arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vakbonden non profit gaan op bezoek bij Vlaamse regeringspartijen
by christophe callewaert Monday, Apr. 26, 2004 at 9:19 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- De witte woede luwt voorlopig niet. Na twee succesvolle nationale betogingen in Brussel en ettelijke kleine acties aan de kabinetten van de bevoegde ministers gaan militanten van de beide vakbonden nu langs bij de hoofdkwartieren van de paarsgroene regeringspartijen om er hun eisenbundel voor te leggen. De zorgsector wil zo snel mogelijk beginnen aan de onderhandelingen over een nieuwe CAO en peilt naar de luisterbereidheid van de regeringspartijen.


Bonden voeren actie bij hoofdkwartier Groen! (foto han soete)

Een delegatie van de vakbonden gaat iedere maandag bij één partij langs. Vorige week maandag was de SP.a aan de beurt. Deze week kreeg Groen! de rumoerige groep over de vloer. Terwijl de muziekwagen buiten op straat vrolijke dansmuziek door de boxen joeg, mocht een delegatie bij voorzitster Vera Dua en fractievoorzitter van het Vlaams parlement Jos Stassen binnen. Elke week is er ook een ander deel van de non profit aan de beurt. Deze keer waren het de militanten van de beschutte werkplaatsen die samen troepten voor het partijsecretariaat van Groen!.


Walter Cornelis licht de militanten in over het gesprek met Vera Dua (foto han soete)

Nationaal secretaris van het LBC Walter Cornelis wist na afloop van de ontmoeting te vertellen dat Groen! bereid bleek in te gaan tegen het gratis-beleid en de afschaffing van belastingen. Cornelis: “Voor bepaalde dingen heb je nu eenmaal geld nodig en onze gesprekspartners lijken daarmee akkoord te gaan.” Op de eis van de bonden om meer personeel aan te werven in de zorgsector antwoordden Stassen en Dua er ook geld nodig is om de zorg voor de mensen te verbeteren en bijvoorbeeld het probleem van de wachtlijsten aan te pakken. Cornelis waarschuwt Groen! dat ze niet in de val mogen trappen van de werkgevers die vinden dat de werknemers al genoeg hebben gekregen en dat het nu aan de werkgevers is om aan de kassa langs te gaan.

Dienstenchèques
De bonden vragen ook een arbeidsherverdeling via de invoering van de 36-urenweek. Groen! lijkt meer te voelen voor een arbeidsverdeling via flexibele systemen als het tijdskrediet. Cornelis verheugde zich wel over het feit dat Groen! niet meegaat in het nieuwe grote verhaal dat zegt dat mensen ondanks de grote werkloosheid toch langer moeten gaan werken om het pensioenstelsel te vrijwaren. De bonden lieten niet na om nogmaals hun ontgoocheling te uiten over het recente regeringsakkoord rond de dienstenchèques. “Wij zijn ontgoocheld in de houding van Groen!. Wij begrijpen niet dat zij dit hebben laten passeren. De dienstenchèques slaan een bres in de solidaire zorg. Groen! Pruttelt wel tegen dat ze alleen stonden tegenover de VLD en Landuyt (SP.a), maar ik denk dat ze wel voelen dat er hier stront aan de knikker zit.”


Werner Van Heetvelde (ABVV) dankt aanwezigheid militanten uit beschutte werkplaatsen (foto han soete)

Federaal secretaris van de Algemene Centrale van het ABVV Werner Van Heetvelde benadrukte nog dat de beschutte werkplaatsen die vandaag het gros van de militanten leverden integraal deel uitmaken van de non profit-sector. “Wat de werkgevers daar ook van denken.”
Volgende week maandagmorgen trekken de bonden naar de Melsenstraat waar de VLD haar hoofdkwartier heeft.

25.000 jobs in de zorg ? Daar gaan we (mee) voor
by Theo Mewis Tuesday, Apr. 27, 2004 at 10:47 PM
theomewis@skynet.be 011/24.25.80.

Het Sociaal Forum voor WERK en ATTAC-Vlaanderen nodigen U uit op een unieke ontmoeting


Vakbondsfront “witte woede” en
Andersglobalisten

Met als het thema

25.000 jobs in de zorg?
Daar gaan we (mee) voor!


De vakbonden en de werkne(e)m(st)ers van de federale en Vlaamse zorgsector hebben hun eisen op tafel gelegd. Op 1 april stroomden zij samen in Brussel in een indrukwekkende betoging. Zij eisen verbetering van hun werkvoorwaarden en nieuwe jobs in de sector. Via arbeidsduurvermindering en nieuwe initiatieven.
In het Vlaamse parlement op de dag dat beslist wordt over de invoering van dienstencheques in de kinderopvang ontvangen andersglobalisten het vakbondsfront. Om hun eisen en hun plannen te aanhoren. En om hen hun steun over te maken. Tegen commercialisering van de zorg. En voor werk. Omdat gebruikers van zorgdiensten, U en ik, niet kunnen zonder zorgverstrekkers. En omdat de acties in de zorg onze steun verdienen.

Afspraak:

Woe. 5 mei om 14u
Vlaams Parlement derde verdieping zaal Van Eyck

Inschrijving vooraf bij

Theo Mewis Manteliusstraat 12 3500 Hasselt
011/24.25.80. theomewis@skynet.be

Wenst U als individu, als organisatie, als patiëntenvereniging, als vakbondsafdeling, als werkne(e)m(st)er uit de zorg, deze uitnodiging mee te onderschrijven; hebt U een boodschap voor “de witte woede”; bent U geëxcuseerd; Stuur dan deze uitnodiging vlug door naar anderen en maak ons Uw steun kenbaar.