetting nucleaire energie
by Greenpeace Thursday, Apr. 29, 2004 at 2:20 PM

Actie tegen vervanging stoomgenerator te Doel2.

Vandaag zijn 12 activisten van Greenpeace gestart met de bezetting van een ponton dat via de Schelde twee nieuwe Japanse stoomgeneratoren, ter waarde van 82 miljoen euro, naar de kerncentrale van Doel brengt. De activisten ontrolden een spandoek met de tekst "Clean Energy Now!" en vragen Electrabel en minister van Energie Fientje Moerman om te investeren in hernieuwbare energie in plaats van in verouderde kerncentrales.

Greenpeace vindt dat elektriciteitsproductie door kernenergie een onverantwoord risico voor mens en milieu met zich meebrengt en stelt dat de levensduur van Doel 2 en Doel 1 bereikt is en dat beide centrales dus onmiddellijk moeten gesloten worden, en niet binnen tien jaar zoals de beslissing rond de kernuitstap voorziet. Hernieuwbare energie is niet alleen veiliger en minder milieubelastend dan nucleaire en klassieke elektriciteitscentrales, ze brengen meer tewerkstelling met zich mee.

"België moet meespelen op de Europese groeimarkt van de hernieuwbare energie" zegt Peter Dellaert. Een eerste hoopvol signaal is de toekenning van de benodigde vergunningen aan het 300 MW offshore windmolenpark van C-Power. De werkzaamheden kunnen volgend jaar van start gaan. De regering maakt zich sterk dat in hetzelfde gebied tot 2000 MW (of 5,5% van de Belgische elektriciteitsproductie) kan worden geproduceerd. Maar veel meer is mogelijk. Minister van Energie Fientje Moerman moet aansluiten bij landen als Duitsland en Denemarken die aan de wereldtop staan inzake windenergie, biogas, zonne-energie en energie efficiëntie. "Voor die landen die hun industrie aanmoedigen om in hernieuwbare energie te investeren rinkelt de kassa met een omzet van 10 miljard euro per jaar en de werkgelegenheid stijgt. Wat belet onze minister om haar spaarlampje op te steken en de werkgelegenheid in deze sector op de voorgrond te plaatsen?" vraagt Peter Dellaert zich af.

Minister Moerman en de federale regering kunnen ook een belangrijk signaal geven door zich te scharen achter het voorstel om tegen 2020 minstens 20 % van de Europese energieproductie uit hernieuwbare bronnen te halen. Dit voorstel wordt eerstdaags besproken op de bijeenkomst van de Johannesburg Renewable Energy Coalition, een samenwerkingsverband van 85 landen waaronder alle leden van de Europese Unie. De bijeenkomst vindt plaats in Bonn van 1 tot 4 juni.

Ondanks de liberalisering van de elektriciteitsmarkt heeft Electrabel nog steeds een quasi monopolie. Om de hernieuwbare energieproductie te stimuleren hebben we, volgens Greenpeace, nood aan een echte vrije marktwerking.

Ondanks oproepen van consumentenorganisaties, vakbonden, industrie en van de milieubeweging heeft de regering dit monopolie nog niet aangepakt. "In principe moet minister Moerman de liberalisering van de markt verder gestalte geven door minimaal 25% van de productiecapaciteit te veilen. Via de sluiting van de centrales van Doel 1 en Doel 2 kan de minister de grond vrijmaken voor hernieuwbare energieproductie en duurzame werkgelegenheid creëren" zegt Peter Dellaert.

29 April 2004, Antwerpen, België

Voor verdere inlichtingen: http://www.greenpeace.org/belgium_nl/multimedia/download/1/464836/0/dossierDEFNL.pdf

http://www.greenpeace.org/belgium_nl