arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vrije meningsuiting en het Vlaams Blok
by Kenneth RUMES Tuesday, Apr. 27, 2004 at 5:56 PM
kennethrumes@hotmail.com

Na de veroordeling in Gent van 3 vzw's van het Vlaams Blok wegens racisme, probeert het Blok het spel van 'vrijheid van meningsuiting' te spelen. Nogal dubbelzinnig dat nét het Blok daarmee uitpakt.

De verbanden tussen het Vlaams Blok en het nationaal-socialisme is niet ver te zoeken. Nu heeft nét dat nationaal-socialisme nooit echt begrepen wat vrije meningsuiting was. Onder het nazi-regime in Duitsland en bij ons - tijdens de brutale bezetting van WO II - werd iedereen die een afwijkende regering verkondigde of bezat, gewoon gedood of op transport gesteld naar werkkampen. Maar goed in die tijden..., kan je zeggen.
Laten we dan eens terugdenken aan het Vlaams Blok zelf:
* senator Verreycken van het Blok heeft ooit eigenhandig meegeholpen een plakploeg in mekaar te timmeren. Reden: ze waren van een andere partij/mening.
* Filip Dewinter, hoofd van deze vrolijke extreem-rechtse 'bende', ging meermaals journalisten te lijf omdat ze zijn fascistisch gelul wouden onderstrepen met beelden van hem tijdens axies van TAK en andere dubieuze verenigingen.
* Het Vlaams Blok drong in Antwerpen aan op een harde aanpak van het AEL en haar voorman Abou Jajah. Wat leidde tot diens arrestatie en allerlei - loze - verdachtmakingen. Overigens vroeg het Blok zelfs om hem de Belgische nationaliteit af te nemen en hem uit het land te zetten. AEL moest volgens hen verboden worden. Tja, afwijkende mening.
* In tal van publicaties dringt het Blok aan op een harde aanpak van 'vrije websites' als indymedia en meermaals trachten zij hier hun slag te slaan en deze site te blokkeren.
* Het FN in Frankrijk, de beste maatjes van het VLAAMS BLOK en even extreem-rechts, kwam in enkele steden in het Zuiden aan de macht. O.a. in Orange en Vitrolles. De gevolgen waren massa's regeltjes die oppositiestemmen de mond moesten snoeren, boeken die uit de bibliotheek werden verwijderd, sluiting van jongerencentra en jeugdhuizen, opdoeken van festivalletjes, ontslag van gemeentepersoneel dat zich té progressief of links opstelde, ...
* ... ik zou nog eindeloos kunnen doorgaan en nodig u ertoe uit om eens alle voorbeelden van VRIJE MENINGSUITING door de ogen van het VLAAMS BLOK te bundelen. Het zou ons een griezelig idee geven van wat zij eronder verstaan en hoe het landschap met hun interpretatie van deze term eruit zou zien...

Er was toch ooit een foto
by dirk Wednesday, Apr. 28, 2004 at 12:23 AM
diego@tijd.com

van vrije meningsuiter Filip D.W. die met een masker voor het gzicht zijn "sport" beoefende op een ogenblik dat er ergens een mening ge-uit werd die hij, laat ons zeggen, niet geheel en al op prijs kon stellen ? Wie die nog heeft kan allicht een stuk bijdragen tot het verruimen van het begrip vrije meningsuiting bij eventuele blokkiezers ;-)Wie zet die even op de site of mailt ze door, met dank bij voorbaat! ? Overigens alle voorvallen signaleren waarbij blokkers nogal geestdriftig hun visie op vrije meningsuiting probeerden op te dringen zou waarschijnlijk het internet overbelasten, maar het feit allen dat zij menen te kunnen zeggen wat IK denk moet toch wel een argument zijn om van een verminderde toerekeningsvatbaarheid in hunne(n) hoofde(n) te kunnen spreken denk ik ...

foto van FDW?
by antifa-veteraan Wednesday, Apr. 28, 2004 at 6:28 AM

Foto's van o.a. een vechtlustige Filip DW en ander fraais, kan je bekijken op http://www.blokbuster.be onder het thema: "Enkele foto's die sommige Blokkers liever niet terugzien... "

vrije censuuruiting
by Minister van Agitatie Wednesday, Apr. 28, 2004 at 9:10 AM

Niet vergeten dat het ook het Vlaams Blok was dat erin slaagde het tijdschrift van de Belgische Cannabis ConsumentenBond uit de winkels te halen en aan de basis lag van het ontslag van de Minister van Agitatie op het Kabinet van Ontwikkelingssamenwerking omwille van diens website.

Hun taktiek in verband met Hét Blad (de naam van het Cannabistijdschrift) was zeer eenvoudig: eerst werd klacht neergelegd bij de correctionele rechtbank die zich onbevoegd verklaarde. Daarna werden interpelaties gehouden in het Parlement en toen die legalistische strategie niet werkte werd overgegaan tot harde actie: de tijdschriften werden met veel poeha en vertoon uit de rekken van krantenwinkels en supermarkten gehaald en ter plaatse vernietigd. De supermarktmanagers werden met processen bedreigd en de distributeur AMP werd onder druk gezet. AMP hield het voor bekeken, de supermarkten ook en het tijdschrift (waar van het laatste nummer 18.000 exemplaren over de toonbank gingen) stierf een voortijdige dood.

Met de site van het Ministerie van Agitatie werd het spel nog vuiger gespeeld. Rob Verreycken stuurde mails naar verschillende krantenredacties met uit de context gerukte prenten en citaten. Tegelijkertijd werden interpelaties gehouden in het Parlement en werd het gerecht ingeschakeld. Enkel de liberale(!) kranten namen de berichten klakkeloos over en interviewde Coveliers en De Croo over de citaten, wat leidde tot het ontslag en Berufsverbot voor de Minister van Agitatie.

Dat die vijanden van de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid zich daar nu precies op beroepen om hun racisme te verspreiden is niet alleen cynisch, het is een van de bekendste tactieken van fascisten en nazi's.

De Minister van Agitatie is tegen censuur, ook wat het Blok betreft. Maar racisme is geen mening, het is een misdaad. Verder laat de Minister van Agitatie zich niets gelegen aan de pogingen hem te censureren. Dat blijkt uit zijn website: http://www.ambras.org

En de moordenaar van Waver
by Kenneth RUMES Wednesday, Apr. 28, 2004 at 11:25 PM
kennethrumes@hotmail.com

Hoe kon ik het vergeten: Gooris, de moordenaar van de scoutsfuif in OLV-Waver in de zomer van 2002, was ook lid van het Blok. Hij ramde op een IJzerbedevaart (herinner u ook de geweldadige bestorming en de incidenten met Blokkers op de IJzerweide...) een Egyptenaar mee in mekaar tot deze half dood was. Hij schoot in augustus 2002 (zie eerdere artikels) 2 mensen dood op een scoutsfuif. Leve het geweld van het Vlaams Blok, het geweld om mensen waar men het niet mee eens is, af te tuigen of zelfs te liquideren? Gooris was lid van de knokploeg van VB in Mechelen

lijstje?
by Christian Dick Thursday, Apr. 29, 2004 at 9:30 AM

Als je een lijstje wil met stommiteiten, misdrijven en typerend wangedrag, dan zijn we nog wel effe bezig. Xavier Buisseret die minderjarige meisjes aanrandt, de uitbater van Café Roeland die zelf het kot in de fik steekt, het gemeenteraadslid dat de Hitlergroet brengt, Vlaams Blokleden die op graven van Joden pissen en ga maar door. Maar dat heeft niets met vrije meningsuiting te maken.