arch/ive/ief (2000 - 2005)

DHL Express/Werknemers ex-Van Gend & Loos eisen informatie
by raf Wednesday, Apr. 28, 2004 at 1:43 PM
raf@indymedia.be 0476-954290

Het transportbedrijf Van Gend & Loos is opgeslokt door Deutsche Post World Net. Het wordt nu met andere DP-dochters samengevoegd in DHL Express. Maar de werknemers tasten in het duister over de reorganisatie. Een interview met Eddy, syndicaal afgevaardigde (LBC) bij DHL Express in Ternat.

Eddy: Vroeger waren wij werknemers van Van Gend & Loos, wij zijn overgenomen door Deutsche Post en wij horen nu tesamen met DHL Express tot één groep.

Hoe loopt de zogenaamde integratie?

Eddy: Momenteel lopen de activiteiten nog apart, ge hebt collis-vervoer en palet-vervoer. Wij zijn gespecializeerd in palet-vervoer. Maar alles zal binnenkort tot één combinatie komen van kleingoed en grootgoed.

Verscheidene bedrijven die vroeger hetzelfde deden, gaan samen. Dat betekent overlapping. Zullen er activiteiten moeten verdwijnen of herschikt worden?

Eddy: Wel, je voelt wel dat er diensten worden samengevoegd, bij voorbeeld de klantendienst. Je voelt wel dat er samenvloeiingen gaan komen en dat er dus misschien jobs in het gedrang gaan komen.

"Misschien", zeg je. Is het probleem in de grote groep Deutsche Post met zoveel verschillende bedrijven niet dat men dikwijls niet weet niet wat er bezig is?

Eddy: Wel ja, dat geldt ook op de ondernemingsraad. Alles wordt wazig gezegd tegen de mensen van de ondernemingsraad of van het comité of de syndicale delegatie. Het meeste komt uit de pers, echt reële echte feiten zijn nog niet duidelijk, voor niemand eigenlijk.

Eddy: "We hebben van DHL werkzekerheid afgedwongen" (foto Raf Custers)

Jullie hebben wel actie gevoerd?

Eddy: Bij ex-Van Gend & Loos hebben wij een akkoord tot 2005 dat er geen naakte ontslagen of sluitingen van vestigingen komen. Dat is verkregen door een staking in mei 2003 waardoor wij een akkoord hebben met de directie dat er aan de Van Gend & Loos-vestigingen tot 2005 niks zou gebeuren.

Jullie zitten met uiteenlopende statuten. Zou daarmee iets kunnen gebeuren?

Eddy: We zijn wel bang voor de contracten die er nu zijn, bij DHL, bij ex-Van Gend & Loos, want die zijn verschillend. Het zou goed kunnen dat men alles op één lijn gaat trekken, en dat er één of andere groep zal moeten inleveren, of misschien het één iets extra zal krijgen maar het andere zal moeten inleveren. We weten het ook niet.

Jij werkt bij DHL in Ternat. Naar het schijnt zijn er bij andere bedrijven van DHL in Willebroek, Opglabbeek ook dingen aan het verschuiven?

Eddy: Je hebt vestigingen van het vroegere Danzas, het vroegere Van Gend & Loos. Van Gend & Loos heeft 6 vestigingen in België; die blijven operationeel, maar na 2005 weten we echt niet wat er gaat gebeuren.

Klopt het dat er veel meer centralisatie zou komen rond de hub in Zaventem? en zijn jullie dan daarbij betrokken?

Eddy: Ik denk niet dat wij iets van het hub-probleem gaan ondervinden. Momenteel hebben we echt niet veel paketten of paletten die van de hub komen. Dus ik denk dat we er niet veel van zullen ondervinden.

Hoe staat het bij jullie met de sociale verkiezingen?

Eddy: Al onze lijsten zijn binnen, onze campagne loopt, we wachten af tot na 17 mei.