arch/ive/ief (2000 - 2005)

Voorzitter ING distantieert zich van landmijnen en nucleaire wapens
by Netwerk Vlaanderen VZW Tuesday, Apr. 27, 2004 at 6:16 PM

Op dinsdag 27 april 2004 bezochten kritische aandeelhouders de algemene vergadering van ING om hun bezorgdheid te uiten over de financieringen van clusterbommen, landmijnen, kernwapens en wapens met verarmd uranium. Geconfronteerd met deze feiten, deed de voorzitter van ING een aantal verrassende uitspraken: hij beloofde dat de ING groep zich zou terugtrekken uit de producenten van landmijnen en verklaarde niet te willen investeren in nucleaire wapens.

Voorzitter ING dista...
outside3.sized.jpg, image/jpeg, 640x480

Op 27 april hield ING haar jaarlijkse algemene vergadering. Bij de ingang werden de aandeelhouders door een symbolisch mijnenveld geleid en geïnformeerd over de investeringen door ING in antipersoonsmijnen. Aanleiding daarvoor was het verschijnen van een rapport waaruit blijkt dat ING voor verschillende miljoenen dollars investeringen heeft in de producenten van sterk controversiële wapensystemen (landmijnen, clusterbommen, kernwapens en wapens met verarmd uranium). Financieringen die haaks staan op de beweringen van ING een voorloper te zijn op het vlak van sociaal verantwoord ondernemen.

Na de aanvang van de vragenronde werd snel duidelijk dat ING op zijn minst bereid is de communicatie met haar aandeelhouders op een open manier te voeren. Op de vraag hoe ING haar maatschappelijke verantwoordelijkheid verenigt met investeringen in producenten van landmijnen, antwoordde de voorzitter Ewald Kist dat hij niet op de hoogte was van dergelijke financieringen. Maar hij voegde daar onmiddellijk aan toe dat dit zou worden uitgezocht en er een einde zou komen aan deze investeringen, op basis van de regels die ING volgt bij kredietverlening en beleggingen, m.n. de ‘business principles’. Ook toen de Raad van Bestuur werd geïnterpelleerd over hun betrokkenheid bij de producenten van kernwapens, was het antwoord van de voorzitter categoriek: ING wenst niet betrokken te zijn bij financieringen van massavernietigingswapens. Wederom werd gevraagd hen het feitenmateriaal te overhandigen om het te kunnen natrekken en de nodige acties te kunnen ondernemen. Ook bij de vragen over investeringen in producenten van clusterbommen en wapens met verarmd uranium, hadden zij blijkbaar geen problemen. “Als de NAVO het toelaat, dan vinden wij dat OK”, luidde het antwoord.

ING neemt hier een duidelijk standpunt in en engageert zich om daar ook naar te handelen. Daarenboven nodigen zij de aandeelhouders uit, te komen aankloppen wanneer ING haar eigen principes met de voeten treedt. Het is nu aan ING om haar beloften daadwerkelijk na te komen. De kritische aandeelhouders zullen ING daarbij op de voet volgen.

Voorzitter ING distantieert zich van landmijnen en nucleaire wapens
by Netwerk Vlaanderen Tuesday, Apr. 27, 2004 at 9:58 PM

Voorzitter ING dista...
outside3.sized.jpg, image/jpeg, 640x480

De aandeelhouders van ING moesten zich naar de vergadering begeven door een mijnenveld.

Voorzitter ING distantieert zich van landmijnen en nucleaire wapens
by Netwerk Vlaanderen Tuesday, Apr. 27, 2004 at 10:01 PM

Voorzitter ING dista...
outside2.sized.jpg, image/jpeg, 480x640

.