arch/ive/ief (2000 - 2005)

Inheemse opstand in Peru
by Kees, XminY Wednesday, Apr. 28, 2004 at 4:48 PM

Protesten tegen corruptie van locale bestuurders in het zuiden van Peru, hebben tot bloedige taferelen geleid.

Inheemse opstand in ...
peru_protest.jpg, image/jpeg, 324x204

De stad Ilave, in het zuiden van Peru aan de grens met Bolivia aan het meer van Titicaca, is al meer dan drie weken ingenomen door de eigen bewoners. Ze hebben de burgemeester publiekelijk gelynched en maandag werd (volgens de BBC) " het politiebureau aangevallen door duizenden mensen met brandbommen".

De bewoners en 'bezetters' zijn voor het grootste deel Aymara indianen. De acties waren begonnen uit protest tegen de grote en aanhoudende armoede. Locale bestuurders werd verweten dat ze daar niets aan deden en het door de centrale regering gestuurde geld in hun eigen zak gestoken hebben.

Burgemeester Robles Cayomamani werd uit zijn kantoor gehaald en door de stad gevoerd ten overstaan van duizenden mensen. Vervolgens werd hij op het centrale plein van de stad dusdanig in elkaar geslagen dat hij overleed.

Op het hoogtepunt van de acties waren er zo'n 10.000 mensen in de stad, velen uit omliggende dorpen. Ook de bruggen over de grensrivier met Bolivia werden bezet gehouden.

Momenteel is de centrale regering bezig de 'orde' te herstellen. Volgens de BBC zijn konvooien vrachtwagens de stad binnengereden en worden zo'n 220 soldaten ingezet. Op foto's is te zien hoe barrikades opgeruimd worden.

Op de Peruaanse indymedia: http://peru.indymedia.org/ is veel nieuws te vinden, maar bijna uitsluitend in het Spaans. Volgens de website zijn er naast de burgemeester nog twee wethouders omgekomen. Een van de commentaren onder de berichtgeving vermeldt dat "de bewoners van Ilave aangegeven hebben dat ze beter af zijn zonder bestuurders".
Dit is een verslag in het engels: http://peru.indymedia.org/news/2004/04/7225.php
Bericht op BBC-website: http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/3665103.stm

Extra info
by Staf Wednesday, Apr. 28, 2004 at 4:51 PM

Volgens de laatste berichten in de pers, zou de "orde" hersteld zijn in de Peruaanse stad Ilave.

Volgens Drew Benson van Associated Press zou de politie de stad terug onder controle hebben: "Police retook control an Andean town on Tuesday, a day after highland Indians beat to death the mayor, accusing him of corruption. Hours after pulling police out of Ilave, 565 miles southeast of Lima, the government sent a convoy of trucks with more than 200 officers back into the town near Lake Titicaca." (1) Verder zou de president tot "recht en orde hebben aangemaand: "Democracy means order and discipline. In a nation of law we cannot permit someone to take justice into his own hands," he said. "We will act with all the force that the law permits. Those responsible at all levels will be severely punished." (1)

Ook BBC News (2) en Reuters liet weten dat de stad terug in handen zou zijn van de regering (3).

(1) Police Retake Control of Town in Peru http://www.miami.com/mld/miamiherald/news/world/8535638.htm

(2) Peru sends police into riot town Wednesday, BBC News 28 April, 2004 http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/3665103.stm

(3) Peru takes control in town after mob kills mayor, Reuters Alertnet 28 Apr 2004 http://www.alertnet.org/thenews/newsdesk/N27629642.htm