arch/ive/ief (2000 - 2005)

Goebbels' Propaganda Principes vs het Vlaams Blok
by Dimimo Wednesday, Apr. 28, 2004 at 12:30 PM

Heeft het Vlaams Blok en in grote mate, alle Europese extreem-rechtse partijen, zich voor hun propaganda laten inspireren op de Propaganda Principes van Joseph Goebbels? (vertaling van de URL en commentaar)

download PDF (108.3 kibibytes)

Fantastisch gedaan heren en dames van het Centrum Voor Gelijkheid Van Kansen En Voor Racismebestrijding! De waarheid mag ook wel eens zegevieren over de jarenlange wel uitgekiende desinformatie-campagnes van het Blok. Er zijn dingen die we weten over hen en hun onderliggende/geheime psychologische werkingsstructuren waarmee ze een politiek vaste voet hebben afgedwongen op het Europese vasteland. Er zijn natuurlijk veel meer dingen die we niet weten over hun werkingsprincipes. Jullie weten waarschijnlijk wel dat de kopstukken uit de verschillende Europese extreem-rechtse partijen regelmatig samenkomen in gesloten vergaderingen om gedachten uit te wisselen en hun propaganda van desinformatie en massa-manipulatie te verfijnen, verder stappen te bespreken en ervaringen uit te wisselen.

Menig maal heb ik me afgevraagd welke hun basisprincipes zijn waarop ze zich baseren en wat hun werkelijke doel is. Het lijkt me niet zo vanzelfsprekend dat ze vissen naar samenwerking met de gematigde partijen. Immers kunnen ze geen werkbare oplossingen aanbieden en dat weten ze zelf maar al te goed, het zou hun geloofwaardigheid niet ten goede komen (zie wat er gebeurde met het FPÖ en Heider) Ik heb altijd intuïtief aangevoeld dat ze slechts geïnteresseerd zijn om de gevestigde partijen zo te tackelen dat ze hen dwingen bij te sturen (en daarbij de gehele bevolking) richting een ongezond gedachtengoed die zonder een welgecoördineerd werkingsproces nooit zou gelukt zijn. Een inductief bewijs daarvan is dat alle extreem-rechtse partijen inderdaad extreem begonnen zijn met een puur racistisch geïnspireerde kleine achterban maar naar verloop van tijd geleidelijk aan opgeschoven zijn naar het politieke 'midden' zodat deze partijen in Europa een steeds grotere kieskring begonnen te bereiken, met alle gevolgen vandien. Centrum partijen begonnen rechts op te schuiven, dikwijls zonder dat ze het zelf doorhadden (onder de impuls van electorale druk), met als gevolg het schijnbaar automatisme waarmee rechts-geïnspireerde wetsvoorstellen door de Europese Regering werden en worden geloodst en dus alle nationale uitvoerende machten binnen de Europese Unie verplicht zijn hun wetten aan te passen naar de nieuwe Europese normen (ik verwijs naar 'Fort Europa').

Eigenlijk zit in ieder van ons een soort van racisme, in die zin dat we instinctief ons territiorium beschermen en zij die ons lief zijn. Dit is een gezond soort racisme die met discriminatie niets te maken heeft. Wat de extreem-rechtse partijen proclameren en bij een steeds groter wordende groep proberen aan te wakkeren is het ongezonde racisme die leidt tot onverdraagzaamheid en uiteindelijk haat. Jammer genoeg lijken hun methoden bij vele kiesgerechtigden een weerklank te vinden. Je bent ofwelf vóór het VB en zal je bij iedere verkiezingen een rood bolletje zetten, ofwel ben je flagrant tegen en weiger je hun gif te slikken en verkies je jezelf rein te houden van datgene dat ons tot tweemaal toe in één eeuw tot een wereldoorlog heeft geleid. Tot mijn grote verrassing zijn er vrienden van jaren die recentelijk zonder verpinken beweren pro-VB te zijn en geen enkel argument, hoe intelligent, populair of constructief ook, kan hen van gedacht doen veranderen, niettegenstaands ze zichzelf continu tegenspreken. Bovendien sluiten ze zich dikwijls aan tot de partij en worden zodoende lid, krijgen een partijkrant in de bus en nieuwsbrieven via email. Daaruit heb ik geleerd dat je over het spreken van de meer sociaal-gevoelige onderwerpen van vandaag in 2 minuten doorhebt of iemand lid is van het VB of niet. De traditionele partijen voeren campagnes vóór de verkiezingen, het VB het hele jaar door, alsof ze een sekte is die iedereen die ze weet te strikken angstvallig bij zich weet te houden.

