arch/ive/ief (2000 - 2005)

Zapatista-vluchtelingen terug naar hun dorpen
by yolanda Tuesday, Apr. 27, 2004 at 10:04 AM

De zapatista-vluchtelingen die op 10 april door de plaatselijke president / cacique (een soort Mexicaanse politieke maffia) uit hun dorpen in Zincantan werden verdreven, zijn gisteren (25-4) teruggekeerd naar hun gemeenschappen.

In totaal ging het om bijna 400 vluchtelingen uit vier gemeenschappen. Ze werden begeleid door een karavaan van mexicaanse en internationale waarnemers en ook de pers was in grote getale aanwezig. De terugkeer verliep zonder incidenten, al waren er wel wat intimidaties van de kant van de PRD (de partij van de cacique). Zo had zich bij de afslag naar het in eerste dorp een grote menigte verzameld die de karavaan filmden en foto’s namen van nummerborden. In elke gemeenschap werd een verklaring voorgelezen die stelde dat de zapatista-families andere meningen respecteren maar eisen dat ook hun ideeen worden gerespecteerd, en dat ze niet uit zijn op geweld. Plaatselijke organisaties hadden voedsel, water en dekens verzameld die werden achtergelaten. Daarnaast bleven in elk dorp internationale waarnemers achter die de veiligheid van de families moeten waarborgen.

De gebeurtenissen van 10 april door de nationale PRD veroordeeld. Het Nationaal Uitvoerend Comite heeft een onderzoek aangekondigd naar de mogelijkheid om de president zijn rechten als partijlid te ontnemen, al staat dit in Mexico gelijk aan dat er niks gebeurt. Zo is al aangekondigd dat dit geen gevolgen zal hebben voor zijn kandidatuur voor de lokale verkiezingen eind dit jaar (!). Waarschijnlijk wel onder druk hiervan heeft de lokale president afgelopen vrijdag een verklaring uitgegeven, gericht aan de Junta de Buen Gobierno. Over de gebeurtenissen van 10 april wordt niks gezegd, maar de families krijgen hierin de garantie dat zij veilig kunnen terugkeren. Het was de eerste officiele reactie van de kant van de geweldplegers.

(overgenomen van Indymedia NL, http://indymedia.nl/nl/2004/04/18567.shtml)