arch/ive/ief (2000 - 2005)

Holebi-organisaties dienen klacht in tegen Kardinaal Joos en tegen omstreden Moslimboek
by yvan Monday, Apr. 26, 2004 at 11:30 PM
yvan.brys@skynet.be Stadspark, Antwerpen

"Wel Jong Niet Hetero pikt het niet meer dat onder het mom van godsdienstvrijheid wordt aangezet tot homohaat," zegt Sven Pichal, woordvoerder van Wel Jong Niet Hetero, de grootste holebi-jongerenorganisatie in ons land. De Holebifederatie sluit zich aan bij dit protest.

‘Spreekt Jezus niet over de molensteen die aan de hals moet gebonden worden van hen die ergernis geven?’. Met onder andere deze bijbelvers kondigt Kardinaal Joos een lezing aan tijdens een mariaviering volgende week zondag in Overijse. De persmededeling die de toespraak aankondigt noemt holebi’s ook ‘adderengebroed’ en treedt de woorden van de kardinaal bij dat ‘onze perverse maatschappij perverse vruchten voortbrengt, zoals zij die tot homo’s en lesbiennes werden gemaakt'. (perstekst onderaan in bijlage).

Daarnaast ontstond er vorige week ook veel commotie over een radicaal-islamitisch boek uit Nederland waarin wordt aanbevolen om homo’s van het dak te gooien en vrouwen te slaan. Nu blijkt dat boek ook in België gratis verkrijgbaar te zijn.

Wel Jong Niet Hetero, diende klacht in bij het centrum van Gelijkekansen en Racismebestrijding wegens inbreuken op antidiscriminatiewet. Eén tegen kardinaal Joos en de beweging Sacerdos (http://www.priester.be) die de kardinaal volgende week zondag uitnodigt om bij hen te komen spreken. En één tegen de auteur en uitgever van het boek ‘De weg van de moslim’. "Nog een heel aantal jongeren in ons land groeit op in een moslim- of christelijk gezin," zegt Sven Pichal, woordvoerder van Wel Jong Niet Hetero. "Onder hen zijn er ook jongeren die bij zichzelf ontdekken dat ze homo, lesbisch of bi zijn. Deze jongeren zijn dus extra kwetsbaar als hun ouders die extreme homofobe uitspraken voor waarheid aannemen." Wel Jong Niet Hetero roept dan ook op dat zowel de christelijke als moslim-organisaties afstand nemen van deze haatdragende uitspraken.

De Holebifederatie dient, net als de jongerenorganisatie Wel Jong Niet Hetero, klacht in bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding tegen de auteur/uitgever van ‘De weg van de moslim’ en tegen de vereniging Christus Sacerdos. De koepelvereniging van bijna 100 verenigingen voor holebi’s in Vlaanderen en Brussel, maakt zich ernstige zorgen over de oproepen tot geweld tegen holebi’s. Uit het persbericht: “Het is verontrustend dat radicaal-religieuzen oproepen tot homohaat. De Holebifederatie ontvangt nog altijd meldingen over discriminerende uitspraken en pamfletten vanuit die hoek en nog altijd zijn mensen het slachtoffer van die doctrinaire onverdraagzaamheid. Zo zijn er ook in België verenigingen actief die homoseksuelen willen ‘genezen”

Hieronder de integrale perstekst van de gemeenschap Christus Sacerdos, die onder andere verantwoordelijk is voor de website ‘priester.be’. Een website die jongeren wil aanzetten om priester te worden.

PERSBERICHT

De gemeenschap Christus Sacerdos organiseert op zondag 2 mei een MARIAVIERING.
Programma:
10:30 Plechtige Hoogmis, daarna gelegenheid tot pick-nick en aanbidding.
14:30 Viering met toespraken door
Prof. Dr. NECKEBROUCK
"Missie en evangelisatie"
KARDINAAL JOOS
"Gelovig zijn in een heidense maatschappij"
Afgewisseld met zang, muziek en gebed.
16:30 Plechtige vespers, voorgegaan door Kardinaal JOOS en de zegen met het Allerheiligste Sacrament.

Kardinaal Joos

Er is nogal wat te doen geweest rond de uitspraken van deze nieuwe Kardinaal. Uitspraken over condooms, over de democratie, over de homo’s…

Men kan zich natuurlijk storen aan de manier waarop het gezegd wordt, maar wat te zeggen van hoe het er soms aan toegaat in ons parlement ! En als er op TV wordt gevloekt en geketterd en als de Paus belachelijk wordt gemaakt, dan hoort men geen enkel verontwaardigd protest: dat kan en mag allemaal.

Trouwens, als men de Bijbel openslaat vindt men daar nog veel sterkere uitspraken. Heeft Johannes de Doper het niet over ‘adderengebroed’? En leest men daar niet over witgekalkte graven? En spreekt Jezus niet over de molensteen die aan de hals moet gebonden worden van hen die ergernis geven? En als uw hand u hindert, hak ze af en als uw oog u tot zonde brengt, ruk het uit? Neen, Kardinaal Joos staat blijkbaar niet ver af van de bijbelse taal. Moet men trouwens vandaag de boodschap niet verkondigen in krasse bewoordingen om nog gehoord te worden ?

Terecht schrijft Jos Vranckx in de Gazet van Antwerpen dat men zich misschien kan storen aan 5 % van wat de Kardinaal zegt, maar dat hij voor 95% gelijk heeft.

Natuurlijk kan men blijven preken dat we lief voor elkaar moeten zijn, maar dat liedje wordt al lang niet meer beluisterd. Heeft de kardinaal geen gelijk als hij stelt dat onze perverse maatschappij perverse vruchten voortbrengt, zoals zij die tot homo’s en lesbiennes werden gemaakt door deze maatschappij? Adderengebroed! En heeft de Kardinaal geen gelijk als het gaat over de condooms? Een parlementslid van Spirit wil condoomautomaten verplichten in de scholen. Het gaat om de gezondheid van de kinderen, stelt hij. Inderdaad, het aantal aidsgevallen stijgt in ons land. Dus: meer condooms!? Welke school zou zich immers verzetten tegen een campagne wanneer er een luizenplaag heerst, zegt hij.

Neen, daar moet men zich niet tegen verzetten, maar men moet zich afvragen of die luizenplaag niet te wijten is aan een gebrek aan hygiëne. En daar moet iets aan gedaan worden. Ook de aidsbesmetting moet ons doen vragen stellen over de westerse levenswijze. Niet door condooms, maar door opvoeding tot zuiverheid. Dàt zegt de kardinaal. En hij heeft gelijk.

Ook als hij stelt dat jongeren van 18 snotneuzen zijn als die gaan stemmen, dan komt dat voor velen hard over. Maar zegt hij niet wederom de waarheid!?

Wij zijn blij dat Kardinaal Joos zal spreken op onze Mariaviering van 2 mei a.s.
Wij heten hem en u allen van harte welkom.
Ons adres: Gemeenschap Christus Sacerdos, Terhulpensesteenweg 704-708, B-3090 Maleizen- Overijse.