Vandaar, men baseert zich op een weldoorkiende campagne waarvan de 'sociale pijndrempel' geleidelijk aan wordt opgetrokken. Enkele persartikels uit een recent verleden bewijzen dat exteem-rechtse partijen tot op zekere hoogte op Europees vlak samenwerken. Ik weet bijvoorbeeld 100% zeker dat Filip de Winter met enkele andere VB-prominenten in de 2e helft van maart een bezoek heeft gebracht aan de enige extreem-rechtse partij die Zuid-Afrika (jawel) arm is: Die Afrikaner Volksfront. Waarom? Omdat een Zuid Afrikaanse vriend van me die voor het Volkfront werkt me heeft vertelt dat hij persoonlijk Filip de Winter en co heeft ontmoet op een vergadering met de gehele crew van haar partij in Kaapstad (ik distancieer me echter van zijn gedachtengoed, ben ik pas nadien te weten gekomen ;) Graag kan ik voor u uitzoeken waarover men precies heeft gesproken maar dit zal van weinig waarde zijn gezien het informatie is die op een niet-journalistiek-deonotologisch wijze is bekomen, het was immers een onofficieel bezoek en er werd vergaderd achter gesloten deuren.

Bij het zoeken naar de sleutel die me een tip van de sluier kon doen opheffen over de geheime werkwijzen van het VB en daarbij alle Europese extreem-rechtse partijen viel ik gisteren op "Goebbels' Propanganda Principes". Het hoeft geen betoog dat zij die het extreem-rechtse in 'goede' politiek (exoterische) banen willen leiden in het geniep achterom kijken naar een -voor hen- mythologisch figuur met de naam Hitler en daaruit inspiratie willen halen. Doch iedereen die de geschiedenis kent weet dat de Fhürer slechts een stroman was, de sterke man achter de schermen en later zijn 'rechter' hand was Joseph Goebbels. Tot mijn verbazing komen de Propagnada Principes van Goebbels verdacht goed overeen met de werkingsprincipes van het Europees extreem-rechts die zich in de loop van de jaren beter politiek hebben weten te engageren. Ik heb een vertaling gemaakt die je vindt in attach (origineel: http://www.psywarrior.com/Goebbels.html). Let, de woorden uit de Propagande Principes zijn gekozen vóór WOII, men dient slechts enkele woorden te wijzigen, zoals bijvoorbeeld 'vijand' door 'traditionele partijen' enz.

Natuurlijk kun je organisatorisch of journalistiek geen openbare publicitaire link leggen tussen de werkingsprincipes van extreem-rechts en het gedachtengoed van Hilter's sterke man, maar het kan misschien enig inzicht geven in de diepere (of misschien zelfs diepste) filosofie van de structuren die ze volgen om een alsmaar grotere groep kiezers tot zich te lokken. Goebbels principes lijken me erg sterk op de structuren die ik intuïtief zag in de weg die de hedendaagse extreem-rechtse partijen via politiek-propagandistische volgen, inclusief hun ongenaakbaarheid en de invloed die ze hebben op de bevolking en de traditionele partijen.


Met vriendelijke groeten,


Dimimo

Zou dat
by Corneel Thursday, Apr. 29, 2004 at 12:44 PM

omgekeerd ook niet zijn, vervang bvb. het woord "vijanden" door "ondemocratische partijen" of "het Vlaams Blok"...
Zouden niet ongeveer alle partijen rekening houden met de propaganda-beginselen van Goebbels? Zoals elke goede filmmaker Leni Riefenstahl bestudeert?